Tijd zal de glans van hun daden nooit doen verbleken 26-30/5/'23

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 416
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Tijd zal de glans van hun daden nooit doen verbleken 26-30/5/'23

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Tijd zal de glans van hun daden nooit doen verbleken


Vrijdag 26 mei '23

We staan aan het begin van het pinksterweekend en zodoende dus een verlengd weekend dat wij nog iets langer maken door er nog een extra dagje verlof bij aan te plakken.
En ze geven veel zon en droog, dat vinden we nu eens niet erg na al de vorige natte uitstapjes.
We verkiezen om richting Frankrijk te gaan om eens rond te gaan struinen op de heilige grond waar tijdens de grote oorlog zoveel bloed gevloeid is. Na onze werkuren vertrekken we dan ook naar de streek van Meuse et Argonne waar in de zomer van 1918 de Duitse opmars tot stilstand is gebracht maar eerst een tussenstop in Muno waar we ons voor de nacht installeren. Nog even genieten van de zonsondergang en morgenvroeg trekken we verder.

Afbeelding

zaterdag 27 mei '23

Ontwaken bij volle zon, we zouden er wel gewoon aan kunnen worden.
Na ons ontbijt trekken we door naar Charny-sur-Meuse waar we ons nog voor de middag op de camperplaats van camping-car park plaatsen.
We genieten er van de omgeving en de zon doet zijn best om ons vitamine D gehalte op peil te houden.

Afbeelding

We kijken wat rond langs het kanaal en aan de excluse genoten we van het zicht en een beetje verder lag er ook een Frans kerkhof met helden uit de grote oorlog.
Hier in de streek van Verdun is er toen zeer zwaar gevochten en hebben heel wat soldaten hun leven gelaten. De militaire kerkhoven, historische sites, forten en monumenten zijn dan ook meer dan overvloedig aanwezig.

Afbeelding

Aan de camper is het de rest van de avond nog wat nagenieten tot het zonnetje achter de horizon verdwenen was.

zondag 28 mei '23

Vandaag geven ze 25°, tijd dus om de motor eens buiten te halen en de streek te gaan verkennen. Droog en zonnig met goede temperaturen zijn ideaal voor de motor en voor de eerste keer dit jaar gaat het doorwaaipak aan. Iets na 10u zetten we aan voor een tochtje van +/- 174km door deze landelijke streek met overal verwijzingen naar de grote oorlog.
Beelden, kruizen, gedenkstenen, kerkhoven, alles komt aan bod en dat in een prachtige streek met leuke baantjes om rond te toeren.

Afbeelding

Af en toe eens halt houden om eens te drinken, iets te eten en wat foto en videoshots te maken. Het is echt wel genieten vandaag en de leuke babbels met de locals op onze stopplaatsen zijn fijn.

Afbeelding

Eigenlijk is deze prachtstreek serieus miskent, je komt er amper een motard tegen en dat terwijl het de moeite meer dan waard is. De streek telt ook meer kerken dan cafés en misschien is dat wel de reden waarom je hier minder rijders van 'MC Terras' tegen het lijf loopt. Maar desondanks het mindere horeca aanbod moet je er zeker voor gaan.
Wij vonden onze gading bij de bakkers en dat was meer dan voldoende, je vind ze op de meest bizarre plaatsen. En als je ergens iets vind dan is er meestal een brocante aan de gang en dan zit heel de streek daar.

Afbeelding

Rond 15.30u waren we terug aan de camper waar we buiten nog genoten van de zon.
De GPX-track kan je downloaden op MRA, G-Ti en Wikiloc.

Afbeelding

Na het avondeten nog een kleine wandeling langs het kanaal en de dag zat er al weer op. Tijd vliegt als het leuk is.
Eens de kilte in de late avond zijn intrede deed was het tijd om ons terug te trekken in de camper.

maandag 29 mei '23

Afbeelding
The fallen ones, remember them

We worden dit verlengde weekend weer verwend. Ze geven voor deze streek weer 25° en veel zon. Tijd om wat historische plaatsen in de buurt te gaan bekijken.
Na het ontbijt gaan we een klein ritje doen met de motor van ongeveer 130km door de streek van Argonne waar het Amerikaanse leger in 1918 zoveel strijd heeft geleverd.
Ze hebben hier met 1,2 miljoen soldaten strijd geleverd tegen de Duitsers gedurende 47 dagen en in deze periode zijn er 117.000 Amerikanen gesneuveld.
We komen op ons ritje verschillende Franse en Duitse kerkhoven tegen hier zijn veel herinneringen aan de strijd van toen en in Varennes-en-Argonne houden we halt aan het monument dat in 1927 is opgericht voor de helden van deze strijd. Heel indrukwekkend om zien hier, zowel het monument als het kleine plaatsje zijn eens een stop waard.

Afbeelding

We drinken hier ook iets fris in de bar-tabac voor we weer weg zijn. Het gaat op en neer,van links naar rechts in dit prachtige gebied met zijn duistere verleden. Overal aandenkens, monumenten, kruizen enzovoort. Als we aan elk plekje zouden moeten stoppen zijn we weken zoet en dat gaan we niet doen. We hebben een paar plaatsjes aangeduid op onze gps en daar stoppen we zeker, de rest zien we wel. Eén zaak staat echter vast, veel drinkstops heb je hier niet dus voorzie je.
Een volgende plek die we aandoen is het grootse Amerikaanse militaire kerkhof van Europa. Hier liggen zomaar even rond de 14.000 gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Je word er gewoon stil van en je zou denken dat de mensheid geleerd heeft maar neen ze blijven als domme kl*ten overal in de wereld oorlog voeren, zelfs bij ons in Europa is er eentje bezig en dat is er eentje die invloed heeft op de hele wereld. Waar dat gaat eindigen weet geen mens.
Wij kijken hier wat rond en ik moet zeggen dat ondanks dat dit een zware indruk maakt je het toch moet bezoeken. Respect voor deze helden.

Afbeelding

Nog geen 10 kilometer verder gaan we in Montfaucon kijken naar het verwoeste klooster uit die tijd.
En je vind hier op diezelfde postzegel ook het Amerikaanse gedenkteken dat de overwinning herdenkt van het eerste Amerikaanse leger en de eerdere verrichtingen van het Franse leger in het Maas-Argonne offensief.

Afbeelding

Vanaf hier is het niet zo ver meer naar Charny maar eerst gaan we nog eens een kijkje nemen aan het Ossuarium van Douaumont waar er een kerkhof is met 17.000 Franse soldaten en waar er in de catacomben de overblijfselen liggen van 130.000 onbekende soldaten van de slag om Verdun.
Het moet een gruwelijke tijd geweest zijn, de politiek beslist en de kleine man waagt zijn leven. Hier zijn veel jonge zielen veel en veel te vroeg gestorven, zo een 270.000 alleen al bij de slag om Verdun.

Afbeelding

Eens terug in Charny is het nog genieten van de avond. De GPX-track van deze rit kan je downloaden op MRA, G-Ti en Wikiloc.
We zetten alles ook langzaam vertrekkensklaar want morgen moeten we weer huiswaarts.
We eten buiten in het zonnetje en genieten van de zonsondergang voor we ons in de camper terugtrekken.

Afbeelding

Dinsdag 30 mei '23

We worden weer wakker met het zonnetje, het is al van verleden jaar geleden dat we een volledig weekend met zon en aangename temperaturen hadden.
Is de zomer eindelijk in aantocht ? Afwachten maar en ondertussen genieten van het hier en nu.
Maar aan dit verlengde weekend komt voor ons een einde, tegen 10u zijn we weg en in Verdun gaan we nog inkopen doen, je hebt er een vollere winkelkar voor minder geld ten opzichte van bij ons.
En daarna rijden we weer huiswaarts, onze eetstop doen we op Belgische bodem en iets na 15u komen we in het Hageland aan bij onze uitvalsbasis.
We doen deze heerlijke streek in Frankrijk waar de vredige sfeer die er heerst het duister en bloederig verleden met de mantel der liefde toedekt in de toekomst zeker nog eens aan.Klik op deze link om het fotoalbum van dit verlengde weekend te bekijken.

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie