Kelmis(B) en Aken(D) 7-9/12/'18

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 382
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Kelmis(B) en Aken(D) 7-9/12/'18

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Varkenskot on the move

vrijdag 7 december '18

Bijna eindejaar, nog een 3 weken en dan is het zo ver.
Dus tijd om eens een kerstmarkt te bezoeken en we hadden besloten om eens de kerstmarkt van Aken aan te doen, het is trouwens van 2013 geleden dat we daar nog eens geweest waren, dus hoog tijd dat we Aken nog eens bezochten.
Naar het schijnt zou de kerstmarkt daar de moeite zijn en dat moeten we dan maar met onze eigen ogen gaan aanschouwen.
In Aken zelf heb je een camping/camperplaats maar dat is rond deze periode onbegonnen werk voor ons om daar een plek vast te krijgen, en al zeker als je maar pas rond 22u kan vertrekken omdat de vrouw met de late staat.
En een alternatief voor ons is de camperplaats van Kelmis die op 8km van Aken ligt. Dan kunnen we met buslijn 24 rechtstreeks naar de Elisebrunnen waar je zo uitstapt aan de kerstmarkt.

Rond 23.30u waren we ter plaatse en het duurde dan ook niet lang meer voor we ons bedje inkropen.

zaterdag 8 december '18

Na het ontbijt namen we eens een kijkje in het centrum en bekeken we ook eens waar de bushalte was en wat de vertrekuren waren. Het dorpje op zich stelt niet zo veel voor maar je hebt er wel degelijk alles wat je nodig hebt.

Afbeelding

Rond 13.32u waren we met de bus (lijn24) weg naar Aken en tegen 14u waren we ter plaatse. Na een koffie trokken we de markt over die op verschillende pleinen te vinden is rond het rathaus en de Dom.

Afbeelding Afbeelding

Druk, druk en nog eens druk, niet te geloven hoeveel mensen hier op af komen. Allez het is te zeggen meer volk dan mensen en je kan er gewoon over de koppen lopen.

Afbeelding Afbeelding

Rond 16.30u namen we reeds de bus terug, het was niet meer te doen eigenlijk van de mensenzee die zich hier bevond. De populariteit van deze kerstmarkt is niet normaal en daarom ook niet aan ons besteed, we komen nog wel eens terug in het voorjaar als de feesten achter de rug zijn. Ze zijn eigenlijk een klein beetje slachtoffer van hun eigen succes en dat is jammer want het is er wel de moeite.

Afbeelding

Terug in Kelmis gingen we in de frituur iets eten om daarna naar de plaatselijke kerstmarkt te gaan.

Afbeelding

Veel minder druk en daarom voor ons aangenamer, enkel jammer van het gure herfstweer.
Tegen 20u waren we terug aan de moby om nog een klein slaapmutsje te drinken bij de buren.
Voor de klok middernacht sloeg lagen we in ons bed te ronken.

zondag 9 december '18

Lekker uitslapen, pistolets van de bakker, een lekkere omelet van kakelverse eieren, de geur van versgemalen koffiebonen. Wat moet een mens nog meer hebben op een zondagmorgen als de wind door de takken guurt en de regen tegen het vensterraam tikt.
Iets na 10u gingen we wandelen, we namen afscheid van de vrienden die naar huis moesten en de vrouwen van de blijvers bedankte voor de wandeling aangezien het heel guur en regenachtig weer was.
Met drie dapperen gingen we op zwier, een mooi meer, brugjes, riviertjes, prachtige uitzichten ondanks het grijs weer en leuke bospaden werden ons deel terwijl de gezapige regen op ons neerdaalde.

Afbeelding Afbeelding

We kwamen ook aan een in verval staand kasteeltje, namelijk Emmaburg.
Het Kasteel Eyneburg of Emmaburg bij het dorp Hergenrath in de gemeente Kelmis, gelegen in het voormalige hertogdom Limburg, is één van de belangrijkste historische gebouwen in de Belgische Oostkantons. Het is één van de weinige kastelen van het hertogdom Limburg dat op een heuvel gebouwd is in plaats van in een dal. Het domineert de linkeroever van de rivier de Geul en is gelegen ongeveer 1 kilometer ten zuidwesten van de klokkentoren van Hergerath. Men beschermde zich door middel van aangelegde grachten. Wat de ligging betreft, lijkt dit kasteel op Kasteel Schimper gelegen op de rechter Geuloever, ongeveer 3 kilometer stroomafwaarts.

Niet alleen het middeleeuwse aanzien van het kasteel, maar ook de ligging op een rots hoog boven het Geuldal maken de Eyneburg tot een mysterieus en aantrekkelijk bouwwerk. Het kasteel vormt een gesloten geheel, dat houdt in dat de gehele burcht met muren is omgeven. Datzelfde geldt voor het uitgestrekte park. Het Kasteel Eyneburg ligt op een beboste heuvelrand en is omgeven door bossen en weilanden. In de volksmond staat de burcht ook bekend onder de naam Emmaburg.
Afbeelding Afbeelding

Ook de plaatselijke restanten van het kasteeldomein waren mooi om te bewonderen.

Afbeelding Afbeelding

In de buurt vond je ook falaisen waar de plaatselijke klimclubs hun op uitleven, behalve vandaag natuurlijk, daarvoor was het een beetje veel te slecht weer.

Afbeelding

Al gauw kwam Kelmis terug in het zicht en de alsmaar donker worden einder deed ons vermoeden dat we tussen de droge momenten nog wel eens een redelijke hoosbui zouden mogen verwachten.

Afbeelding

En ja hoor, voor we in het centrum waren gingen de hemelsluizen open, de volle laag kregen we, maar gelukkig was het niet veer meer naar het lokale café waar we ons lieten uitdruipen tussen pot, pint en koffie.
Van hieruit was het niet ver meer naar de moby.

De Gps-track kan je downloaden op MRA en/of G-Ti.

Aan de moby trokken we het niet zo heel lang meer, we deden onze service en maakte alles vertrekkensklaar. Daarna nog afscheid nemen en wat nababbelen met de vrienden en weg waren we naar ons ouwe trouwe Hageland.
En terwijl de regen onderweg met bakken uit de lucht viel droomde we weg met de gedachten aan een leuke tijd en aan wat nog komen zou.

Afbeelding

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie