Dordrecht/Alblasserdam 18-20/3/'16

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 382
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Dordrecht/Alblasserdam 18-20/3/'16

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Groothoofdspoort Dordrecht

Alblasserdam werd gesticht in 1447 en dankt zijn naam aan de aanleg van een dam in het riviertje Alblas en mede hierdoor is het dus ook een damdorp met karakteristieke dijkbebouwing.

Vrijdag 18 maart '16

Na het werk reden we naar Alblasserdam waar we op de camperplaats aan de jachthaven gingen staan. (Touristinfo)
Van januari tot 1 april is de cp trouwens gratis toegankelijk.

Na installatie gingen we nog voor een avondwandeling.

Afbeelding

Na de wandeling luisterde we nog wat muziek bij een goed boek voor we ons te slapen legde.

Zaterdag 19 maart '16

Na het ontbijt maakte we ons klaar om Dordrecht te bezoeken.
Dordrecht is één van de drie schatten die je in de gouden driehoek van dit waterrijkste deel van Zuid-Holland kan vinden.
De ander twee zijn de 19 molens van het werelderfgoed kinderdijk (die we verleden jaar reeds bezochten) en het nationaal park 'De Biesbosch' (dat we in een later stadium nog zullen bezoeken).

Dordrecht (in de middeleeuwen nog bekend onder de naam Thuredrech) kreeg in 1220 stadsrechten en was toendertijd één van de zes grote steden van het Graafschap Holland. De belangrijkheid van deze stad is ondertussen afgenomen maar de binnenstad herinnert nog steeds aan dit rijke verleden.

Om van Alblasserdam naar Dordrecht te gaan kan men kiezen tussen fietsen, de waterbus of een combinatie van de twee.
Aangezien de grijze dag met bijhorende koude wind kozen we om heen en terug te gaan met de waterbus, deze vaart tijdens het weekend éénmaal per uur.
Uitstappen deden we aan de merwekade in Dordrecht.
Langs de kade wandelde we zo naar de Groothoofdspoort en hierna gingen we langs de talrijke binnenhavens zoals de wijnhaven, de wolwevershaven, Nieuwe haven en de Maartensgathaven.

Afbeelding

We kwamen ook voorbij de grote kerk maar die was vandaag pas in de namiddag open. Je kan er ook de toren beklimmen maar de grijze dag vandaag deed ons besluiten om dit niet te doen omdat het zicht zeer zeker minder zou zijn onder de huidige weersomstandigheden. In Dordrecht heb je mooie binnenkanalen waar je als toerist ook met bootjes kan doorvaren.

Afbeelding

Ook de verschillende historische huisjes, binnenhoven en bezienswaardigheden zoals het stadhuis waren de moeite om te bezichtigen.

Afbeelding

Op het statenplein heb je de wekelijkse zaterdagmarkt en daar rond liggen er heel wat verkeersvrije winkelstraatjes.
De shopaholic's kunnen zich daar echt wel uitleven.

Na de nodige drank/eetstops begaven we ons in de namiddag terug naar de waterbus.
Dordrecht is zeer zeker een bezoekje waard.

Afbeelding

Toen we terug in Alblasserdam waren keken we nog even rond in het kleine centrum om te weten waar de supermarktjes, resto's en bakkers waren. Daarna was het richting de moby.
De gps-track van de stadswandeling en waterbustrip naar Dordrecht kan je op G-Ti downloaden.
De rest van de avond deden we het relax aan in de moby tot het slaaptijd was.

Zondag 20 maart '16

miezer na het ontbijt.
Het idee was om een fietstochtje te doen, maar de lichte regen weerhield ons daarvan, in de plaats gingen we gewapend met de paraplu voor een wandeling door de Alblasserwaard ( zo genoemd vanwege de omringing van de waterlopen)
Via de nieuwe Maas en het lammetjes wiel wandelde we richting de hooge boezem van de overwaard. Allemaal klinkende namen die je dus enkel in Nederland kan vinden. Het uitzicht was in elk geval de moeite waard en het grijze weer had zelfs plaats gemaakt voor een streepje zon.

Afbeelding

Al gauw kregen we zicht op de buitenste molens van Kinderdijk, maar ze zijn zeker niet de enige molens in deze polders.

Afbeelding

De polders die regelmatig doorsneden worden door kanalen, vaarten en rivieren zijn meer dan de moeite waard om door te wandelen.

Afbeelding

Na 8 heerlijke kilometers waren we terug aan de moby, jammer genoeg vind je in Alblasserdam geen enkel open café in de voormiddag dus dat werd drinken en eten in de moby.
De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.

Afbeelding

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie