Het Ardennenoffensief 2021

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 320
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Het Ardennenoffensief 2021

Bericht door Patrick & Carla »

maandag 10 mei '21

Vandaag breekt ons lenteverlof aan en normaal gezien hadden we in 2020 naar Normandië geweest maar corona had de plannen toen enorm in de war gestuurd.
We hadden dan beslist om de plannen in de schuif te bewaren voor 2021 en kijk...... het is nog altijd noppes.
Dat k*tvirus stuurt nog altijd alles serieus in de war.
Maar we blijven niet bij de pakken zitten en ondanks het aangekondigde wisselvallige weer besluiten we de ardennen binnen te vallen.
We rijden thuis rond 9.30u van het geleeg en eens we Wellin voorbij zijn krijgen we echt Belgisch weer over ons. Regen, regen, regen en nog eens regen. Oh ja en wind,.....en grijs....en het was nog nat buiten ook.
En geloof het of niet tegen dat we bijna in Bouillon waren kwamen er langzaam blauwe plekken aan de hemel.
En tegen dat we geïnstalleerd waren op de camperplaats scheen zelfs de zon volle bak.
We smeren ons een boterham voor het middageten en genieten van een goede kop koffie.
Tegen 13u besluiten we van een stukje te wandelen, we willen eens "la passerelle de l’Epine" zien. Dankzij deze hangbrug kun je nu de rivier semois makkelijk oversteken waardoor je extra wandellussen kan maken in deze schitterende vallei.

Afbeelding

Ons eerste stoppunt was de Abdij van Cordemois oftewel de Abdij Notre-Dame de Clairefontaine waarin cisterciënzerinnen wonen.

Afbeelding

Hierna gaat het verder naar de hangbrug maar aangezien het stukje wandelweg naar het begin van de hangbrug vrij stijl is geeft de vrouw forfait. Haar spierscheur is nog niet volledig genezen en ze wil ze nog niet teveel belasten. Ik ga dan maar even alleen op de hangbrug een kijkje nemen.

Afbeelding

De terugweg nemen we dan langs dezelfde kant maar dat is geen straf. Hier loop je minder tussen de bomen en daardoor heb je betere uitzichten op de omgeving. Het gpx-bestand van de wandeling kan je downloaden op G-Ti en MRA.
Toen we terug waren gingen we eerst nog op een bankje aan de semois zitten om te genieten van het uitzicht op het kasteel van Bouillon.

Afbeelding

Ik ging zelf Bouillon wat beter verkennen terwijl de vrouw wat platte rust nam. Ik ging eens naar de esplanade aan de ingang van het kasteel waar je een mooi zicht hebt op de stad.

Afbeelding

Hierna was het nog wat rondstruinen door de straatjes en steegjes vooraleer ik terug naar de camper trok.

Afbeelding

Aan de camper zelf was het buiten nog wat genieten en na het avondeten genoten we nog wat van de tv voor we gingen slapen.

Klik hier voor het fotoalbum van Bouillon

Dinsdag 11 mei '21

Afbeelding

We worden wakker met het geluid van de vogels, ze geven ons een heel concert en samen met een goede kop koffie kon dat wel gesmaakt worden.
Na het ontbijt zijn we weg naar Ansart nabij Tintigny waar we met vrienden afgesproken hadden op de camping aux deux eaux.
Onderweg stoppen we wel even aan het kasteel du Faing in Jamoigne. Een mooi kasteel in een mooie omgeving dat dienst doet voor de gemeentediensten. Het bezoekje was maar van korte duur dankzij de regen die juist begonnen was maar hier stoppen we in de toekomst nog eens tijdens drogere dagen zodat we hier wat kunnen wandelen.

Afbeelding

Van hieruit was het nog een kwartiertje rijden tot Ansart waar we ons op de camping installeerden en na het middageten waren we weg voor een wandeling door de streek.

Afbeelding

Deze bracht ons langs veld en bos, langs landelijke en stille wegen waar we konden genieten van de natuur.

Afbeelding

Tintigny was één café rijk en dat was vandaag toch wel toe zeker. Nu kunnen we eindelijk van een terrasje genieten en dan treffen we dat enige terras tijdens de sluitingsdag.
Gelukkig hadden ze nog een mooie geklasseerde kerk waar we eens konden snuisteren.

Afbeelding

Vanaf hier gaat het terug richting de camping waar we dan maar op ons eigen terras genoten van een hapje en een natje tot de aankomende regen ons naar binnen joeg voor het avondeten.
De gpx-track van de wandeling kan je downloaden op MRA en G-Ti.
De rest van de avond was natter dan de namiddag en tijdens de droge momenten was het buiten wat leuteren met de vrienden.
Nog wat tv voor het slapengaan en onze tweede dag van het verlof zat er op.

woensdag 12 mei '21

We staan vandaag op onder een grijze hemel. Wisselvallig weer troef deze week maar niks aan te doen.
Er zijn wat opklaringen maar het kan alle kanten op.
We nemen het zekere voor het onzekere en gaan en kleine wandeling doen van 6,5km in de plaats van met de motor te gaan rijden.
Tegen 12u zijn we weg, we doen wel geen luswandeling want anders is het wegens de lengte teveel inspanning voor de vrouw haar kuit maar dat maakt de wandeling zeker niet minder mooi.

Afbeelding

Mooie streek hier en af en toe kunnen we eens op een bankje zitten om van de schaarse zonnestralen te genieten.

Afbeelding

Donkere en lichte wolken wisselen elkaar af met een streepje blauw en zon. Soms heet in de zon dan weer fris in de wind wanneer de zon achter een wolk kroop.
Groene weides wisselen hier af met bossen en verschillende rivieren doorkruisen de omgeving die samen vloeien in de Semois.

Afbeelding

Na 3,2km keren we onze kar en komen we op onze stappen terug, bijna op het einde van de terugweg nemen we een landelijke weg aan de andere kant van de rivier Rulles.

Afbeelding

Nog even een stop aan het monument van de gefussilleerden waar in 1914 37 mensen dood geschoten zijn en dan waren we niet ver meer van de camping. De gpx-track kan je downloaden op G-Ti en MRA.

Afbeelding

Aan de camping stonden al snel de stoelen buiten want de temperatuur was aan het beteren en nu hadden we toch iets meer zon en daar moeten we van profiteren natuurlijk.
Tussendoor nog wat luchtfoto's van de directe omgeving nemen en na het avondeten wanneer de zon begon te verdwijnen, verdwenen wij ook de camper in om nog wat tv te kijken tot het tijd werd om ons bed in te duiken.

donderdag 13 mei '21

Licht grijs met donkere tinten en een streepje zon was wat we voorgeschoteld kregen toen we opstonden.
Een kleine regenzone was op komst en die zou tegen 13u gepasseerd zijn waardoor de zon weer meer vrijheid zou krijgen voor de rest van de namiddag, allez als de meteo de waarheid sprak want dat moeten we dus nog afwachten. Maar indien dit zo zou zijn dan was het ideaal om toch een paar bezienswaardigheden hier in de buurt te gaan bekijken. Nog even afwachten dus en in de tussentijd konden we genieten van ons ontbijt, een lekkere tas koffie en wat gepalaver met de vrienden waarvan we tegen 10.30u afscheid namen omdat ze huiswaarts keerden.
Iets na 11u was de aangekondigde regenzone daar maar tegen 13u was ze nog niet voorbij zoals eerst voorspeld. Pfffff wat een spelbreker dat weer, nu zou volgens de meteo de regen pas tegen 16u voorbij zijn, wat kun je er nog van geloven. En wat voor een rare bokkesprongen heeft dat weer dit jaar al wel niet gehad.
De motorplannen van wat bezienswaardigheden hier in de buurt werden weer in de ijskast geschoven en tegen 13.45u waren we gewapend met moeders paraplu weg voor een wandeling richting het 'bois de Tintigny' de vrouw haar kuit was el veel gebeterd en we zullen het wel merken onderweg wanneer de regen stopt en hoe ver we geraken.
Gewapend met de paraplu waren we al redelijk snel aan het militaire kerkhof van Radan. Maar wat wil je met dat weer, dan is het doorstappen geblazen. Maar éénmaal hier was het toch gestopt met regenen en zo konden we eens een kijkje nemen op deze rustplaats van gesneuvelden uit 1914.

Afbeelding

Van hier uit ging het richting Bellefontaine een piepklein gehuchtje zoals zovelen hier. Ondertussen kwam de zon al eens regelmatig piepen en in plaats van een grijze toegetrokken lucht hadden we nu toch wel wat reliëf gekregen boven ons. Eindelijk terug een straaltje zonlicht en dat vonden we niet erg.

Afbeelding

Langs de andere zijde van Bellefontaine ging het nu terug richting Tintigny en na wat stukjes bos kregen we toch weer wat mooie zichten gepresenteerd.

Afbeelding

In het dorpje zelf deden we naast de kerktoren een terrasje, dat kan smaken en al zeker als je daar zo lang hebt op moeten wachten.
Na een leuke wandeling je kont neervleien op een terrasstoel en een dienster die je een Orval en een glas rode wijn komt brengen is gewoon een zaligheid die we veel te lang hebben moeten missen.

Afbeelding

Nadat we hier genoten hadden was het nog maar een klein stukje terug naar de camping. De gpx-track kan je downloaden op G-Ti en MRA.
Het was al 17u gepasseerd dus begonnen we met het avondeten in orde te brengen om daarna de rest van de avond nog wat te genieten tot we naar ons bed trokken.

Het fotoalbum van onze dagen in Tintigny kan je hier bekijken.

vrijdag 14 mei '21

Ontbijten en alles klaarmaken om te vertrekken. Onderweg deden we nog wat inkopen om onze frigo terug gevuld te krijgen en in Martelange kapten we nog wat goedkope diesel in de brandstoftank voor we verder reden naar de memorial van Mardasson in de buurt van Bastogne.

Afbeelding

De memorial in stervorm is een hulde aan de gesneuvelde Amerikaanse soldaten van waarop je de slagvelden kan zien waar zo zwaar hebben gevochten tijdens de slag van de ardennen.
We genieten er van de uitzichten, we gaan eens in de crypte, bekijken de in open lucht uitgestalde expo maar het museum binnenshuis laten we links liggen.

Afbeelding

We nemen er ons ontbijt en rijden dan verder naar Tenneville waar we op een camping een plaatsje hadden gereserveerd tot zondag. Buiten de directe omgeving eens te bekijken, wat zeveren en aperitieven met vrienden die daar ook waren deden we niet veel meer de rest van de dag.

Afbeelding

's Avonds nog een kampvuurtje tot het tijd werd om ons terug te trekken in de camper.

zaterdag 15 mei' 21

Onder het tikken van de regen worden we wakker. Wisselvalligheid troef in dit landje dat maar een postzegel groot is.
We nemen ons ontbijt en doen het verder relax aan tot 11u want dan gingen we wandelen.
We wapenen ons met de paraplu want zoals we het ondertussen gewoon geworden zijn is het weer wisselvallig.
We steken de Ourthe over via een wandelbrugje en gaan via een bosweg naar omhoog. Het is weer even wachten wat de kuit van de vrouw doet want het is hier steiler maar dat is allemaal in orde aan het komen. We wandelen dus op een rustig tempo omhoog waar we van het uitzicht genieten.

Afbeelding

Luchtopnames zaten er deze keer niet in want de hemelsluizen gingen langzaam open. We wandelen dan maar met de paraplu boven ons hoofd verder richting Wyompont waar we aan de brug weer de Ourthe oversteken.

Afbeelding

Langs een stukje weg gaat het dan weer richting camper met als beste vriend nog steeds de paraplu want de kraan boven ons waren ze vergeten toe te draaien.

Afbeelding

De gpx-track kan je downloaden op MRA en G-Ti.
De rest van de natte namiddag spenderen we in de camper tot we rond 16u weer een streepje zon zagen verschijnen. Dan gingen we eens een kijkje nemen in het gehuchtje Roumont dat hier bovenop de heuvel lag.
Natuurlijk tegen dat we bijna ginder waren gingen de hemelsluizen weer open. Gelukkig was het van korte duur was zodat ik toch een paar opnames kon maken.

Afbeelding

En op de terugweg was het natuurlijk weer snel aan het regenen. Maar onverwacht klaarde 's avonds de hemel weer op zodat we toch van wat zon konden genieten. Om daarna een hele natte nacht in te gaan.

zondag 16 mei' 21

Vandaag stonden we op onder een zompige ondergrond. De hemelsluizen zijn tijdens de nacht niet toe geweest en dat zag je buiten aan het aanwezige water.
Na het ontbijt stond er eigenlijk maar één zaak meer op het programma en dat was terug huiswaarts keren, ons ardennenoffensief zat er en we moesten ons terugtrekken naar eigen streek.
Ondanks het wisselvallige weer hebben we ons weer goed geamuseerd maar de lokroep van het buitenland klinkt iedere keer weer luider en al zeker omdat er toch wel veel Nederlanders, Luxemburgers en ook Fransen in België vertoeven terwijl wij zonder bijkomende regels maar 48u weg mogen naar het buitenland en dan zijn we in maar één buurland officieel welkom.
Maar het is goed geweest en we klagen niet teveel want in dezelfde periode verleden jaar hing de camper nog aan de ketting en mocht hij niet gebruikt worden voor toeristische doeleinden.
We nemen afscheid van de vrienden en iets voor 11u waren we onderweg naar het Hageland waar we in onze thuisbasis weer snode plannen konden smeden om er weer op uit te trekken.

Het fotoalbum van de voorbije dagen in Tenville kan je hier bekijken.Met vriendelijke groetjes
Patrick & Carla

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips
Plaats reactie