Ein wunderschöner und merveilleuses vacances de Pâques 2019

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 321
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Ein wunderschöner und merveilleuses vacances de Pâques 2019

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

donderdag 11 april '19

Route : Lubbeek - Beauvechain - Eghezee - Namen - E25 Arlon - Afrit 31 Arlon
Afstand : 186km

Ons voorjaarsverlof gaat vandaag van start en we hebben tot de laatste minuut gewacht om te beslissen waar we naar toe gingen. Dat kwam vooral door de onstabiele weerkaarten.
Gingen we richting Friesland uit, of misschien wel naar Normandië. We twijfelde over het sauerland en het weserbergland maar de winterse buien die ze er gaven daar hadden we geen zin in dus die optie veegde we al van tafel.
Maar blijkbaar toch redelijk weer in de noordelijke vogezen, dus keuze gemaakt en here we go.
Maar eerst nog onze laatste werkuren volbrengen eer we naar onze eerste slaapplaats in Arlon rijden waar we ons aan de brandweer neerplanten op de camperplaats.
Na installatie genoten we in de moby van het begin van ons paasverlof.

vrijdag 12 april '19

Route : Arlon - N4 Steinfort - N4 Windhof Oprit 1 - A6 Luxembourg - A3/A31 Metz - A31 Nancy - Afrit 28 Pont à Mousson - D910 Pont à Mousson
Afstand : 119km

Afbeelding
Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine
Et, malgré vous, nous resterons français
Vous avez pu germaniser la plaine
Mais notre cœur, vous ne l'aurez jamais


Na het ontwaken namen we een rustig ontbijt, we moeten ons niet haasten want anders zaten we toch maar in de file van de mensen die op weg naar hun werk in Luxemburg stad waren.
Rond 10u waren we dan ook pas weg en een goede 120km later namen we een plaatsje in op de camperplaats van de jachthaven van Pont-à-Mousson.
Na installatie gingen we eerst even bij de plaatselijke bakker binnen en na ons middageten gingen we eens een kijkje nemen in het kleine stadje dat vlak naast de Moezel lag.

Afbeelding

Het centrum is niet zo heel groot maar wel eens leuk om te bekijken
Mooie gebouwen, een kerk, een abdij waar je nu een museumvoorstelling gaan bekijken. Alles onderhouden op zijn Frans, maar het heeft wel iets.

Afbeelding Afbeelding

We genieten uit de wind van een koffie op een heel zonnig terrasje maar vergis je niet, ondanks de zon zorgt de schrale wind er voor dat het toch niet warmer wordt dan een goeie 11°. Maar hier op het terras uit de wind is het gewoon zalig genieten.
Na ons tasje koffie flaneren we nog een beetje langs de Moezel voor we rond 16u terug naar de moby trekken.

Afbeelding

Hier genieten we nog wat na en brengen de rest van de avond gezellig door aan de moby.

zaterdag 13 april '19

Route : Pont à Mousson - A31 Nancy - A33/N59 Étival Clairefontaine - D424 Saint Blaise la Roche - D1420 Fouday - D57/D214/D426 Obernai
Afstand : 164km

Na ons ontbijt ruimen we op en verkassen we naar de Elzas. We gaan er naar het stadje Obernai waar we op de camping muncipal onze tent opslagen.
Eerst deden we het wat relax aan, je kent dat hé, de camping eens verkennen en kijken waar wat is en iets na 13u wandelde we naar de historische rijksstad.
Obernai zelf is niet groot maar wel eens leuk om te bezichtigen met zijn remparts, de beffroi, de Sint Pieter en Paul kerk, de place du marché en etoile als blikvangers.

Afbeelding Afbeelding

We struinen er rond in de soms wel kleine steegjes en genieten van de oude gebouwen met hun Franse en Duitse invloeden.

Afbeelding Afbeelding

Winkeltjes vind je hier ook wel bij de vleet, maar wat er hier met kop en staart boven uit steekt zijn de artisanale chocolatiers en biscuiterieën.
Lekker lekker, maar we blijven er toch wel van af want het zijn toch wel allemaal caloriebommen.
In één van de kleine koffiehuisjes genieten we van een artisanale chocolademelk en capucino. Nu dronken we liever iets warm want de buitentemperatuur is momenteel maar 8°, veel te koud voor de tijd van het jaar. Het weer maakt momenteel rare sprongen, op verschillende plaatsen dichter bij huis is er zelfs sneeuw gevallen, maar daar hebben we momenteel hier gelukkig geen last van.

Afbeelding Afbeelding

Rond 16.30u waren we terug aan de moby om de rest van de avond te genieten van de gezellige warmte met wat kokkerellen, een filmpje kijken, wat muziek luisteren en een stukje te lezen.
Voor we het goed in de mot hadden was de klok al voorbij middernacht en kropen we in ons bedje.

Zondag 14 april '19

Route : geen
Afstand : 0km

Vandaag maakten we er een wandeldag van.
Fris, winderig, grijs en soms een hele lichte drup, bijna ideaal dus om de wandelschoenen de sporen te geven.
Het eerste stuk wandelde we langs het parcours de santé en de plaatselijke wijnranken richting Boersch.

Afbeelding Afbeelding

De omgeving is mooi en heuvelachtig, jammer van het mindere weer, maar langs gene zijde nu ook weer niet zo erg want anders zouden we ons te pletter zweten tijdens het beklimmen van de zijflanken van de heuvel waar we over wilden.
De uitzichten waren de moeite, voor zo ver we konden zien natuurlijk.

Afbeelding

Ondanks het mindere weer zag je toch dat de lente in aantocht is aan alle peren en appelbloesems en allerhande bloemen die in bloei stonden.

Afbeelding Afbeelding

Eénmaal over de heuvel kwamen we aan het herdenkings monument van de malgré-nous. Dit waren Fransen die in de tweede wereldoorlog ingelijfd werden bij de Duitse wehrmacht om zo tegen hun eigen land te strijden. Velen deserteerden maar de mensen met familie konden niet anders en dit uit angst omdat het risico dat hun familie zware repressiemaatregelen opgelegd zou krijgen zeer groot was. Van hieruit had je ook een mooi zicht over Obernai, enkel wat jammer dat het momenteel wat aan het regenen was en zodoende was het zicht wat mistroostig.

Afbeelding Afbeelding

In Obernai zelf dronken we nog eentje vooraleer we via de remparts terug naar de camping trokken.

Afbeelding Afbeelding

De gps-track van de wandeling kun je downloaden op MRA en op G-Ti.

Aan de moby zelf gingen we eigenlijk niet meer weg voor de rest van de late namiddag en avond. Gewoon wat relax aan tot onze slaaptijd was aangebroken.

Maandag 15 april '19

Route : geen
Afstand : 0km

Vandaag beloofde het een zonnige en warmere dag met koude start te worden.
Motortijd dus voor ons en de roadster stond al snel te trappelen om uit gelaten te worden.

Afbeelding

De Vogezen is een bosrijk en zeer heuvelachtig gebied met veel leuke slingerwegen met goed asfalt. Een mooie omgeving voor elke motard, maar diegene die we vandaag tegenkwamen konden we op één hand tellen. Niet erg hoor zo hadden we het rijk voor ons alleen.
51km na ons vertrek kwamen we aan, aan de Roché de Dabo.

Afbeelding Afbeelding

Op deze rots van 664m hoogte met enorm mooie panorama's op de bossen en heuvels van de Vogezen staat sinds 1828 een kapel die gebouwd is op de ruïnes van een kasteel. Een speciale trekpleister die je al van ver kan zien liggen.

Afbeelding

Hierna waren we verder met de gedachte van zo snel mogelijk ergens een drankstop te doen (de cafetaria aan de Roché was nog gesloten wegens laagseizoen) maar en maandag en laagseizoen. Dus alles wat we tegenkwamen was ofwel dicht ofwel failliet ofwel vervallen. Onderweg kwamen we nog aan een monument van een oud Duits kerkhof waar we even stopten.

Afbeelding

En hoera niet lang hierna eindelijk iets dat open was waar we iets konden knabbelen en drinken.
Na onze break reden we verder naar Mont St.-Odile. Op deze berg van 760m is een klooster gelegen met enorme panoramische zichten, de moeite om eens te bekijken. Maar het meest bekend is de Mont Sainte Odile van de crash in 1992 met de airbus vlucht 148.

Afbeelding Afbeelding

Na ons bezoekje waren we weer weg en de volgende stop was de camping in Obernai.
De Gps-track van de motorrit kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
Hier genoten we nog na van ons dagje weg en aten we voor de eerste keer buiten ons avondeten.
Vertrokken bij 3° en aangekomen bij 20°, of hoe rap dat het weer kan keren.
We bleven natuurlijk zo lang mogelijk buiten plakken en éénmaal dat het te killig werd trokken we naar binnen en keken we nog wat tv voor we gingen slapen.

Dinsdag 16 april '19

Route : Obernai - A35 Strasbourg - A4/D1340/D1063 Haguenau - D1062/D662 Bitche - D620/D35 Hornbach
Afstand : 128km

Na het ontbijt deden we onze service en was het tijd om weer te verkassen.
We reden een stukje dichter naar huis en deden een stop in Klosterstadt Hornbach juist over de grens bij de Duitse buren.
Na installatie op de camperplaats achter de pirminiushalle namen we eerst ons middagmaal om daarna in het stadje ter grootte van een dorp eens rond te kijken.

Afbeelding

Wat een mooi en stil stadje, een winkel of drie, wat eetgelegenheden, een paar bakkers, een tankstation en een supermarkt meer was er eigenlijk niet maar je hebt hier wel alles wat je nodig hebt.
Maar het oude klooster steekt er toch met kop en staart boven uit. Het oude klooster domineert het stadje dat samen met de pirminiuskerk op een hoogte boven het stadje staat. Nu is er sinds 2000 een hotel-restaurant van gemaakt maar je kan er nog altijd alles bekijken en dat zelfs gratis.

Afbeelding Afbeelding

De kruidtuin, de twee kerken, de oude funderingen, bijgebouwen. Echt wel de moeite.
Ook de straatjes zijn leuk met hun rathuis en oude gebouwen.

Afbeelding Afbeelding

Rond 16u waren we terug aan de moby waar we buiten nog een beetje genoten tot het tijd was om binnen te gaan omdat de regen was ingezet
De rest van de avond genoten we binnen van de warmte en wat tv tot we ons bedje inkropen.

woensdag 17 april '19

Route : geen
Afstand : 0km

Afbeelding

Vandaag beloofde het droog te blijven en met een half bewolkte lucht zouden we zelfs regelmatig zon te zien krijgen.
We gingen dan ook één van de vele uitgestippelde wandelingen doen. We kozen voor de 'paradiesgartenweg' van 11,5km lang door een zeer heuvelachtig gebied.
Deze wandeling bracht ons door drie biosfeerreservaten, die van het pfalzerwald, de nordvogesen en de bliesgau.
De stilte die je hier vind in de natuur is ongelofelijk. Je bent hier echt alleen met enkel de nodige natuurgeluiden rondom. De vogels zongen, de reeën dartelden, de roofvogels waren in grote getale aanwezig en wij, wij genoten.

Afbeelding

Op het uitzichtspunt van de "Quetschenallee" genoten we van de zon en de omgeving.

Afbeelding

De hoogvlakte van het "südpfalzische hugelland" is echt een streling voor het oog.
De lente is duidelijk aan zijn opmars bezig, de bloempjes en de bijtjes doen hun best om ons later dit jaar van honing te voorzien.
Het gezoem van de bijtjes, het fluiten van de vogels, de geur van de bloemen, een mens heeft niet veel nodig om zich zalig te voelen.
De open zichten worden in de vallei afgewisseld met bossen en kleine meertjes.
En dat we hier in een grenslandschap zijn merken we aan de grensstenen als we Frankrijk binnen en buiten wandelen. En eens uitrusten op een bankje waar de ene in Frankrijk ligt en de andere in Duitsland ligt is eens iets anders.
En de uitzichten daar kregen we maar niet genoeg van.

Afbeelding

Rond 16u waren we terug aan de moby en daar genoten we nog na in de zon die nu volle bak was doorgebroken.
De wandeling kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
En nu de temperaturen terug de hoogte ingingen konden we buiten langer genieten, zalig gewoon, laat zo een momenten maar meer komen.

Nadat de zon ging slapen kropen wij ook binnen om daar de rest van de avond door te brengen tot het slaaptijd was.

donderdag 18 april '19

Route : geen
Afstand : 0km

De laatste volle dag van onze paasvakantie brak aan en daar gingen we ten volle van genieten. Na het ontbijt kwam de motor van stal, het beloofde een warme zonnige dag te worden en daar gingen we van profiteren met een motortochtje door de Noord-Vogezen en de Südpfalz. Maar toen ik de motor uit de aanhanger had gehaald merkte ik dat de dichting van de voorvork stuk was, er lag een serieuze plas olie in de aanhanger. Veel te ernstig dus om toch te kunnen gaan rijden, dat was wel even balen want hier hadden we ons wel op verheugd. Als motard op de grens met de Vogezen zitten en niet kunnen rijden pffff.
Maar niet gevreesd er zijn erger dingen in het leven, we besloten dan maar om een stevige wandeling te doen.
Een mengeling van de bestaande routes was ons plan.
Rond 10u waren we weg en eerst ging het richting Mausbach waar we een deel van de ooievaarsroute gingen doen.
We zagen er genoeg maar ze waren wat van de luie kant want ze hadden niet veel zin om hun nest te verlaten.
De waterbuffels daarentegen waren wel heel actief.

Afbeelding Afbeelding

Eénmaal dit stuk gedaan ging het richting Altenhornbach. De route ging een stevige heuvel over dus de uitzichten waren weer de moeite.

Afbeelding Afbeelding

In Altenhornbach waren 2 cafeetjes maar we hadden pech, ze waren nog gesloten deze tijd van het jaar. Maar we hadden onze proviand mee, dus geen zorgen. We trokken verder en aangezien we hier in het dal zaten ging het weer stevig omhoog.
Boven genoten we op een bankje van het uitzicht.

Afbeelding

Hierna ging het langs een aantal koolzaadvelden die mooi in bloem stonden.

Afbeelding

En de fruitbomen staken ook hun beste beentje uit, de bloesems staan hier nu met dat prachtige weer in volle bloei. En dan nog de uitzichten op de vallei er bij zalig.
Tegen 15u waren we terug in Hornbach en gingen we nog eerst iets drinken voor we terug naar de moby gingen.

Afbeelding

We hadden er een dikke 18,5km opzitten en het was weer leuk geweest.
De GPS-track kan je downloaden op MRA en op G-Ti.

Aan de moby gingen we vandaag niet meer weg.
We genoten van het zonnetje, aten buiten en bleven zalig buiten zitten tot het te kil werd en we binnen nog een filmpje keken voor het slapen gaan.

vrijdag 19 april '19

Route : Hornbach - Zweibrücken - A8 Saarlouis - A8/A13/A3 Luxembourg - A6/E25 Arlon - E25 Namen - Eghezee - Jodoigne - Tienen - Lubbeek
Afstand : 342km

Goede vrijdag vandaag en een officiële feestdag hier in Duitsland waar wij dus niet van op de hoogte waren. Wij hebben paasmaandag, zij goede vrijdag en dat hebben we geweten alles was dicht en dus ook de bakkers. We hadden nog wel brood in de diepvries, maar ja dat duurt even om te ontdooien, maar de quickshop van tankstelle ED bracht redding. Daar hadden ze redelijke stokbroden te koop en ik had natuurlijk juist het allerlaatste.

Na het ontbijt deden we onze service en rond 10u waren we startklaar om weer huiswaarts te keren. De vakantie zat er weer op en ze was weer FANTASTISCH geweest. Jammer van de niet geplande panne met de voorvork van de motor gisteren zodat we niet konden doen wat we eerder gepland hadden, maar nu hebben we wel weer een reden om terug te komen naar deze fantastisch mooie streek.
De terug rit verliep rustig en zonder problemen en rond 15u kwamen we aan in onze heimat in Lubbeek.
Jammer dat het gedaan was, maar natuurlijk hadden we weer de toekomst om naar uit te kijken.
In totaal hebben we 938km gereden met de camper waarvan we geen enkele tolweg namen, ons verbruik lag met de aanhanger op 9,7l/100km.
Je kan de track-log voor de gps met de gereden routes en slaapplaatsen downloaden op MRA en op G-Ti.
Hopelijk hebben jullie zo genoten van het lezen van onze reis als wij van het beleven ervan, en wie weet hebben we misschien weer onbewust een heel deel lezers tips gegeven voor hun reizen.

Met vriendelijke groetjes.

Afbeelding
Patrick & Carla

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips
Plaats reactie