Doornik 18-20/2/'11 (Henegouwen)

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 382
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Doornik 18-20/2/'11 (Henegouwen)

Bericht door Patrick & Carla »

Vrijdag 18 februari

Rond 19.30u werd de neus van de mby richting Doornik gezet, één van de oudste steden van Wallonië.
Ze hebben daar nu ook een stelplaats voor motorhomes voorzien, en we hadden daar afgesproken met een aantal vrienden.
Toen we ons ter plaatse hadden geïnstalleerd, dronken we er eerst nog gezellig eentje voor we gingen slapen.

Zaterdag 19 februari

Na het ontbijt gingen we eerst een stadswandeling doen die ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bracht.
De wandeling bracht ons eerst langs het "fort rouge" dat zo genoemd werd wegens het kleur van zijn dak en het maakte deel uit van de eerste omwalling.
Men zag dat het katholicisme vroeger in deze contreien hoogtij vierde aan het groot aantal kerken dat we op deze wandeling tegenkwamen.

Afbeelding Afbeelding

Ook een oude boogbrug ("pont des trous") over de schelde was de moeite om te bekijken.

Afbeelding Afbeelding

De stad bulkte ook uit van oude vakwerk- , burgerij- ,ambachtshuizen en natuurlijk woningen van de hogere adel.
De stad had daar bovenop nog een kathedraal ook en die was volop in renovatie.
Het Belfort ligt schuin tegenover de kathedraal.

Afbeelding Afbeelding

We wandelde ook langs het stadspark, het stadhuis en het museé des beaux arts.
Ook de beeldhouwers hadden hun kunsten botgevierd in de stad want er stonden er toch wel een heel pak over het hele gebied, waarvan er sommige wel heel raar waren.

Afbeelding Afbeelding

Na het bezoek gingen we op de grote markt (waar trouwens elke zaterdag van 8 tot 12u de weekmarkt plaats vind) iets drinken.
Daarna was het terug richting MH waar we ons middageten op aten.
De GPS-track van de stadswandeling kan je op G-Ti downloaden.

Na het middageten maakten we ons klaar voor een fikse wandeling naar St. Aubert, een minidorpje bovenop een 149m hoge heuvel die men ook wel "Mont de la Trinité " Noemt.
De dorpskerk bovenop deze heuvel kun je van overal in de buurt zien staan. En éénmaal boven is het uitzicht fenomenaal want je hebt zicht over de "Tournaisis" men noemt deze plaats in de volksmond dan ook "Le Panoramique"
Eénmaal boven aan de dorpskerk gingen we in het cafetaria van de floreal een drankje en een hapje nuttigen voor we terug naar Doornik wandelde.

Afbeelding Afbeelding

Op de terugweg moesten we goed uitkijken want de afdaling was zeer glibberig dankzij de druilige motregen die was komen opzetten.
Terug aan de MH maakte we ons avondeten klaar en rustte we uit.
De GPS-track kan je op G-Ti downloaden.

De vrienden gingen uit eten, maar wij bleven binnen want ik had al een week last van een ontsteking in de voet en dankzij de vele wandelkilometers vandaag was die helemaal stijf geworden en gingen het stappen zeer slecht. Rond 22.30u staken we al in ons bed.

Zondag 20 februari

's Morgens was de voet al een heel stuk beter. Normaal zouden we naar de brocanterie gaan aan het centre de commercial maar dat was toch een 2-tal km stappen en ik wou mijn voet niet overbelasten zoals gisteren dus besloten we van dit over te slaan.
In plaats daarvan reden we nadat we afscheid hadden genomen van de vrienden richting Villers-la-ville waar we de 13de eeuwse abdij gingen bezoeken.

Hetgeen wat we hier voorgeschoteld kregen was fenomenaal en kan je echt gewoonweg niet beschrijven. Dit moet je gewoonweg in het echt zien.
Een immense Ruïne van de gemeenschap van de cisterciënzermonniken stond hier als stille en statige getuige, en deze had al menige waters doorzwommen in de gangen des tijds.

Hier moesten ooit mooie tuinen en oogverblindende gebouwen gestaan hebben. Alles hier herinnert je aan de ooit zo machtige katholieke invloed. Je kon eigenlijk niet begrijpen wat een geld en macht geloof ooit bij ons moet gehad hebben.

Afbeelding Afbeelding

Hierna reden we naar huis en was ons weekendje weer gevlogen alsof het niets was.
We keken onderweg alweer uit naar ons volgend weekendje met de moby.

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie