Op verkenning in de Avesnois 21-25/7/'22

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 382
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Op verkenning in de Avesnois 21-25/7/'22

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Avesnes-sur-Helpe

Donderdag 21 juli '22

Vandaag is het onze nationale feestdag en morgen maken we de brug, maandag nog een extra dagje congé en daar gaan we dus van profiteren.
We kijken op de kaart waar we heen willen en onze keuze valt op Felleries in het regionaal natuurpark Avesnois.
Het plaatsje waar we gaan staan is er eentje uit de reeks van Camping-car Park.
De vrouw heeft vandaag nog eerst een familiale verplichting maar daarna zijn we weg, we rijden rond 18u van het domein en zetten koers naar Felleries waar we ons installeren op de camperplaats.
Na installatie genieten we buiten nog wat tot het daglicht verdween en wij de camperdeur achter ons toe trokken.

Afbeelding

Vrijdag 22 juli '22

Bewolkt maar droog toen we vandaag opstonden en iets voor de ganse dag zoals we achteraf zouden bemerken.
In de voormiddag doen we vandaag eigenlijk niet zo heel veel. We houden er een rustig tempo op aan en iets voor de middag kwam het stalen ros uit zijn stal en waren we weg voor een mini ritje van 85km door het landschap van de Avesnois.
Zalig mooie streek hier met verbazingwekkend goede en leuke baantjes.
Aan de watermolen van Grand-Fayt hielden we halt om eens rond te snuisteren en wat te genieten op een bankje van de rust en de stilte van de streek.

Afbeelding

Hier zijn heel wat kleine gehuchtjes en dorpjes die echt wel mooi zijn om door te rijden. Een ongekende streek voor velen en dat verdienen ze hier echt niet want het is de moeite van een bezoek waard. Je moet hier zeker eens van de gekende paden afgaan je zal het je niet beklagen.
In Maroilles houden we halt om iets te drinken. Hier is het vooral bekend van de geurige kaas met de gelijknamige naam van het dorpje. Het is al Maroilles wat de klok slaat. Je moet voor deze pittige kaas zijn maar wij kunnen hem zeker en vast wel smaken.

Afbeelding

Na ons bezoekje reden we verder door de streek langs kleine leuke baantjes en genoten we van alles dat in ons zicht lag. In Sorle-le-Chateau hielden we halt en keken we eens op de markt rond. Wederom een mooie parel en een bezoekje waard. Er is hier ook een cp en we namen ons voor om zondag naar hier te verhuizen zodat we alles eens wat gedetailleerder konden bekijken.

Afbeelding

Maar nu ging het terug naar onze standplaats in Felleries waar we tegen 16u op onze kont in de zetel lagen te genieten voor de rest van de namiddag en avond tot het tijd werd om te gaan slapen. De GPX-track van de motortocht kan je downloaden op G-Ti en MRA.

Afbeelding

zaterdag 23 juli '22

Ze gaven droog weer en 27° vandaag, daar moeten we van profiteren natuurlijk. Ontbijten, wat genieten van de ochtendstond en rond 10.20u waren we weg met de motor om nog een deeltje van de Avesnois en daarbuiten te doorkruisen.
Een zalige zacht glooiende omgeving met fijne bochtige wegen om over te rijden was wat we kregen voorgeschoteld. En dat vonden we helemaal niet erg. Avesnes-sur-Helpe was het eerste wat we aandeden.
Een zeer leuke markt met een versterkte kerk konden we hier aanschouwen. Die versterkte kerken waren in dit gedeelte van Le Nord (en ook in de Franse Ardennen) sterk aanwezig.

Afbeelding

We keken wat rond en daarna waren we weer onderweg.
We stopten tijdens de middag in Le Nouvion-En-Thiérache om iets te zoeken om te eten. Het was één van de grotere plaatsen die we vandaag doorkruisten en op het platte land waren de eetgelegenheden schaars dus moesten we er hier van profiteren. Maar helaas pindakaas, veel was gesloten of stond te koop, de bakkerij was maar zus en zo en het frituur was een speciaal geval. Het is te zeggen ze verkochten belegde broodjes volgens hun menu dat uithing maar toen we er achter vroegen dan zeiden ze dat ze geen belegde broodjes verkochten. En dat dus in tegenstelling tot hun menu. De bazin blaakte van werklust en haar gezicht stond op donder, we bedankte voor haar frietjes want die zagen er niet gezond uit en weg waren we. We zouden wel iets anders vinden, en dat deden we ergens in het hol van pluto bij een degelijke bakker. Na onze eetpauze waren we weer weg en bewonderde we de mooie streek waar we ons soms alleen op de wereld voelden.

Afbeelding

Ongelofelijk knap hier en er waren wel wat indrukwekkende zaken te bekijken. Zoals de verstrekte kerk van Signy-le-Petit.
Meer kerk dan dorp maar de moeite waard om te zien.

Afbeelding

We flirten ook met een stukje België maar ik moet zeggen dat dit wel het minst leuke deel was en dan bedoel ik vooral de staat van de wegen. Dit gedeelte behoort tot Henegouwen en het moet gezegd worden dat de banen eigenlijk soms wel om te bleiten waren zoals we in Leuven durven zeggen. Toen we de grens met Frankrijk terug binnen reden hadden ze zelfs geen borden moeten zetten om het verschil duidelijk te maken. Je merkte en zag aan het asfalt waar België eindigde en Frankrijk begon. Gelukkige waren het niet veel kilometers die we op Belgische bodem doorbrachten en we lieten de schande van België dan ook weer snel achter ons en zette koers naar Lac du Val Joly. Het meer is in warme tijden een echte trekpleister voor de waterliefhebbers en sporters maar nu was het er raar maar waar kalm voor de tijd van het jaar. Ze zullen allemaal in het zuiden zitten zeker.

Afbeelding

Nadat we een paar foto's hadden genomen van het stuwmeer waren we weer weg en ditmaal ging het naar onze thuisbasis waar we na 172km terug aan de camper kwamen. Het was weer een heel leuk dagje geweest in een streek die we veel te weinig aandoen.
Het GPX bestand van de rit voor je gps kan je downloaden op MRA en op G-Ti.

Aan de camper genoten we buiten nog van de zwoele avond en pas laat kropen we binnen om op onze tijd in ons bedje te gaan.

zondag 24 juli '22

We staan op onder een staalblauwe hemel en het beloofd vandaag tropisch warm te worden tot een 31°.
Wij doen het rustig aan en maken alles klaar om te verhuizen. We hebben nog een dagje en we gaan dat doorbrengen in Sorle-le-Chateau waar we vrijdag nog gepasseerd zijn met de motor. Rond 11u waren we weg, de volle 7km en een kwartier later waren we al ter plaatse op de camperplaats waar we ons installeerden.

Afbeelding

Eerst wat luieren om daarna in het gehuchtje wat rond te struinen. Vooral de kerk met de op het eerste zicht scheve toren was een blikvanger. En pareltje om te bekijken, zowel binnen als buiten.

Afbeelding

De marktplaats en een paar zijstraatjes waren de moeite om eens te bekijken. We keken op ons gemakje rond en genoten van de directe omgeving.

Afbeelding

In de plaatselijke brasserie/friterie namen we iets te drinken en begaven we ons aan een late lunch. En omdat we ons hier in Le Nord bevonden werd het een Ch'ti burger met maroilles en met de warmte nog een ijsje als toetje. Daarna ging het terug naar de camper om de grootste hitte in de schaduw door te brengen van de bomen op de camperplaats. Het beloofde een zwoele avond te worden en het zuiders gevoel was niet ver weg ondanks dat we in Le Nord zaten. De zon was in elk geval al lang in haar bed gekropen voor wij dat ook deden.

maandag 25 juli '22

Het beloofde weer een mooie dag te worden met goede temperaturen, niet zo hoog als gisteren maar toch tussen 22° en 25°.
Voor onze laatste dag van dit verlengde weekendje gaan we voor een wandeling van ongeveer 7km, niet te lang aangezien we tegen 14u terug naar huis willen vertrekken.
Rond 10u zijn we weg door deze landelijke en glooiende streek met de scheve klokkentoren als wachter.

Afbeelding

We wandelen richting Lez-Fontaine om dan via de 'voie verte' terug richting Sorle te gaan. Tot in Lez-Fontaine is het heuvelachtig en gaat de route deels over geasfalteerde stukken en deels over onverharde stukken. De moeite waard om eens te doen.

Afbeelding

de 'voie verte' is een oud treinspoor dat nu geasfalteerd is en zich door de Avesnois slingert. Ideaal voor de fietsers en wandelaars.
In Sorle gaan we via het centrum en doen we nog een stop bij de bakker voor ons middageten. Daarna is het rechtstreeks terug naar de camper.
De GPX-track van de wandeling kan je downloaden op G-Ti en MRA.

Afbeelding

We luieren nog een beetje aan de camper en aan een sloom tempo maken we tegen 14u alles klaar voor vertrek.
De streek van de Avesnois was weer meer dan de moeite waard, jammer dat het verlengde weekend in deze minder bekende streek er weer op zit maar we doen deze streek zeker en vast nog eens aan.Klik hier voor het fotoalbum van ons verlengde weekend in de streek van de Avesnois

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie