Balade dans le Pas-de-Calais 2022

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 321
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Balade dans le Pas-de-Calais 2022

Bericht door Patrick & Carla »

maandag 9 mei '22

Afbeelding
Cap Blanc Nez

Vandaag vertrekken we een weekje op voorjaarsverlof.
De laatste 2 weken was het uitkijken wat de meteo ging doen en de mogelijke plaatsjes bestuderen.
Na wat wikken en wegen gaf de zin van de vrouw de doorslag. Ze wilde de zee zien. Niet zomaar die 67km lange kustlijn van bij ons die voor 90% volstaat met van die hoge legoblokken maar wel rauwe en ongerepte natuur.
Het zou de omgeving van Pas-de-Calais worden in de sinds 2016 nieuw gevormde regio Hauts-de-France, even de maandagmorgen file laten bekoelen en hoop we zijn weg naar de Opaalkust. Meer bepaald naar Escalles waar we op de plaatselijke camping een plekje scoren aan de voet van de Cap Blanc Nez en op 500m van de žee. Ongerepte natuur, zout water, zand en keien, het zal wel goed zijn zeker. Rond 14.30u komen we aan, de files, wegenwerken en een verkeersongeval deed er ons iets langer over doen maar eens op ons plekje was het Belgische verkeer zeer snel vergeten.

Afbeelding

Na installatie gingen we eens de Blanc Nez op en we kunnen er maar één ding over zeggen. Wauw en nog eens wauw. Hele mooie omgeving hier, jammer dat de einder wat mistig was om Engeland goed te kunnen zien, het bleef bij de contouren. Indrukwekkend genoeg hier om wat te struinen door de omgeving.

Afbeelding

De zichten over de streek zijn machtig, we genieten er met volle teugen van voor we terug naar beneden gaan. Eens beneden gaan we een kijkje nemen op het strand waar we zee en kliffen bewonderen. Wat voelt een mens zich soms zo klein als men zich in zo een natuurpracht staat.

Afbeelding

Eens terug aan de moby was het nog wat nagenieten en tegen 19u doen we het restaurant in. We hadden geen zin om eten te maken en we hadden zin in een kom mosselen. Hier zijn dat van die kleine bouchots, veel kleiner dan de Zeeuwse die we bij ons gewoon zijn maar toch oh zo lekker. Wat drankjes, mosselen, ijs en crème brulée verder waren we meer dan voldaan.
De zon zagen we nog onder gaan voor we in de camper gingen om daar de rest van de avond door te brengen.

Afbeelding

Het fotoalbum van de dag kan u hier bekijken.

dinsdag 10 mei '22

Vandaag gaan we voor een motortochtje aan de Opaalkust. Het is wat frisser dan gisteren en de zon is ook niet zo prominent aanwezig als gisteren maar dat kan geen kwaad, het is nog steeds aangenaam buiten.
Tegen 10.30u zijn we weg en we doen eerst een stuk binnenland.
En het moet gezegd worden, het is hier mooi, heel mooi.
Historische gebouwen en monumenten, weidse zichten, aangename natuur. Wel wat meer hobbelwegen hier en af en toe wat gravillons maar dat kan het plezier niet deren.

Afbeelding

Natuurlijk gaan we aan de zee naar een paar uitzichtspunten kijken zoals dat van 'Crique De la Crevasse'.
Gewoon gezellig op een bankje zitten en kijken naar de ruwe natuur met het ruisen van de zee als soundtrack.

Afbeelding

Een kijkje gaan nemen aan het fort Mahon in Ambleteuse staat ook op de planning. Het staat vlak aan de kustlijn en kijkt statig over de zee. Eens wandelen over het strand, de zeelucht inademen en wat foto's maken. Hoe zalig kun je het maken. Gewoon het moment plukken en daar is niks mis mee.

Afbeelding

Ook het uitzichtspunt van Audresselles pakken we mee.
De wind tiert welig en we genieten weer van een mooi stukje Frankrijk.

Afbeelding

Ondertussen liep het naar 16u nog 7km te gaan naar de camping en nog ergens stoppen doen we niet meer.
Aan de camper nog wat genieten in ons stoeltje met zicht op de Blanc Nez, helemaal niet slecht om zo ons motordagje te eindigen. De GPX track/route kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
Na het avondeten nog even gaan kijken naar de vloedlijn en het schouwspel van de meeuwen die zich te goed deden aan de krabben, zeeslakken, zeewier en ander lekkers dat de zee hun cadeau deed. Mooi mooi.

Afbeelding

En de rest van de late avond was het thuis voor de buis. Wat een fijne dag is het weer geweest.

Het fotoalbum van de dag kan u hier bekijken.

woensdag 11 mei' 22

Vandaag maken we er een wandeldag van. Om het met de woorden van Oscar te zeggen tijdens een match. "Allez mannekes, bewegen, bewegen, beweeegen !!!"
Rond 9.30u zijn we weg voor een fikse wandeling van +/- 13km naar Wissant en terug. De vloed staat vandaag op zijn hoogste rond 9.22u en eb is vandaag op zijn laagst om 16.22u met een verschil in waterstand van 5,65m.
Het word dus heen via de kliffen van petit Blanc Nez en terug via het zandstrand en een stukje keistrand. De zon was van de partij en dat is mooi meegenomen. Ook de kliffen van Dover in Engeland waren vandaag te zien en dat samen met het scheepsverkeer op de noordzee, en machtig zicht.

Afbeelding

Ook in de restanten van de bunkers uit W.O.II was het indrukwekkend zicht. Niet te geloven hoe de Duitsers hier alles konden in het oog houden vanop hun Atlantic Wall.
De afstand tussen Frankrijk en Engeland is hier het kleinst en de Duitsers waren er rotsvast van overtuigd dat het tegenoffensief hier zou gebeuren.
Hadden ze de toekomst kunnen voorspellen dan hadden de Geallieerden nooit vaste voet aan wal kunnen zetten in Normandië.

Afbeelding

Het is genieten hier boven op die kliffen en de zon speelt enorm met de contrasten wat een wondermooi zicht geeft op de omgeving met Wissant en Cap Gris Nez op de achtergrond.

Afbeelding

Op ongeveer 1,5km van Wissant komt de wandelweg over de kliffen op het strand uit. Daar is het opboksen tegen de hele felle wind, we hebben letterlijk de wind van voren. Maar we genieten met volle teugen. In Wissant zelf eten we iets, kijken we wat rond en genieten we van dit leuke vissersdorpje.

Afbeelding

Afsluiten doen we met een koffie en ijsje op de dijk met zicht op de windsurfers en kiters. Toch wel heel indrukwekkend hoe die gasten op de zeegolven rondvliegen. Je moet het maar kunnen en vooral durven.
Op de terugweg laat de zon ons wat in de steek maar de temperatuur zit nog altijd snor. We hebben de wind langs achteren en het gaat vooruit. En de kliffen zijn ook van hier beneden heel indrukwekkend om zien.

Afbeelding

Voor we het goed en wel doorhadden stonden we weer aan de camping waar we de rest van de avond niet meer weggingen. De GPX-track van de wandeling kan u downloaden op MRA en op G-Ti. Wat nagenieten van de dag, en boterhammetje eten en bij avondval iets drinken voor de buis. De rest is voor morgen.Hier kan u het fotoalbum van de dag bekijken.

donderdag 12 mei '22

Afbeelding

Vandaag is het tijd om te verkassen. We blijven in de regio van Nord-pas-de-Calais en we komen terecht in het middeleeuwse stadje Montreuil waar we op camping gaan staan aan de voet van het fort en zijn stadswallen.

Afbeelding

Onderweg naar Montreuil krijgen we weer mooie weidse zichten voorgeschoteld en dat vinden we helemaal niet erg. We stoppen nog even aan de supermarkt om de koelkast weer te spijzen om ons daarna op de camping te installeren. Heel rustig en fijn staan hier, ik zou er eigenlijk niet teveel reclame mogen van maken.
Rond 15u gaan we nog even een stukje van de stad verkennen. Het zicht op de wallen is allezins al veelbelovend.

Afbeelding

Het stadje zelf mag er wezen. Historische gebouwen en middeleeuwse steegjes, weer een mooi plekje om te bezoeken en om in rond te struinen.

Afbeelding

Een koffietje op het terras in de zon en we zakken weer af naar de camping. Genoeg geweest voor vandaag. Morgen komen we het stadje een pak beter verkennen en plannen we ook een bezoek aan het fort. De rest van de avond is eten, drinken en de luie uithangen. Geen slecht voornemen zou ik zeggen zo op een donderdagavond.

Hier kan u de foto's van de dag bekijken.

vrijdag 13 mei '22

Afbeelding

Vandaag gaan we Montreuil eens van naderbij bekijken en we beginnen natuurlijk met een bezoekje aan het fort dat in de 16de eeuw gebouwd is.

Afbeelding

Tegen 10u zijn we weg en een toegangsticket kost 6€, Dat valt nog mee van prijs ten opzichte van andere forten en het moet gezegd worden dat het de moeite waard is om eens te bezoeken. Mooie oude gebouwen met verschillende tentoonstellingen.

Afbeelding

En natuurlijk een prachtig zicht op de omgeving vanop de heuvel waarop het gebouwd is. We struinen wat rond en genieten van de omgeving. Rond 12u zijn we rond en gaan we eerst iets eten in het kleine stadje.
Nadat we lekker gegeten hebben in 'Les Remparts' gaan we het stadje verder verkennen.

Afbeelding

De marktplaats, oude huizen, historische gebouwen en middeleeuwse steegjes zijn de moeite waard om eens in rond te dwalen. Een aangenaam plaatsje om te zijn.

Afbeelding

Rond 16.30u zijn we terug aan de camper en hier gaan we vandaag niet meer weg. Genieten van de zon en de rust, meer moet dat niet zijn. En eens de avond valt en de temperatuur te laag word om buiten te blijven trekken we naar binnen om te genieten van de warmte van de truma.

Hier kan u de foto's van de dag bekijken.

zaterdag 14 mei '22

Vandaag geven ze weer een mooie dag en op de planning staat een motorritje van 166km door de streek.
Deze keer gaan we het glooiende platte land van Nord-pas-de-Calais doorkruisen.
Het is hier een zeer landelijke streek met hier en daar kleine stukken bos en dorpjes waarvan je zou zeggen dat Christus hier nog nooit geweest is, maar het aantal kerken dat je tegenkomt spreekt dit zeer hard tegen.

Afbeelding

De weidse zichten die je krijgt zijn zeer aangenaam en de verstilde dorpjes rijg je hier aan elkaar vast, echt wel aangename plaatsjes om te zien. Zelfs de stadjes zijn hier klein maar bombastisch met hun historische huizen en gebouwen.

Afbeelding

Kastelen hier, kerken daar en een donjon ginder. Fantastische donjon du Bours trouwens om te zien, een streling voor het oog uit elk perspectief.

Afbeelding

Eens een stopje ergens om te drinken en te knabbelen horen er natuurlijk bij en plots kom je toch wel niet door het dorpje Eps gereden en slinger je in het hoofd terug naar je jeugd en hoor je je grootvader zo vragen of je eps of kaas op je boterham moet hebben. Waarbij je dan lacht omdat hij hesp niet kon uitspreken en je dan zegt dat eps niet bestaat. En nu kom je dat in de vorm van een dorpje tegen. Het bestaat dus wel. Het is misschien maar een postzegel groot maar het is er.
Ondanks de vele bombastische en soms wel hele mooie kerken is er toch wel eentje die eruit springt en dan vooral om zijn gedraaide spits. De eglise saint omer uit 1630.

Afbeelding

Leuke plekjes onderweg, je slingert van vallei naar heuvel en van heuvel naar vallei. Mooi mooi allemaal.
De historische plekken zijn hier talrijk aanwezig maar toch heb je hier het gevoel dat je soms alleen op de wereld bent. Je ziet hier overal weinig beweging. Iedereen is precies verdwenen of beter gezegd je hebt het gevoel dat iedereen verdwenen is. Wij genieten er in elk geval van.

Afbeelding

Tegen 16u zijn we terug aan de camper waar we van de zon genieten tot hij ondergaat.
De GPX-track/route van deze rit kan je downloaden op G-Ti en MRA.

Hier kan u de foto's van de dag bekijken.

zondag 15 mei '22D-day vandaag en zodoende komt aan alles een einde, ook aan dit weekje verlof dus.
290 km scheid ons van onze thuisbasis en morgen is het voor mij alweer werkendag. De vrouw kan nog even er tegen, die moet pas vrijdag terug werken en heeft wat meer tijd om te acclimatiseren.
Na onze service nog even winkelen bij de E.Leclerc hier die op zondag open is tot 12.30u zodat we wat spullen hebben voor thuis en weg zijn we naar het Belgische Hageland.
We hebben een leuke tijd gehad hier en we kunnen de streek aan iedereen aanraden, zowel de kust als het binnenland van 'Le Nord' zijn een bezoekje met dan waard. Bij ons zal het in de toekomst nog wel eens ingepland worden, zeker weten.

Vriendelijke groetjes

Afbeelding
Patrick & Carla.

De GPX-track/route van de gereden weg en waypoints van de slaapplaatsen voor de camper (met aanhangwagen) kan u downloaden op MRA en op G-Ti.

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips
Plaats reactie