Roermond 22-25/2/ '18 (Limburg)

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 382
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Roermond 22-25/2/ '18 (Limburg)

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

Donderdag 22 februari '18

Morgen hadden we een dagje extra dus konden we vandaag al vertrekken.
Maar zoals gewoonlijk, keuzes, keuzes, keuzes, waar trekken we naartoe ?...... Er zijn erger zaken in het leven om in je hoofd te hebben.
Wordt het Duitsland en dan namelijk Hellenthal in combinatie met Gemünd in het eifelgebied of trekken we naar onze noorderburen ?
Of gaan we richting de krakelingenworp in Geraardsbergen en de omloop het volk ? Misschien een beetje te veel drukte naar onze zin.
Bij onze noorderburen hadden we nog keuze uit drie optie's, ofwel Kalmthout in combinatie met Goes of Gorinchem, ofwel Tongerlo in combinatie met Roermond en Dilsen-Stokkem.
En aangezien dat die van ons "de wederhelft voor diegene dat deze plaatselijke uitspraak niet verstaan" met de late stond en we dan ook maar pas om 22u konden vertrekken kozen we voor de dichts bijzijnde plaats, namelijk Tongerlo en Roermond.

Om 22u waren we dan ook weg en we plaatsen ons op de camperplaats "de kieper" aan de zuid-willemsvaart in Tongerlo.

Na installatie nog wat muziek en een goed boek om iets na middernacht te gaan slapen.

Vrijdag 23 februari '18

Na het ontbijt gingen we wandelen onder een stralende zon, de koude temperaturen namen we er bij. Liever koud en zonnig dan zacht en nat in deze periode.
Delen van de wandeling gingen natuurlijk langs de zuid-willemsvaart.

Afbeelding Afbeelding

De omgeving van Tongerlo is zeer landelijk, akkers, weides, vee en de bijhorende geuren van de goede gezonde boerenstiel zijn hier allemaal aanwezig.

Afbeelding Afbeelding

We kwamen ook door Opitter (Bree) met de kerk en het Clijstersfontein als de grootste blikvangers.

Afbeelding Afbeelding

De luswandeling bracht ons ook nog langs het gehuchtje Tongerlo.

Afbeelding Afbeelding

Al snel waren we terug aan de moby na een leuke en verkwikkende wandeling.
De Gps-track van de wandeling kan je op MRA en op G-Ti downloaden.

Na het middageten vertrokken we dan naar Roermond waar we ons op de camperplaats van de Helenawerf installeerden.

In de vroege namiddag gingen we naar de Designer outlet dat op 10min wandelen van de stelplaats lag.
Het Designer Outlet Roermond is een Outlet Center van het Britse bedrijf McArthur Glen, en biedt 200 internationale designermerken aan. Het center is gelegen aan de rand van de Roermondse binnenstad en is geopend in november 2001. Met meer dan 5,5 miljoen bezoekers per jaar is het een van de grootste attracties in Nederland. Het merendeel van de bezoekers komt uit Nederland, België en Duitsland, en er zijn ook vele internationale toeristen die het Outlet bezoeken.

Afbeelding Afbeelding

Je vind er dus echt wel alle grote merken. Gucchi, Armani, Boss, Porsche Design, Dolce & Gabanna, Karl Lagerfeld, enz .... maar ook buiten de duurdere merken (aan outlet prijzen) heb je ook de gewone merken zoals Clarck's, Benneton, Kipling, G-star Raw, Jack Wolfskin, L'Oréal, enz .... Wij vonden onze gading bij S.Olivier, Esprit, Super Dry, Tom Tailor en Tommy Hilfiger.
Voor elk wat wils aan winkelmerken dus en zeker en vast goedkoper dan in de doorsnee winkel.
Wij komen er later zeker en vast nog eens terug, en als bijkomend weetje moet je weten dat het hier 363 dagen per jaar geopend is van 9u tot 20u (behalve met Kerst en Nieuwjaar), shopgelegenheid genoeg dus.

Op de terugweg genoten we nog van een natje aan de waterkant.
De rest van de avond genoten we in de moby met buiten temperaturen onder nul.
Het enige wat ons nog kon buiten lokken was de mooie zonsondergang, zalig nu en al zeker heel leuk dat de dagen al serieus gelengd zijn.

Afbeelding

Zaterdag 24 februari '18

Vandaag sliepen we uit en zouden we ons vooral bezig houden met het centrum van Roermond. Op 5min sta je van op de camperplaats in het centrum, superhandig en zo kan je wel een aantal keer snel op en af gaan indien je dat wenst.

Roermond was in de late middeleeuwen een Hanzestad, en een van de vier hoofdsteden van het oude hertogdom Gelre, tweede in omvang en grootste qua handel.
Roermond werd in 1130 Ruregemunde genoemd. Het eerste woorddeel verwijst naar de rivier Roer, die genoemd zou zijn naar een Keltisch-Germaanse watergodin "Rura". Het tweede woorddeel lijkt te verwijzen naar de "monding" van de Roer, maar dit is minder waarschijnlijk aangezien de Roer en de Maas tot ±1340 aan de Weerd samenkwamen. Daarna brak de Maas ter hoogte van Beegden door haar oevers en werd de Hambeek, 1 km ten zuidwesten van Roermond, een tweede uitmonding van de Roer in de Maas, waardoor aldus een deltamonding ontstond. Andere verklaringen, nl. dat "monde" zou verwijzen naar een (eventueel versterkte) heuvel, een brug of een Frankische burcht zijn evenmin zeker.


Afbeelding

In de voormiddag is er op het marktplein de zaterdagmarkt die van 10u tot 16u duurt, dus daar gingen we wat vers fruit kopen.
We snuisterden er wat rond, dronken natuurlijk ergens eentje. Genoten van van de gezellige drukte en natuurlijk als je in Nederland bent dan ga je 's middags wat gebakken vis eten, geen culinair hoogstandje maar gewoon simpel en lekker met wat remoulade of ravigotte er bij.
In de namiddag snuisterde we wat rond en genoten we onder andere van de historische gebouwen.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Er was veel volk op de been en dat zal waarschijnlijk ook mede de koopjesdagen zijn. Wat hier trouwens ook opvalt is dat de winkels elke dag open zijn, zelfs op zondag (van 13u tot 17u) en ook hier 363 dagen per jaar.

Eén van de gezellige pleinen hier vinden we het Münsterplein.

Afbeelding

In de drankenmarkt vonden we ook een paar goede whiskey's die dat al snel van eigenaar wisselden.
We snuisterden hier, we snuisterden daar en voor we het wisten was de dag weer voorbij en gingen we terug naar de moby om daar van de gezellige warmte te genieten.

Een beetje tv, wat muziek en een beetje lezen, meer moet een mens 's avonds niet hebben.
O ja de mooie zonsondergang was ook weer van de partij.

Afbeelding

Zondag 25 februari '18

Na het ontbijt ruimde we op en waren we weg.
De planning was om naar Dilsen-Stokkem te rijden en daar aan "de Wissen" te gaan wandelen, maar we zitten nu éénmaal in de carnavalsperiode en nu ging daar vandaag toch wel niet een carnavalparade door zeker.
We besloten dan maar naar hengelhoef te rijden om daar te gaan wandelen maar de Limburgers heten u daar niet welkom dankzij de vele hoogtebarelen van max 2m40. Gelukkig waren de Limburgers in kelchterhoef wel veel gastvrijer en zo kwamen we ginder terecht.
Na een boterhammeke werden de wandelschoenen uitgehaald en waren we weer weg onder een deugdoend zonneke.

Afbeelding

Heide, wijers en bossen waren onze vrienden op deze wandeling.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

We wandelde hier ook langs de plas van Houthalen.

Afbeelding

Het zicht op de plas is er overal heel mooi.

Afbeelding

Aan één van de cafetaria's rond de plas dronken we een koffietje en dan gingen we weer op weg richting de moby.

Afbeelding Afbeelding

En na iets meer dan 8 leuke kilometers waren we terug aan de moby.

Afbeelding

De Gps-track van de wandeling kan u op MRA en op G-Ti downloaden.
Aan de moby zelf namen we nog even wat rust en in de latere namiddag reden we weer huiswaarts van een verlengd en deugdzaam weekendje. Belgisch en Nederlands Limburg, ze kunnen ons wel bekoren en we komen er zeker en vast nog terug.

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie