La petite vadrouille 2019

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 321
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

La petite vadrouille 2019

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

Woensdag 28 augustus '19

Route : Lubbeek - Tienen - Jodoigne - Namur - E411 afrit 23a Tellin - N899/N819 Bouillon - N58 Sedan - D964 Verdun - D964 Dieue sur Meuse
Afstand : 245km

We hebben er lang naar uitgekeken maar vandaag was het dan zover. Terwijl bij velen de grote vakantie achter de rug is kan hij bij ons beginnen.
Onze eerste plannen waren om terug naar Oostenrijk te gaan en daar een stukje Slovenië bij aan te breien, maar de weerkaarten voor daar met een naderend regenfront vanaf dit weekend deed ons anders beslissen, dat is de vrijheid van de camper natuurlijk.De keuze ging tussen Bretagne en de Drôme en hij viel op de Drôme, eens daar kunnen we nog beslissen om bij goed weer de Hautes-Alpes in te trekken of richting Ardeche en Auvergne te gaan. Dus bij wisselende weerkaarten hadden we meer uitvalmogelijkheden vanaf de Drôme dan vanaf Bretagne.
De vrouw moest vandaag nog werken tot 13u, dus tegen dat ze thuis was stond alles startklaar en al snel waren we weg richting de Franse grens waar we een tijdje de Maas volgen om ons dan neer te planten in Dieue-sur-Meuse waar we ons installeerden op de stelplaats.
We keken wat rond in het kleine gehuchtje en genoten van ons plekje aan het kanaal tot het tijd was om ons bedje in te kruipen.

Afbeelding Afbeelding

Donderdag 29 augustus '19

Route : Dieue sur Meuse - D964 Neufchâteau - D74 Langres - D974/N74 Dijon - D974 Beaune
Afstand : 276km

Afbeelding

Na het ontbijt rijden we door richting Beaune waar we ons installeren op de 'muncipal Les Cent Vignes' vlakbij het centrum. Van hier uit kunnen we dan gemakkelijk de locaties bezoeken die gebruikt zijn in de film ' la grande vadrouille' met Louis de Funes en Bourvil waar ze een paar Engelse piloten in veiligheid proberen te brengen tijdens de tweede wereldoorlog.

Afbeelding

Na installatie wandelen we naar het centrum. Beaune zelf is eigenlijk een kleine mooie stad, mooier dan we verwacht hadden.

Afbeelding Afbeelding

Zeer mooie gebouwen zoals het stadhuis, een paar kerken en dergelijke.

Afbeelding Afbeelding

Echter de hoofdreden waarom we naar hier gekomen zijn was het hospices de Beaune, waar de 2 Engelse piloten opgevangen werden door de zusters.

Afbeelding

In de salle des povres zie ik zo de hoofdzuster vragen "Dites trente-trois ... trente-trois ... trente-trois. Eh ben !" echt een tijdloze klassieker.

Afbeelding Afbeelding

Het plein, de binnenkamers enzoverder zien we allemaal, enkel jammer dat je niet op de bovenpassage mag. Dat is namelijk privé. Maar desalniettemin is het wel een bezoek waard.

Afbeelding Afbeelding

Na het bezoek een terrasje met een goede pastis en het vakantiegevoel is compleet.
Aan de moby was het nu relax voor de rest van de avond en natuurlijk keken we buiten nog een film voor het slapen gaan. Maar rara welke zou dat zijn.

Tea for two
And two for tea
You for me
And me for you


vrijdag 30 augustus '19

Route : geen
Afstand : 0km

Na ons ontbijt werd de motor rijklaar gemaakt voor een klein ritje van een 50 km.
We gingen namelijk Meursault bezoeken, een andere filmlocatie van' la grande vadrouille'.
Hier gaan we naar de plek waar zogezegd het 'hotel du globe' is waar Louis de Funés samen met een dikke Duitser in bed beland. Ik ben benieuwd of we het vinden.
Rond 10u zijn we aan het rijden door het pays Baunois, echt mooi hier. We stoppen onderweg aan een uitzichtspunt op de falaise en genieten daar van de streek.

Afbeelding

Bossen, heuvels, dorpjes en rotsformatie's, mooi mooi, echt genieten is deze streek.
Een beetje verder doen we nog een stop aan het kasteel van Le Rochepot, we kijken er enkel wat rond maar bezoeken het van binnen niet.

Afbeelding

Vanaf hier gaat het richting Meursault en bij het binnenrijden zien we al direct dat de toegangspoort in de film niet die van Meursault is. Bij de toeristische dienst krijgen we de nodige info en blijkbaar is het stadhuis, de naam en de ligging van Meursault het enige wat correct is gebruikt in de film.

Afbeelding

De toegangspoort en de ligging van het dorp op de berg is gefilmd in Vézelay en hotel du globe is een fictieve naam maar het gefilmde gebouw staat in Noyers-sur-Seine. Een reden dus voor ons om dat later ook eens aan te doen natuurlijk, maar dat zal hoogst waarschijnlijk voor een andere vakantie zijn. We hebben voor dit verlof nog andere fijne zaken gepland.
Maar het piepkleine centrum van Meursault is wel de moeite waard, want buiten het hotel de ville die in de film is gebruikt vind je er ook nog één van de gebruikte brandweerwagens ook.
We genieten er op het grasperk van een kleine picknick niet ver van het fontein.

Afbeelding Afbeelding

Rond 13.30u zijn we terug aan de moby en dat vinden we niet erg aangezien de warmste moment van de dag aanbreekt en we dan onze siësta kunnen houden.
De gpx van de rit kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
Het eerste plan was om in de avond nog eens naar Beaune by night te gaan maar eerlijk gezegd zaten we goed aan de moby, gewoon wat relax buiten zitten en genieten van de avond tot het tijd was om in ons bedje te kruipen.zaterdag 31 augustus. 19

Route : Beaune - D970 Mervans - D996/D678 Louhans - D972 Cuiseaux - D1083 Bourge en Bresse - D1075 Ambérieu en Bugey - D1075/D522 Bourgoin Jallieu - D522 Saint Jean de Bournay - D518/D71 Saint Marcellin - D1092 Romans sur Isère - D532/A49/D538 Crest
Afstand : 346km

Na het ontbijt deden we onze service, rekende af en weg waren we naar Crest.

Afbeelding

Het ging vandaag normaal gezien onze langste verbindingsrit worden en tevens werd het ook de warmste dag van de weersvoorspellingen met 35°.
Onze rit verliep goed tot we in Bourg-en-Bresse kwamen want daar waren werken waardoor er hele delen afgesloten waren.
De deviation was daar bovenop dan nog op zijn Fransoos en al gauw kwamen we dus in een prutdorpje met heel enge straten.
Ons samenspan met aanhanger komt al snel op 12,5m lengte en dat was dus wel zweten geblazen op bepaalde momenten. Met natte zweethandjes baanden we ons een weg door dat dorpje, gelukkig was het middag en dus kalm want het is hier dan notabene nog tweerichtingsverkeer ook. Zelf pasten we maar juist in de straatjes en ik żag ons zelf al op youtube komen met als hoofdtitel, "domme Belgen volgen typische Franse omleiding en rijden zich vast tussen twee gevels".
Desalniettemin, hoofd koel houden wat niet simpel is met die hitte, maar wat gevloek en gegrommel later zaten we weer op de juiste weg.
De rest van onze rit was weer gewoon genieten van de uitzichten die we voorgeschoteld kregen.

Afbeelding

In Crest installeerden we ons dan op de 'camping Les Clorinthes' en na het avondeten gingen we nog een snelle blik op het centrum smijten.

Afbeelding Afbeelding

Een pastis en wat middeleeuwse straatjes later en we waren weer op de camping waar we van de zwoele avond genoten.

zondag 1 september '19

Route : geen
Afstand : 0km

Na ons ontbijt gingen we het stadje bezoeken met zijn kleine middeleeuwse straatjes en historische gebouwen.
Heel mooi hier, de daken, de kapel, kerk en de vele trappen zijn de moeite.

Afbeelding Afbeelding

We begeven ons helemaal naar boven tot aan La tour de Crest, volgens hen de hoogste vestingtoren van Frankrijk en een overblijfsel van een imposant kasteel.
De Tour de Crest bewaakt de inkom van de Alpen van op de zuidflank van de Vercors.

Afbeelding

We bezoeken de toren met zijn 277 trappen tot helemaal boven. De tussen verdiepingen zijn mooi gerestaureerd.

Afbeelding Afbeelding

Via de vele trappen komen we helemaal boven van waar we een mooi zicht op de streek hebben.
Bij helder weer kan je hier kijken van het gebergte van de Vercors tot de hoogste toppen van de Cevennes.

Afbeelding

Na ons bezoekje nog iets knabbelen en een drankje om dan nog wat in het stadje rond te struinen.

Afbeelding Afbeelding

Rond 14.30u waren we dan terug aan de moby waar we het relax aan deden.
En duik in het zwembad, buiten wat kokkerellen en 's avond buiten nog een filmpje meepikken tot het tijd werd om ons bedje in te duiken.maandag 2 september' 19

Route : geen
Afstand : 0km

Na het ontbijt werd de motor van stal gehaald voor een ritje door de Drôme, we gingen eens een kijkje nemen in een aantal historische plaatsjes.
Het eerste plaatsje waar we gingen kijken is Mirmande, een geklasseerd dorpje dat behoord tot 'les plus beaux villages de France' waar de tijd echt is blijven stilstaan.

Afbeelding Afbeelding

We struinen er wat rond maar het gaat hier overal steil omhoog en we moeten toch wel weer wat trappen doen, maar het is de moeite waard om eens rond te kijken hier.
En het uitzicht mag er wezen.

Afbeelding

Het volgende plekje waar we nu naar toe rijden is Grignan, ook een mooi historisch plaatsje met het grootste renaissance kasteel van zuidoost Frankrijk in het midden van het dorpje.

Afbeelding

Het kasteel is echter wel dicht nu en gaat pas in de latere middag open, dat heb je nu eenmaal in het laagseizoen. Maar toch was er nog genoeg moois te zien.
Maar wanneer de lavendelvelden in bloei zijn moet het hier echt wel spectaculair zijn.

Afbeelding Afbeelding

Nadat we hier hadden rondgekeken reden we naar Poët-Laval een middeleeuws dorpje uit de 'Beaux Villages' reeks dat ooit een commanderij van de hospitaliers is geweest.

Afbeelding

Dit was echt wel schitterend bewaard gebleven en was voor ons de verrassing van de dag.

Afbeelding Afbeelding

De toren en het museum zijn in het laagseizoen wel gesloten tijdens de week maar al de rest was vrij te bezichtigen.

Afbeelding

Na onze bezoekjes reden we terug naar Crest.
De GPX van de motorrit kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
Daar gingen we nog even winkelen en de rest van de dag bleven we relax aan de moby hangen tot ons bedje ons riep.

dinsdag 3 september '19

Route : Crest - D164/D93 Die - D93/D993/D994 Gap - N94/D902 Guillestre
Afstand : 189km

Afbeelding

Na het ontbijt deden we onze service en maakte we alles vertrekkensklaar. Rond 10u waren we dan weg richting Guillestre. De rit verliep vlekkeloos en onderweg kregen we weer mooie landschappen te zien en de bergen werden alleen maar hoger naarmate we Guillestre naderde.
Eenmaal aangekomen installeerde we ons op de muncipal camping la rochette.
Daar genoten we eerst van de zon voor we het piepkleine stadje gingen bezoeken.

Afbeelding Afbeelding

Ze hebben er zeer kleine en leuke steegjes, een mooi plein en natuurlijk wat kerken.

Afbeelding Afbeelding

Eerst nog een aperitiefje op een terras voor we terug naar de moby gingen om daar nog wat te genieten van de zon en een gezellige babbel met een Nederlandse motard uit de buurt van Heerenveen.
Een spoedcursus basecamp en een drankje later was het alweer tijd om te gaan slapen.woensdag 4 september '19

Route : geen
Afstand : 0km

Afbeelding

Vandaag word het een motordagje.
Ons stalen ros word van stal gehaald en we zijn weg voor een rit door het regionaal park van Queyras.

Afbeelding

Het park is wondermooi en bevat 2 bekende cols die we willen overrijden.
De eerste die we aandoen is de col d'Agnel en dat is dan ook meteen de mooiste die we vandaag geserveerd krijgen.

Afbeelding

Zelf noem ik deze col 'ons Angel Frikandel', vraag me niet waarom, het kwam zo met in mij op toen ik de prachtige bochtjes reed in deze machtige omgeving.

Afbeelding

De col zelf is gelegen op de grens met Italië en alle wolken hadden zich in het Italiaanse landschap verzameld.

Afbeelding

We reden nog een stuk Italië in om daarna op onze stappen terug te keren.
Na een hapje en een tapje ging het richting col d'Izoard.
Ook mooi, maar op vlak van cols ben ik al verwend geweest en deze valt voor mij niet in mijn top 10.
Het is in elk geval rustig rijden hier nu het laagseizoen is, de massa is niet aanwezig en dat vinden we niet erg.

Afbeelding

Op de col zelf houden we natuurlijk halt en kijken we wat rond.

Afbeelding Afbeelding

Daarna delen we af richting Briançon om van daar uit via een paar kleinere leuke wegen terug naar Guillestre te rijden.

Afbeelding Afbeelding

Nog een terrasje later zetten we alweer na te genieten op ons stoeltje aan de camper.
De gpx van de rit kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
De rest van de avond was het relax aan een voordeel laten bezinken wat we allemaal gezien hadden.donderdag 5 september '19

Route : geen
Afstand : 0km

Vandaag staat er wederom een motorrit op het programma, ze geven zonnig en droog op de cols en pas vanaf 17u onweer.
Daar moeten we dus van profiteren want de verdere vooruitzichten zien er niet zo denderend uit.
Na het ontbijt word de motor klaar gezet en weg zijn we naar onze eerste col, namelijk de col du Vars, onderweg krijgen we mooie uitzichten voorgeschoteld.

Afbeelding

Ook de traditionele bergmeren passeren de revue.

Afbeelding

En voor we het weten staan we boven aan de col rond te kijken naar al het moois dat onder ons ligt.

Afbeelding Afbeelding

Van hieruit gaat het naar de col de la Bonette.
Het is de kortste route tussen de Hautes-Alpes en de Côte d'Azur (150km van Nice tot Barcelonette) maar daarvoor moet je over de hoogste geasfalteerde weg van Europa, namelijk een goede 2802m hoog)

Afbeelding

We hadden hem al eens gedaan in 2016 maar deze nogmaals doen is echt geen straf. Wat schoonheid betreft staat hij voor mij gelijk met de mooiste Alpenstrasse van Europa die we verleden jaar deden, namelijk de Groschglockner en het rijplezier is gewoonweg subliem en nummero uno op mijn lijst.

Afbeelding

Onderweg houden we verschillende keren halt om van de omgeving te genieten, zoals aan het Camp Des Fourches een bergkazerne op 2291m hoogte voor een bataljon alpenjagers die in 1890 gebouwd is en gediend heeft tot juist voor de tweede wereldoorlog.
Nu staan ze gewoon open en bloot en de tand des tijds en de natuurelementen hun werk al gedaan aan de 26 huisjes. Betreden is op eigen risico wegens vallende stenen. Er word niets meer aan gedaan buiten dat een tuinman het gras eens komt afdoen.

Afbeelding

Aan de Gite de Bousieyas stoppen we om iets te eten en wat te genieten van een terrasje.

Afbeelding Afbeelding

Hierna rijden we op onze stappen terug en nog blijven we ons verbazen over wat we zagen, bergmarmotten, roofvogels, schapen, militaire bouwwerken en bunkers, het massief van de Mercantour rondom ons was indrukwekkend.Even een opstopping waar de heli van de Samu stond en de gendarmerie en een ambulance. Blijkbaar iets gebeurd met een fietser, maar lang moesten we niet meer wachten want hij was al afgevoerd met de ambulance maar aan de reactie's te zien was het wel een desastreuze afloop. De bergen geven en nemen jammer genoeg.
Wij rijden hierna door naar de Lac du Serre Ponçon.

Afbeelding

We stoppen er aan wat uitzichtspunten.

Afbeelding

Zeer mooi en kleurrijk, maar wel veel wind en dat is natuurlijk voor de watersporters een zegen.
Na de nodige stops rijden we via wat kleinere wegen terug naar de camping waar we wat nagenieten van de mooie dag.
De GPX van de rit kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
De rest van de avond brengen we natuurlijk door aan de moby.Vrijdag 6 september '19

Route : geen
Afstand : 0km

In de voormiddag doen we vandaag niet zo veel, wat winkelen, de was en wat genieten van de zon.
Zo rond 14u zijn we weg naar een nabij gelegen fort, namelijk de Mont-Dauphin.

Afbeelding Afbeelding

Het fort is eigenlijk een omgebouwde citadel waarvan Vauban de architect was en dat sinds 1966 een geklasseerd monument is.

Afbeelding Afbeelding

Vanop de remparts heb je een geweldig zicht op de valleien van La Durance en de Guil.

Afbeelding

Je kan er ook een rondleiding met gids doen maar die was voor vandaag al gedaan. In het laagseizoen zijn deze maar beperkt en in het hoogseizoen 3x daags.
In de quartier drinken we nog eentje en genieten van de huisjes voor we terug naar de camping afzakken.

Afbeelding Afbeelding

Terug aan de moby was het voor de rest van de avond nog buiten genieten voor we ons bedje inkropen.Zaterdag 7 september '19

Route : Guillestre - N94/D942 Tallard - N85 Sisteron
Afstand : 104km

Vandaag verplaatsen we ons richting Sisteron, de originele plannen waren om richting Beaufort nabij Albertville te gaan en onderweg ofwel op de col Lautaret ofwel op de lac de Mont Cenis een nachtje halt te houden en daar wat te wandelen. Maar een koudefront met regen en sneeuw deed ons iets zuidelijker belanden.
Een 104km verplaatsen en we hadden nog minstens 3 dagen zon en dat vonden we zeker geen slecht plan.

Afbeelding

In Sisteron plaatsten we ons op municpal camping Les Prés Hauts en na installatie en wat rust in de zon (de temperaturen waren hier merkelijk hoger) gingen we rond 14u naar het stadje.
Sisteron zelf is een levendig stadje en word ook wel de poort naar de Provençe genoemd. We snuisteren er wat rond en genieten van de historische gebouwen en steegjes.

Afbeelding Afbeelding

Na een terrasje besloten we de citadel van Sisteron te bezoeken.

Afbeelding

De citadel die een vroegere vesting van de graven van de provençe was werd in de 11de eeuw gebouwd op een strategische plaats tussen de Alpen en de Middellandse zee.

Afbeelding Afbeelding

De citadel bezit een prachtig uitzicht over de rots van de Baume en de daken van de stad.

Afbeelding

Ook de oevers van de rivier en de omliggende bergen zijn een prachtig schouwspel.

Afbeelding

Rond 18.30u waren we terug aan de moby en genoten we verder van een leuke avond.Zondag 8 september '19

Route : geen
Afstand : 0km

Na het ontbijt werd de motor terug van stal gehaald. Droog en zonnig en dus ideaal voor een ritje door de streek.
We reden een stuk door de natuur van de Luberon en genoten van de omgeving en de stille plekjes onderweg.

Afbeelding

We brachten ook een bezoekje aan het dorpje Lurs, een middeleeuws plaatsje op een heuvel met een geweldig zicht op de streek.

Afbeelding

We dwaalden er rond in de smalle steegjes en waren verbaasd van de parels die je toch wel in Frankrijk kan vinden.

Afbeelding Afbeelding

Na ons bezoekje reden we verder via een paar onbekende cols, die zeker even mooi zijn als de meer bekende, richting de toeristische route over de Col de Fontbelle.
Op sommige plaatsen waan je jezelf hier in het niemandsland en desondanks dat gevoel kwam je hier en daar toch wel een bewoond huisje tegen. Zelfs dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan maar waar je toch gewoonweg eens stopt om te genieten.

Afbeelding

De Col de Fontbelle ligt zelf in de bossen dus zie je van de omgeving niets maar op andere plaatsen krijg je dus uitzichten om U tegen te zeggen.

Afbeelding

En een plaatsje waar je zeker eens moet stoppen om jezelf te vergapen is op 'Le Panorama de Lèbre' maar je moet wel zien dat je er niet wegwaait natuurlijk.

Afbeelding

Na deze stop ging het terug richting Sisteron waar we al snel met een hapje en een tapje konden nagenieten van de dag.
De GPX van de rit kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
De wind hield echter aan en wakkerde zelfs nog heel hard aan, leve de Mistral, en daardoor was het toch wel snel te fris om buiten te blijven plakken.
Maar binnen met de 7'ieme Compagnie was het ook nog nagenieten tot het bedje riep.Maandag 9 september '19

Route : geen
Afstand : 0km

Vandaag ook nog zonnig en warm. Voor morgen gaven ze hier overal regen. Dus we gingen weer profiteren van een ritje door de streek en pas morgen de verplaatsing een beetje dichter naar huis inzetten. We rijden vandaag richting de Drôme en de streek van de Hautes Baronnies.
Man wat is dat hier een zalige streek zeg.

Afbeelding

In het dorpje Montbrun-Les-Bains houden we halt, het staat geklasseerd bij de beaux villages en het mag er inderdaad zijn.

Afbeelding

Maar eerst iets lekker eten in een plaatselijk restoke, een lekkere menu du jour waar je met een paar drankjes, een hoofdgerecht en dessert juist geen 28€ voor betaald.
Bien soigner zou ik zeggen en jammer dat ze zo een prijzen bij ons in België niet kennen want dan zouden we meer op restaurant gaan.

Afbeelding Afbeelding

Na ons eten struinen we door het dorpje.

Afbeelding Afbeelding

We moeten wel weer wat trappen doen maar de beloning is groot.

Afbeelding Afbeelding

Na ons bezoekje stappen we terug op ons stalen ros en zetten we de rit verder naar de Col Perty die geklasseerd staat bij de routes remarquable. Maar eerst een stopje bij Château D'Aulan dat op een rotsachtige uitloper boven de Toulourenc-vallei ligt.

Afbeelding

Een beetje hobbelig weg brengt ons hierna verder maar de omgeving doet ons dat hobbelige al snel vergeten en voor we het weten zitten we op de Col Perty.

Afbeelding

Een beetje genieten van de uitzichten en hop we zijn weer verder. En zo rijden we over wat kleinere cols waarvan er toch zijn waarbij we denken aan het hol van Pluto. Mooi dat wel maar we zitten echt wel op godverlaten plaatsen, zalig eigenlijk. Na een tijdje komen we uit aan de Gorges de la Méouge, een mettertijd mooi uitgesleten kloof.

Afbeelding

Nu was het niet zo ver meer van de camping en rond 17u waren we terug en konden we buiten genieten in ons stoeltje.
De GPX van de rit kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
Natuurlijk werd er ook al een deel klaargemaakt om morgen al een beetje dichter naar huis toe te rijden.
's Avonds nog wat tv kijken en voor middernacht lagen we alweer in ons bedje te ronken.Dinsdag 10 september '19

Route : Sisteron - D4075/D1075/A51 Grenoble - A48/D1085/D592 Voiron - D1075/D1516/D992 Seyssel
Afstand : 255km

We stonden op onder een heel grijs maar droog wolkendek. 's Nachts had het even heel lichtjes geregend maar meer dan dat was het ook niet.
Ontbijten, inpakken en wegwezen. We hadden hier een meer dan leuke tijd en we komen in ons latere leven hier nog wel meer zaken ontdekken en bekijken. We stoppen nog even aan de megagrote superU van Sisteron en als we buitenkomen regent het lichtjes, ideaal om een verplaatsing te maken en nog voor we Grenoble voorbij gingen was het alweer droog. Dat betekend dat we tot nu toe enkel vandaag een half dagje regen gehad hebben, niet slecht zou ik zo zeggen, er zijn al andere nattere vakantie's geweest.
Iets voor 16u rijden we onze slaapplaats voor vandaag op in Seyssel aan de Rhône.

Afbeelding

Eigenlijk zijn het hier twee dorpjes met dezelfde naam, enkel ligt het één in Ain en het andere in Savoie. Ze hebben alles dubbel; de kerk, de post, gemeentehuis enzoverder en ze worden verbonden met wel een heel bijzondere brug.

Afbeelding

We struinen hier wat rond en bekijken alles een beetje beter, mooi, stil en in dit seizoen niet zoveel leven, maar dat vonden we helemaal niet erg.

Afbeelding Afbeelding

Voor het avondeten settelde we ons op de oever en genoten van ons eten met 'a room with a view'

Afbeelding

Eens donker nog eens een kijkje nemen naar de verlichtte brug en dan in de moby wat tv kijken voor we ons bedje in kruipen.

AfbeeldingWoensdag 11 september '19

Route : Seyssel - D991/D1084 Bellegarde Sur Valserine - D991/D1005 Les Rousses - N5 Poligny - D905/D973 Dole - D475 Pesmes
Afstand : 218km

Na het ontbijt verlaten we de Haute-Savoie en zetten koers naar Bourgondië via de Jura. We genieten van de rit en denken terug aan de vorige dagen en hoe de tijd toch vliegt, maar deze fantastische reis pakken ze ons niet meer af dat is zeker.
Tegen 14u installeren we ons op een bijna verlaten camping la colombiere op een iddylisch plaatsje in Pesmes aan de oever van de L'Ognon vlak tegen het centrum.
Zalig die rust hier en dan daarboven op nog een geweldig uitzicht.

Afbeelding

Tegen 16u gaan we het historisch dorpje verkennen dat geklasseerd staat bij de beaux villages.
Echt wel de moeite waard hier.

Afbeelding

We struinen door de steegjes, genieten van het uitzicht en komen uit aan een kerk met een bijzonder dak. Eigenlijk zijn veel kerken hier in de buurt uitgerust met zo een dak, maar op deze hangen de drie kleine klokken nog eens aan de buitenkant ook.

Afbeelding Afbeelding

We kijken nog wat meer rond en tegen 18u waren we terug aan de moby waar we niet meer weggingen.

Donderdag 12 september '19

Route : Geen
Afstand : 0km

Vandaag hadden we normaal gezien doorgereden naar Gray om daar op de camperplaats te gaan staan zodat we het stadje konden bezoeken.
Maar we vonden het hier zo zalig en rustgevend dat we gewoonweg nog een nacht bleven staan. De nachten zijn hier doodstil, we staan met nog geen handvol mensen op de camping, de setting is geweldig en zaligmakend dus waarom zouden we verkassen als we Gray ook met de motor konden gaan bezoeken.
Rond 11u vertrokken we met de motor naar Gray dat op ongeveer 21km van Pesmes lag. Natuurlijk wilde ik niet in een rechte lijn naar ginder rijden en reden we langs wat zeer leuke wegen waar we konden genieten van toch wel een aangenaam landschap.

Afbeelding

De kleine gehuchtjes die we onderweg tegenkomen hebben ook allemaal wel iets. Een rustige en gezapige streek hier.

Afbeelding

In Gray aangekomen nemen we eerst een hapje in een resto met terras aan de rivier Saône.

Afbeelding

Na ons etentje dat wederom heel lekker was gingen we eens rondstruinen in het stadje, de kathedraal stond in de steigers maar buiten dat is er nog veel moois te zien.

Afbeelding Afbeelding

Een publiekstrekker hier is het historische hotel de ville met zijn kleurrijk dak.

Afbeelding

De leuke huisjes, het park, de animo aan de rivier, allemaal een aanrader om hier eens rond te kijken.
DE GPX route kan je downloaden via MRA en G-Ti.
Na ons bezoekje reden we langs een ander leuk stukje huiswaarts om de rest van de avond gezellig aan het water door te brengen.Vrijdag 13 september '19

Route : Pesmes - D12/D474 Vesoul - N57/A33 Nancy
Afstand : 220km

Onze laatste dagen van de vakantie komen er aan, zondag keren we huiswaarts maar voor we dat doen plannen we nog een bezoekje aan Nancy. We slapen vandaag uit, doen op gezapig tempo onze service en dan zijn we weg richting Nancy.
Zonder problemen komen we in Nancy aan op de stadscamping Brabois.
Na installatie genieten we van de zon en doen we eigenlijk niet veel. In de namiddag doen we wel nog een wandeling in het naastgelegen park en we genieten er van de omgeving en het zicht over Nancy.

Afbeelding Afbeelding

Eénmaal terug aan de moby was het vooral genieten (en lachen) van de animo op de camping, je ziet soms wel hele speciale individu's, maar ook de eekhoorntjes en de vogels konden ons bekoren. Bij avondval nog wat tv kijken en daarna ons bedje in want het beloofde morgen een drukke dag te worden.

Zaterdag 14 september '19

Route : geen
Afstand : 0km

We nemen vandaag de bus naar het centrum van Nancy, in het weekend stopt er 2x per uur een bus aan de camping. Met lijn 16 en 10 ben je op 20minuten in het centrum.
De makkelijkste plaats om af te stappen en zo direct aan het toeristisch gedeelte te zijn is de place carnot, maar en aan de gare ben je dichter tegen het winkelgedeelte aan.
Voor ieder wat wils dus.
Nancy heeft een rijke geschiedenis, de bakermat van de Hertogen van Lotharingen, het mekka van de macarons, de verpletteraar der bischoppen, de doorn in het oog van Karel de Stoute der Bourgondiërs, de quiche Lorraine de redder van Nancy. Je kan er hele stukken geschiedenis op naslagen maar vooral ‘Qui s’y frotte, s’y pique’ en de distel in het blazoen is in het hart van de inwoners van Nancy.
Wij.... wij gaan vooral kijken naar de inmense prachtige gebouwen in deze stad en dat zijn er eigenlijk wel heel wat.

Afbeelding

De Basilique Saint-Epvre, de Porte de la Craffe, het Palais-Ducal, de verschillende historische hotels, het is gewoon magnifiek en teveel om op te noemen.

Afbeelding

Er zijn ook verschillende musea maar die laten we zoals gewoonlijk links liggen. Maar voor de geïnteresseerden is er wel de mogelijkheid om een museumpas te kopen zodat je ze allemaal kan bezoeken. En dat er verschillende mensen zijn die dat doen is overduidelijk te zien aan de files bij de musea.
Op de Place de la Carrière met zijn mooie ingangen en verbindingspoorten naar de place stanislas vind je ook verschillende historische hotels zoals onder andere het paleis van de Gouverneur

Afbeelding Afbeelding

We struinen er wat rond in het park La Pépinière, gezapig, gezellig, veel groen. Een mooie zonnige dag vandaag, heerlijk gewoon zelfs in het drukke Nancy.

Afbeelding

Een plaats die je echt niet mag missen in Nancy is de Place Stanislas, plaatselijk bekend onder Place Stas en behoort tot één der mooiste pleinen van Europa. Oorspronkelijk noemde het Place Royal, tijdens de Franse revolutie noemde men het Place du Peuple en onder Napoleon, tja Place Napoléon natuurlijk.In 1831 kreeg het zijn definitieve naam ter ere van Stanislaus Leszczyński, die de opdrachtgever was voor de aanleg van het plein.

Afbeelding

Wij vonden vooral de grandeur magnifiek, de sfeer, de poorten, het beeld Stanislas in het midden van het plein. Echt wel de moeite waard.

Afbeelding

En wat doet de Fransman terwijl de modale toerist zich vergaapt aan alle grandeur van de straat mmmm.... die haakte gewoon voort (aan zijn pochette voor zijn pakje tabak)

Afbeelding

In één van de zijstraatjes eten we overheerlijk bij Chez Madeleine bij wat zei noemen 'La cuisine authentique de maman madeleine' en dat voor maar 13€ voor een menu du midi. Zelfs in een metropool zoals hier en vlak tegen het beroemde Place Stas aan kunnen ze goedkoop eten op tafel brengen. Probeer dat maar eens in de gemiddelde modale stad bij ons in België.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Na ons eten bezochten we nog wat straatjes en pleinen, deden we nog aan windowshopping en genoten van de taferelen rondom ons.

Afbeelding

Nog wat eten kopen in de Marché Central, een overdekte voedingsmarkt. Om daarna richting de bushalte te wandelen.

Afbeelding Afbeelding

Onderweg naar de bushalte komen we nog bijna in een betoging terecht. We vonden het al raar dat er wel echt overdreven veel politie in het stad was en dan nog in volle uitrusting.
Nu wisten we dus waarom.
Wat traangas, waterkanon en rellen later zaten we ongedeerd aan het station op onze bus te wachten.
We vonden het geweldig sympathiek dat de gilets jaunes nog een feestje bouwden ter ere van onze laatste vakantiedag. Of was er misschien een andere reden.
Afin we weten dat ze niet met hun voeten laten sollen en dat ze vooral de ordediensten viseerden, een deel van hun aanhangers wezen de gewone bezoekers aan om naar de andere straten te gaan want ze riepen als verwittiging, "attention c'est de la guerre".
Busje komt zo was natuurlijk niet van toepassing en we moesten toch wel iets meer dan een uur op een bankje in de zon wachten op onze bus.
Maar iets na 19u waren we veilig, gezond en onder de indruk van Nancy terug aan de camping en voor de klok 12 sloeg lagen we in ons bedje te slapen.Zondag 15 september '19

Route : A33/A31/A3 Luxemburg - E25 Namur - Eghezee - Jodoigne - Tienen - Lubbeek
Afstand : 330km

Vandaag is de dag aangebroken dat we huiswaarts moesten rijden, het zat er jammer genoeg weer op.
Een fantastische diverse vakantie met schitterend weer. Na 330km kwamen we in onze thuisbasis weer aan en was er na 2182km een einde gekomen aan onze petite vadrouille.
Van het glooiende Bourgondische landschap onder het oog van Louis de Funés en Bourvil over de mastodonten van de alpen naar het doezelende land van de Drôme, Luberon en Provénçe afgesloten met een stukje cultuur in een fijne grootstad. Nee deze vergeten we niet, één van de betere uitstappen die we maakten, hier tekenen we nog voor als het lot het ons toelaat. Dit nemen ze ons allezins nooit meer af.
Alle gereden wegen en slaapplaatsen met de camper van deze vakantie kan je downloaden in GPX-formaat op MRA en op G-Ti.
Allezins hopen we dat onze volgers er evenveel plezier aan beleefden onze perikelen te lezen als wij aan ze te beleven.

Met vriendelijke groeten,

Patrick & Carla

Afbeelding

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips
Plaats reactie