Les Gaumais 28/4-1/5/'23

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 405
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Les Gaumais 28/4-1/5/'23

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Time goes by too quickly

vrijdag 28 april '23

Dit weekend worden we getrakteerd op een lekker lang weekend. Maandag is het de dag van de arbeid en dat is een betaalde feestdag bij ons in België maar ook in onze buurlanden is dat zo.
Dus dat betekend weer een volksverhuizing van campers.
Wij kiezen voor een plekje dat iets minder bekend is en vertrekken na het werk naar Muno in de provincie luxemburg waar we op een eenvoudig plekje gaan staan op de rand van het dorpje.
De aanwezige campers konden we hier op één hand trekken dus we staan hier gerust.
En de motor hebben we voor de eerste keer dit jaar ook mee. Ze voorspellen droog weer en temperaturen tussen 15 en 17°, dus daar moeten we van profiteren want wat we tot nu toe hebben gehad was niet om over naar huis te schrijven.
Na installatie genoten we nog van wat muziek en een boek tot we in slaapmodus overgingen.

zaterdag 29 april '23

Voor vandaag hadden ze een grijze dag beloofd en dat kregen we dan ook bij het ontwaken.
Na ons ontbijt met vers gebakken pistoletjes en koffie was het tijd om eens tot het gehuchtje te wandelen.
Piepklein en buiten een slager en kapper was er geen beweging, de epicerie leek ons doods en voor de rest was er niets. Voor een gezellige drukte moet je hier niet zijn en dat vonden we zelf helemaal niet erg.

Afbeelding

We snuisteren eens rond om wat historische gebouwen te zien en er zijn er wel een paar, maar nu ook weer niet overdreven veel. Er staat hier veel te koop, er is redelijk wat leegstand en een groot deel is wat onderkomen. Nog niet veel veranderd dus sinds we de laatste keer hier waren.
Iets na 11u waren we terug en rond de middag zetten we iets waarna we een fikse wandeling gingen maken van iets meer dan 10km. Het eerste deel gaat voor de voie lente van een ravels die gemaakt is op de oude route van een treinspoor. Van het spoor zelf is niets meer te vinden maar hier en daar zijn er wel nog resten van toen.

Afbeelding

Al gauw kwam de Franse grens in zicht en in het gehuchtje Messincourt begonnen we onze terugweg.
Deze keer ging de wandeling langs onverharde weg met een mengeling van bossen en weilanden. We kregen dan ook regelmatig mooie zichten, enkel jammer van de grijze lucht. Maar het was droog en dat is ook belangrijk want droge dagen zijn de laatste weken zeldzaam.

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AJ ... authuser=0

Na 11km komen we weer aan bij de camper waar we vandaag niet meer weg gaan.
De gpx-track van de wandeling kan je downloaden op MRA en G-Ti.
Wat genieten van de omgeving en van het zonnetje dat rond 19u dan toch doorbreekt. Het veranderd het zicht van de streek eens zo hard als ze schijnt.

Afbeelding

In de camper is het daarna nog wat tv kijken voor we gaan slapen. En voor morgen beloven ze nog altijd een zonnetje dus dat betekend motorrijden morgen door de Franse en Waalse streek van de Gaume.

zondag 30 april '23

De voorspelde zon was aanwezig bij het ontwaken en het beloofde een mooie dag te worden.
Na het ontbijt werd dan ook het stalen ros in gereedheid gebracht voor een ritje door de Franse en Belgische Gaume streek. Rond 10u werd de boxermotor aangejaagd en weg waren we voor een ritje van ongeveer 156km met wat bezienswaardigheden en uitzichtspunten op onze tocht. Een eerste stopje deden we aan het uitzichtspunt van Saint-Walfroy. Zalig plekje hier om te kunnen genieten van de streek. Het geel van de koolzaadvelden, het heuvelachtig gebied, de beweging van de schaduwen op het landschap van de wolkenvelden, zalig om naar te kijken.

Afbeelding

Hierna ging het weer verder door de streek, in het Franse gedeelte was het eigenlijk doodstil vandaag. Weinig motards en andere auto's, de fietsers en wandelaars kon je op één hand tellen hier in de streek. Een andere parel wat we terecht kwamen was Louppy-Sur-Loison. God verlaten maar o zo prachtig om zien. Het is er niet groot en je bent er snel door maar hier moet je toch eens rondsnuffelen.

Afbeelding

De slingerende baan bracht ons weer door het volgende mooie stukje landschap en zo kwamen we uit in het kleine stadje Marville. In de enige eetgelegenheid van het plaatsje aten we een crockske om daarna te genieten van het marktplein en zijn historische huizen. Veel vergane glorie hier en verschillende gebouwen hebben wat oplapwerk nodig. Maar het is toch wel echt een stop waard om eens rond te snuisteren.

Afbeelding

We rijden nu weer langzaam naar de grens toe en komen zo door Montmedy met zijn versterkte burcht maar hier stoppen we niet. We hebben het al eens een paar keer aangedaan en dat zal in de toekomst nog wel eens gebeuren maar vandaag laten we het links liggen.
Wat heuveltjes en bochtjes verder steken we de grens weer over om zo tot aan de abdij van Orval te rijden. De bedoeling was om hier iets te drinken maar alles stak overladen vol. Een paar shots en foto's uit luchtperspectief en weg waren we dan maar.

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AJ ... authuser=0

In Florenville vinden we dan wel weer een leuk terrasje net buiten het toeristische marktplein. Toen ik een foto van de best gelegen kerk ging nemen bemerkte ik dat er ook een heel mooi uitzichtspunt was, dus na ons drankje gingen we daar nog wat verpozen en genieten van het zicht. Schitterend en met geen woorden te beschrijven.

Afbeelding

Een laatste wapenfeit was nog wat foto's trekken van Chassepierre voor we terug naar onze startplaats in Muno reden. Wat een leuk dagje was dit weer geworden, 'Les Gaumais' mogen fier zijn op hun streek.
De gpx-track dan je downloaden op G-Ti en MRA.
Aan de moby zagen we dat we bezoek hadden gekregen van vrienden die we al een tijdje niet meer gezien hadden.
Een goed zonnetje en we konden buiten nog wat verblijven tot de avond met een goed drankje in de hand.
Toen de donkerte zijn intrede deed gingen we nog wat extra shots maken van Muno by night.

Afbeelding

De vrouwen zaten al lang binnen nadat wij mannen nog wat napraten aan de camper. De tijd om binnen te gaan was gekomen en tegen middernacht was het slapen geblazen. Zo mogen er nog van die zalige dagen komen. Nog enkel een 5-tal graden extra en het had perfect geweest.

maandag 1 mei '23

Afbeelding

De zon van gisteren had plaats gemaakt voor een grijze lucht met af en toe wat zon. Tegen de middag zou het beginnen regenen en zodoende gingen we niet verder dan een dikke 800m van de camper weg.
Genieten van de zonnestralen die we kregen, nog een praatje met de buren en na ons middageten waren we weeral op weg naar huis.
Dit weekend hebben we alle tinten grijs gekregen op zaterdag, zondag was een zeer leuke lentedag en vandaag viel het in de morgen nog mee, en geen druppel regen kregen we te verwerken.
Maar onderweg naar huis kregen we regen (soms zelfs heel fel), hagel en donder als afscheid van ons weekend, maar de tijd die telde was droog en goed, meer moet dat niet zijn.
En nu is het natuurlijk uitkijken naar ons weekje voorjaarsverlof en waarheen die trip ons zal brengen lees je in een volgend verslag.Klik hier voor het fotoalbum van dit weekend

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie