Maredsous (B) & Rocroi (Fr) 24-26/6/'16

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 405
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Maredsous (B) & Rocroi (Fr) 24-26/6/'16

Bericht door Patrick & Carla »

In 1872 stichtten de monniken van Beuron een abdij op de heuvelrug van Maredsous in neogotische stijl naar ontwerp van Jean Bethune.
Bij de meeste mensen is de abdij vooral bekend van de kaas en het bier, maar er is ook een middelbare school gevestigd en de natuurwetenschappelijke collecties van Dom Grégoire Fournier bevinden zich er ook.
Vrijdag 24 juni '16

Na het werk reden we met de moby naar Maredsous, waar we in een gehuchtje in de buurt van de abdij ergens op een vrij plaatsje gingen staan.
We deden er ter plaatse nog een wandelingetje in het gehuchtje met vrienden waar we mee hadden afgesproken.

Afbeelding

We genoten nog van een natje en een droogje van de warme avond alvorens we gingen slapen.

Afbeelding

Zaterdag 25 juni '16

Na het ontbijt gingen we eerst een wandeling doen richting Sosoye en de abdij van Maredsous.
De weg naar Sosoye ging langs overharde paden en verkeerstille wegeltjes in een zeer mooie natuur.
In Sosoye keken we even rond in het piepkleine gehuchtje.

Afbeelding

Hierna ging het langs de ravels en een overhard pad onder het tikken van de regen langs de Abdij van Maredsous en Maredret.
In de abdij van Mardesous kon je weer over de koppen lopen, dus we dronken er niets maar kochten er wel een beetje kaas.

Afbeelding

Daarna stapten we door tot aan de moby waar we ons middagmaal namen.
De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.
Normaal gezien was het de bedoeling dat we in de namiddag met de motor de ruïne van poilvache en het beau villageke Celles zouden bezoeken maar de regen deed ons anders besluiten.
De moby werd vertrekkensklaar gemaakt en we waren weg naar Rocroi in de franse ardennen waar we ons ginder op de stelplaats installeerde.
Rocroi is een vestigingsstadje naar ontwerp van Italiaanse architecten en in een latere periode (ongeveer 1,5 eeuw) onder handen genomen door Vauban (maar dus niet door hem gesticht, wat Rocroi zo uniek maakt).
In het 1643 tijdens het brandpunt van de dertigjarige oorlog die begon in 1618 hield een jonge prins met een Frans leger met 16.000 infanteristen, 6.000 ruiters en 12 kanonnen een Spaans leger staand die bestond uit 17.000 infanteristen, 8000 ruiters 18 kanonnen.
De Spaanse infanterie was tot op die dag al een eeuw onoverwinnelijk en ze werden die dag in minder dan 5 uur verslagen.
En zo werd Frankrijk van een invasie behoed en Rocroi werd vereeuwigd in de geschiedenisboeken.
Na installatie profiteerden we er van om nog even snel snel naar het centrum te gaan dat op nog geen 800m van de stelplaats was.

Afbeelding

Op de markt nog een goed terrasje met een Rocroy in de hand om van het zonnetje te profiteren die ons vanaf 17u toch wel goed gezelschap hield tot aan het poussecafeke aan de moby.

Zondag 26 juni '16

Vandaag was het uitslapen en na het ontbijt deden we de wandeling rondom de vesten waar je ook kunt genieten aan het uitzichtspunt over de streek en het stadje.

Afbeelding

En het stadje zelf was ook weer leuk.

Afbeelding

Klein maar fijn met zeer sympathieke inwoners.

De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.

Aan de moby hadden we nog ons middagmaal en rond 14u werd de motor gestart en reden we huiswaarts.

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie