Namen en Floreffe 23-25/11/'18

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 321
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Namen en Floreffe 23-25/11/'18

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

vrijdag 23 november '18

Vandaag stond de vrouw terug met de late en daarom gingen we het niet al te ver zoeken.
Het kan dichtbij ook mooi zijn en wij kozen om Namen nog eens te bezoeken en dit te combineren met Floreffe.
Rond 22u waren we weg en we plaatste ons op een parking een 10km voor Namen, we hadden hier reeds eens gestaan en het was hier toen rustig slapen.
Nadat we geïnstalleerd waren duurde het niet lang meer voor we in ons bed lagen te maffen.

24 november '18

Afbeelding

Na een rustige nacht volgde een goed ontbijt en daarna waren we weg naar Namen.
We plaatste er ons op een parking aan het water waar we een paar jaar geleden ook al hadden gestaan en deze bleek toen rustiger te zijn dan de officiële camperplaats.

Afbeelding

Na installatie deden we het nog wat rustig aan en tegen 11u waren we weg naar het centrum.
Namen is de hoofdstad van het Waals Gewest en de hoofdstad van de provincie Namen.
De stad ligt ongeveer 65 km ten zuiden van Brussel, aan de samenvloeiing van Samber en Maas en aan de grenzen van Haspengouw, de Condroz en de streek tussen Samber en Maas. Het huidige stadscentrum bevindt zich op de linkeroever van de Samber. De stad telt ruim 110.000 inwoners wat ongeveer een kwart van alle inwoners van de provincie vertegenwoordigt.
In Namen zetelen de regering en het parlement van Wallonië. In Jambes liggen belangrijke gebouwen van het Waals Gewest, waaronder ook het Elysette, de ambtswoning van de minister-president van Wallonië.
Langs het water ben je op 10min wandelen in het centrum.

Afbeelding Afbeelding

In Namen heb je redelijk wat winkels en ook de zaterdagmarkt was nog aan de gang, die duurt hier blijkbaar tot 15u, we hadden dus wel wat bekijks hier.

Afbeelding

Namen telt ook heel wat historische gebouwen, maar daar staan er momenteel heel wat van in de stellingen voor renovatie.

Afbeelding Afbeelding

Per toeval belanden we ook weer in dat bruine café waar we een paar jaar geleden ook gedronken hebben, je kent dat wel zo'n café waar je schoenen aan de grond blijven plakken als je nestels niet goed vast gemaakt zijn, maar waar de sfeer heel gezellig is en het bier rijkelijk vloeit.
Maar voor bier is het nog te vroeg en de koffie mag er ook wezen.

Afbeelding Afbeelding

Na onze pitstop snuisterde we nog wat rond, voor we op het gemakje terug naar de moby waggelde.
Namen was weer een gezellig uitje en we hebben er net als verleden keer weer van genoten, een aangename stad om te bezoeken.
Rond 14u waren we terug en na een boterhammetje of twee en wat relaxtijd waren we weer weg.
We gingen naar Floreffe waar een nieuwe camperplaats is die sinds eind oktober open is.

Na installatie deden we niet veel meer, wat lezen, muziek luisteren, kokkerellen en een filmpje kijken met een goed glas wijn in de hand. Meer moet dat soms niet zijn.

zondag 25 november '18

Zondag vandaag en alles kan maar niks moet, dus deden we het wat aan de luie kant aan.
Rond 10.30u waren we weg om de buurt eens te verkennen.

Afbeelding

Mooie oude gebouwen uit vervlogen tijden, een misprijst en slecht onderhouden kerkhof in een mistige omgeving, het had wel iets mystiek.

Afbeelding Afbeelding

Ook de abdij van Floreffe is wel de moeite om eens te bekijken, enkel jammer dat een aantal gebouwen er vervallen bijliggen.
De in 1121 door St-Norbertus opgerichte abdij van Floreffe torent uit over de vallei van de Samber.
Haar muren omgorden een schitterend voorplein en werden opgetrokken tussen de 12de en 18de eeuw. In de 100 m lange abdijkerk ontdek je schitterende koorstoelen uit de barokperiode.
In de middeleeuwse bijgebouwen van de abdij werd een interessant museum ondergebracht.
In de molen-brouwerij uit 1250, de oudste nijverheidsconstructie in de provincie Namen, kan je verschillende in de abdij vervaardigde producten proberen. In een ambachtelijke boetiek ontdek je de verschillende facetten van diverse regionale ambachten.. Kloosterorde: Premonstratenzer. Zalen met verschillende afmetingen te huur voor recepties, vergaderingen, enz.
Tijdens een bezoek aan de abdij kunt u de kerk ontdekken, evenals het museum dat ondergebracht is in de middeleeuwse bijgebouwen en tot slot een videofilm. Duur: 1 uur.
Een bezoek aan de andere delen van de abdij kan op aanvraag georganiseerd worden.

Molen-Brouwerij
De voormalige molen-brouwerij bevindt zich verderop langs de abdij. Dit imposante gebouw in landsteen dateert uit de 13de eeuw, en is bijna niet aangepast in de loop van de eeuwen.
Vandaag wordt dit gebouw gebruikt als onthaalplaats voor toeristen die de abdij komen bezoeken. Er worden bieren, brood en kazen geserveerd die in Floreffe geproduceerd zijn.


Afbeelding Afbeelding

Het grootste gedeelte van de abdij word trouwens gebruikt als school. Maar het is echt wel de moeite om eens te bekijken.

Afbeelding Afbeelding

Na ons bezoekje gaan we terug naar het centrum om in het enige café dat het dorpje heeft iets te gaan drinken.
En ondanks dat het een klein en klaarblijkelijk op het eerste zicht leeg dorpje is, is er toch wel een begankenis van jewelste.
Rond 12.30u stonden we terug aan de moby, een mooi uur voor ons middageten.

Rond 14u maakte we ons klaar om weer huiswaarts te keren en ondanks het mistige en soms wel wat miezerig weekend is het weer heel tof geweest. En trouwens als je enkel weggaat met de camper als het mooi weer is dan kom je nergens.

Grtz
Patrick & Carla

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie