In het hart van het merodegebied 20-22/1/'23

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 394
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

In het hart van het merodegebied 20-22/1/'23

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Haast u langzaam

vrijdag 20 januari '23

Ons tweede uitje van het nieuwe jaar.
We hadden een aantal bestemmingen in gedachte in binnen- en buitenland.
De weersverwachtingen voor vandaag waren niet zo goed, we zouden redelijk wat sneeuw, hagel, regen en gladheid mogen verwachten en dat deed ons besluiten om niet zo ver van huis te gaan.
We kozen dan ook om naar Westerlo te gaan, Westel voor de locals. We wilden al wat jaren eens bij 'Domein Den Asberg' gaan staan maar dat was er nog nooit van gekomen en bij deze gingen we daar verandering in brengen.
Toen we na het werk vertrokken begonnen er dikke sneeuwvlokken te bakken en die brachten al gauw redelijk wat verkeerschaos mee.
Wij bolden op het gemakje naar de camperplaats en deden over de volle 34km ongeveer 50 minuten.
Na installatie genoten we binnen nog wat van onze warme cocon terwijl de sneeuwvlokken voor een sneeuwtapijt zorgden. We zien morgenvroeg wel hoe alles er uitziet want buiten gaan deden we niet meer voor slapenstijd.

zaterdag 21 januari '23

We ontwaken vandaag in het hart van het Merodegebied met een ontluikend zonnetje.
De koffie staat al snel te pruttelen en de geur van vers gebakken broodjes prikkelt de neus.
Rond 10u vertrekken we voor een wandeling door het landschapspark de Merode.
Sinds de 15de eeuw woont de adellijke familie de Merode onafgebroken in Westerlo en verschillende leden van deze familie drukten hun stempel op het uitzicht van de gemeente en de omgeving. Het Merodegebied landschapspark op de grens van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant en beslaat 8 gemeentes.
We wandelen door de Beeltjens en de Kwarekken.
Het ene een natuurgebied, het andere een bos met een stervormig drevenpatroon dat aangelegd is door de familie de Merode in de 18de eeuw.
Heel mooi wandelen hier en dit landelijke en groene karakter is de reden waarom Westerlo de titel 'Parel van de Kempen' heeft.

Afbeelding

Aan de zijkant van de Kwarekken komen we het kasteel Prins de Merode tegen dat nu nog steeds bewoont word door Prins Simon de Merode en zijn gezin.
Het domein is nu niet toegankelijk maar in het kader van kerstmagie en tijdens zomerse openluchtspektakels stelt de familie het domein open zodat iedereen het kan bezoeken.

Afbeelding

Nog een boogscheut verder komen we in het centrum van Westerlo met een paar winkeltjes en verschillende eet en drank gelegenheden. In brasserie den anker doen we ons te goed aan een lekkere croq en een warme koffie. Zeker en vast een stop waard.
Na onze middagbreak is onze volgende stop het kasteel Jeanne de Merode. Een prachtig stukje neogotiek waarin nu het gemeentehuis is ondergebracht.

Afbeelding

De Norbertijnenabdij van Tongerlo is het volgende prachtige juweeltje dat we bezoeken.
De verschillende bouwstijlen met de kerk als blikvanger zijn schitterend om zien.
We genieten en kijken er rond en zien dat het goed is.

Afbeelding

Na ons bezoek wandelen we terug naar domein De Asberg waar we eerst nog iets drinken voor we de camper terug opzoeken. De gpx-track van de wandeling kan je downloaden op G-Ti en MRA.
De rest van de vroege avond en dag brengen we dit in de camper tot het tijd werd om ons bedje op te zoeken.

zondag 22 januari '23

Afbeelding

Vandaag ontwaken we onder een veel te grijze en veel te koude lucht.
Eerst een lekker ontbijt en dan beslissen wat we gaan doen. Gaan we hier nog wat wandelen of gaan we ergens anders nog eens rond snuisteren. De abdij van Averbode en de basiliek van Scherpenheuvel zijn twee optie's die we onderweg tegen komen.
De vrouw had zin om nog eens rond te kijken in Scherpenheuvel, dus zo gezegd, zo gedaan. En zo blijven we in het Merodegebied want ook hier heeft de adellijke familie zijn stempel gedrukt
Na het ontbijt doen we onze service en zetten we de neus van de moby richting Scherpenheuvel waar we ons op de buitenrand op een parking plaatsen op ongeveer 500m van het centrum.
Meer schuivend dan stappend bereiken we het centrum, het had hier duidelijk veel meer gesneeuwd dan in Westerlo en de dooi van gisteren had voor veel ijs gezorgd.

Afbeelding

We kijken eens rond aan de winkeltjes en laten alle kaarsjes, beeldjes en andere prularia naast ons liggen. De pepernoten, wafels en pannekoeken van de verschillende horeca kon ons ook niet bekoren.
We schuifelen door het park en de omringende straatjes en genieten van het besneeuwde Scherpenheuvel voor we terug naar de caper gingen.

Afbeelding

Een boterham en een straffe koffie van de bialetti later werd de motor weer gestart om huiswaarts te keren.
Het moet niet altijd ver zijn om een fijn weekend te hebben. Op en af kwamen we nog niet aan 70km en het is zeker voor herhaling vatbaar.

Klik op deze link om het fotoalbum van dit weekend te bekijken.Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie