Midi-Pyrénées, Lot en Dordogne 2017

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 321
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Midi-Pyrénées, Lot en Dordogne 2017

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

29 augustus '17

Route: Lubbeek - Tienen - Jodoigne - Eghezee - Namur - E411 afrit 23a Tellin - N899 Maissin - N899/N89/N58 Sedan - N43/A34 afrit 13 Châlons En Champagne - D987/D977 Châlons En Champagne - D977/D677 Troyes - D610/D444/D944 Epineuil
Afstand : 420km

Vandaag was het zover, de vrouw moest nog tot 11u werken en éénmaal ze thuis kwam vertrokken we op ons groot verlof. De normale plannen waren richting Oostenrijk geweest maar de slechte zomer bij ons en het aangekondigde koufront met veel regen de komende week in Oostenrijk deed ons beslissen om richting de midi-pyrenees te trekken.
Het was overal wel een kabbelzomer, te nat, te droog, te koud, te warm, te veel onweer, enzoverder. In de pyreneeën was het ook niet perfect maar de weerkaarten gaven daar de minste regendagen en redelijke temperaturen. Enkel de toekomst zou uitmaken of we de juiste keuze hadden gemaakt.
In Oostenrijk hadden we vooral veel willen wandelen en van de natuur genieten op de passen maar daar heb je in de regen ook niet te veel aan. Het zuiden van Frankrijk bulkt van de historische plaatsjes en dorpjes die we desnoods met de moby konden bezoeken ipv met de motor, dus weg waren we naar ginder.
Bakken en braden was het onderweg met 29° in België en 34° in Epineuil, leve de airco op zo een momenten.
De heenweg liep voorspoedig en zonder files en na installatie op de stelplaats in het rustige gehuchtje genoten we van de zwoele avond.

Bij avondval gingen we nog even door het gehuchtje dat maar een scheet groot was, maar er waren toch wel leuke steegjes en gebouwen.

Afbeelding Afbeelding

Voor de klok middernacht sloeg lagen we beidden in ons bedje te ronken.

30 augustus '17

Route : Epineuil - D965/D944 Joux la Ville - D32/D606/D951 Saint Père - D958 Corbigny - D958/D978 Nevers - A7/N7/D133/D101/D13 Moulins
Afstand : 208km

Na het ontbijt wandelde we naar het nabijgelegen dorpje Tonnerre dat vooral bekend stond voor de Fosse Dione.
De Fosse Dionne is een karstbron waar een rivier na een ondergrondse loop weer aan de oppervlakte komt. Deze karstbron wordt gevoed door neerslag die in de omliggende kalkbodem uit de Jura dringt en door het water van rivier "de Laigne". Tijdens de Gallo-Romeinse tijd leverde de bron water voor het oppidum van Tonnerre.

Afbeelding

We wandelde ook langs het pelgrimspad van compostella naar de hoger gelegen kerk van waar je een mooi uitzicht over de streek had.

Afbeelding Afbeelding

Hierna wandelde we nog door een aantal steegjes die er op sommige plaatsjes wel zeer verkommerd bij lagen, ook was er redelijk wat leegstand te bemerken. Maar het had eigenlijk wel allemaal iets.

Afbeelding

Tegen over de toeristische dienst deden we nog een terrasje voor we terug naar de moby wandelde.

De Gps-track van de wandeling kan je downloaden op G-Ti

meer info over Tonnerre en de Fosse Dion.

Terug aan de moby maakte we alles klaar voor vertrek en we hadden een vlotte verplaatsing langs een mooi stukje Frankrijk richting Moulins waar we een slaapplaats vonden op een leuke stelplaats.

De rest van de namiddag deden we relax aan en na het eten gingen we eens een klein kijkje nemen in Moulins.

Moulins was lange tijd de residentie van de hertogen van Bourbon. De 15e eeuw was een bloeitijd voor de stad. Op uitnodiging van de hertogen kwamen er destijds beroemde kunstenaars naar de stad, waaronder de "Meester van Moulins".
Van het paleis van de hertogen van Bourbon is slechts een donjon overgebleven, die men tegenwoordig La mal-coiffée noemt, vanwege het dak dat niet bij de rest van het gebouw past. Het gebouw dateert uit het eind van de 14e eeuw en is 45 meter hoog.

De kathedraal was oorspronkelijk een collegiale kerk. Het koor is gebouwd in flamboyant gotische stijl, terwijl het schip en de torens van de façade in 19e-eeuwse neogotische stijl zijn opgetrokken. In de kerk bevindt zich de triptiek van de "Meester van Moulins".

De Jacquemart is een belfort dat gebouwd werd tussen 1451 en 1455. In 1655 en 1946 werd het belfort beschadigd door brand, maar het werd beide keren hersteld.


Afbeelding Afbeelding

Toen we terug aan de moby waren keken we nog wat tv voor we in ons bedje kropen.

31 augustus '17

Route : geen
Afstand : 0km

Tijdens de voormiddag deden we het rustig aan en gingen we ook in de intermarché inkopen doen, deze lag op wandelafstand van de stelplaats.

Rond 13u gingen we dan weer naar Moulins waar we de quartier historique gingen bezoeken.
Een heel mooie buurt, en alles lag bij elkaar op een postzegel en dat was wel handig.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

ze hadden er verschillende pleinen, kerken, een kathedraal en tal van historische gebouwen. het ene al wat mooier dan het andere.

Afbeelding Afbeelding

Na een deugddoend terrasje gingen we ook eens kijken naar de winkelstraatjes vooraleer we terug naar de moby wandelde.
Moulins was zeker een bezoekje waard.
de gps-track van de wandeling kan je downloaden op G-Ti.

Tegen 17u waren we terug aan de moby en gingen we daar ook niet meer weg. De zwaarbewolkte hemel was opengegaan en zo konden we buiten nog van het zonnetje genieten.
Na het avondeten was het genieten van een boek en we pikte ook nog een klassiek filmpje van Louis de Funes mee. Die blijven echt wel goed.
Voor middernacht lagen we in ons bedje te ronken.

1 september '17

Route : Moulins - D2009 Riom - D2009 Clermont Ferrand - A75 afrit 42 Rodez - N88 Rodez - N88/D988 Carmaux - D91 Cordes sur ciel
Afstand : 427km

Na het ontbijt waren we weg naar Cordes-sur-Ciel in de midi-pyrenees. De reis verliep zonder fileproblemen en in de vroege namiddag installeerden we ons op de stelplaats.

Bij de toeristische dienst haalden we een stadsplannetje om Cordes te verkennen.

Het dop is gesticht in 1222 door graaf Raymond VII van Toulouse als toevluchtsoord voor de katharen in de regio. Het is een etappeplaats op de bedevaartsroute naar Compostela. Tot 1993 heette het dorp 'Cordes'. In het Occitaans wordt het dorp 'Còrdas' genoemd

Het is een historisch plaatsje met geweldige steegjes boordevol winkeltjes van kunstenaars. De moeite waard om hier eens rond te flaneren.

Afbeelding Afbeelding

Boven op de esplanada had je een magnifiek zicht op de omgeving, Cordes lag dan ook boven op een puist zodat men hier kilometers ver kan zien.

Afbeelding

Op één van de terrasjes deden we ons te goed aan een natje voor we terug afzakten naar de moby waar we het de rest van de avond rustig aan deden.

2 september '17

Route : geen
afstand : 0km

Na het ontbijt gingen we naar de kleine weekmarkt van Cordes om wat inkopen te doen en een koffietje te drinken.
Eénmaal terug aan de moby haalde ik de motor uit de remork om een rondritje te doen van een 127km naar een paar beau villages in de buurt. Hiervoor namen we deels wegen van le circuit des bastides en het circuit des saveurs. Het bracht ons langs kleine en middelgrote wegen langs mooie panorama's en natuur. Overal vond je wel historische monumenten, kerkjes, huizen enzoverder, een hele mooie streek om je ogen de kost te geven.

We hielden een eerste maal halt in het historische stadje Puycelsi dat ook weer boven op een heuvel lag zodat je weer magnifiek zicht op de streek kreeg.

Afbeelding Afbeelding

Puycelsi is gesticht door de kelten in de 2de eeuw na Christus en kreeg zijn huidige naam in 1180 in de akte waarin de abdij van Aurillac het plaatsje en haar omgeving verkocht aan het graafschap Toulouse. Vanwege het strategisch belang werden er verdedigingswerken geplaatst die de kruistochten en ook de honderdjarige oorlog met de engelsen weerstond. Vanaf de 19de eeuw daalde het inwonersaantal en geraakte het langzaam maar zeker in verval. Na 1960 werd het plaatsje herontdekt en in zijn glorie hersteld

Bij de toeristische dienst haalden we een stadsplannetje zodat we de historische stadswandeling konden doen.
Deze bracht ons langs de mooiste bezienswaardigheden.

Afbeelding Afbeelding

Na onze wandeling aten en dronken we iets op een terrasje.

Hierna ging het weer verder met de motor om na 10 km te stopen in het historisch dorpje Bruniquel.

Het plaatsje Bruniquel is ontstaan rondom een kasteel dat volgens een legende in opdracht van Brunhilda, een prinses van de Visigoten, in de zesde eeuw na Christus gebouwd zou zijn. Het is van strategisch belang geweest tijdens de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Ze waren zeer welvarend dankzij de teelt van vlas, hennep en saffraan.

We ging weer even de OT binnen voor een stadsplannetje zodat we het uitgestippeld parcours konden volgen.
Het was weer de moeite waard om te zien.

Afbeelding Afbeelding

Na de wandeling kropen we weer de motor op om nu een heel stuk naar Najac te rijden. Onderweg kregen we een serieuze boterham historische gebouwen te zien, je kan hier eigenlijk elke 5km wel ergens iets gaan bezichtigen. Maar we stopte pas terug in Najac.

Najac strekt zich uit langs één enkele straat. Het dorp is neergestreken op een rotsachtige bergkam van uitzonderlijke lengte. Aan het einde, het imposante versterkte kasteel. Daaronder, de meanders van de rivier Aveyron.

De hoofdbezienswaardigheid in Najac zijn de kerk en het kasteel die bovenaan een heuveltop lagen maar daarvoor moesten we eerst het serieus golvend smalle maar ver uitgestrekte dorp door en zo ver gingen we niet.

Afbeelding

We bekeken het van op een afstand en genoten van de huisjes rond het marktplein.

Afbeelding Afbeelding

Na het bezoekje was het al ver late namiddag en zo werd de terugtocht naar Cordes aangevangen.

De gps-log/route van de motorrit kan je op G-Ti downloaden.

Terug aan de moby was het genieten van de zon en het avondeten. Tegen avondval ging ik nog wat nachtfoto's van Cordes maken terwijl de vrouw wat tv keek.

Afbeelding Afbeelding

Toen ik terug aan de moby kwam pikte ik nog het einde van de film mee en daarna ging het vrouwtje slapen en kon ik nog een beetje aan dit verslag werken en wat lezen tot het ook voor mij bedtijd werd.

zondag 3 september '17

Route : geen
Afstand : 0km

In de voormiddag deden we vandaag niet veel. Alles rustig aan, het was ten slotte vakantie.

Afbeelding

Juist na het middaguur gingen we met de motor 2 plaatsen bezoeken.
Het eerste plaatsje dat we aandeden was Monestiés.

Monestiés is een klein vestingstadje in de Tarn. Het dorp is compact gebouwd binnen de muren die er niet meer staan, maar het is nog goed te zien waar ze ooit hebben gestaan. Hier en daar staat nog een poort. De huizen zijn dicht op elkaar gebouwd en de straatjes en steegjes vormen een doolhof rondom de kerk die in het midden van Monestiés staat.

Monestiés zelf is niet zo groot, een paar steegjes en de kerk en je bent rond. Het is wel eens een kijkje waard.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Na het bezoekje reden we door naar Villefranche-de-Rouergue.
Villefranche is van oorsprong een "bastide", gekenmerkt door een patroon van rechte kleine straatjes, dat de huizenblokken verdeelt in carrés. De stad is tot ver buiten de begrenzing van de oorspronkelijke bastide gegroeid.
In het midden staat de Collégiale, de kerk uit de 14e eeuw. Deze heeft een toren van 58 m hoog, die het stadje domineert. Daarvoor ligt Place Notre Dame, een plein met arcades

We wandelde er door een aantal steegjes maar hier was de zondag wel echt heilig, je kon hier een speld horen vallen zo doods was het hier, zelfs de horecazaken waren gesloten.
De steegjes waren wel leuk en door de week kan je in zeer veel winkeltjes snuisteren hier.

Afbeelding [img]hhttps://lh3.googleusercontent.com/pw/AM-JKLXmGF83kSWZCU5hcTiH7G_ygBqd1UWvjgOCLsHR5U3DMDek6jJUjTeWepyP7ieAuxtHME07_9OzRJuwNzw_IYX4QoJ9xFAwxZhajOZOXzCFRi03ZTpH3cpRPwq1Q869kkk-U32adozgK2fytdSzFE_w=w318-h480-no?authuser=0[/img] Afbeelding

Het Fontaine Du Griffoul en de Place Notre-Dame waren voor ons de grootste blikvangers.

Afbeelding Afbeelding

Buiten het centrum vonden we toch nog een terrasje waar we iets konden drinken met zicht op de rivier L'Aveyron.
Na ons bezoekje ging het terug naar Cordes waar we voor etenstijd terug aankwamen.

De gps-log/route van de motorrit kan je op G-Ti downloaden.

De rest van de avond was het dan weer wat relax aan voor we de bedstee opzochten.

Maandag 4 september '17

Route : Cordes sur Ciel - D600 Albi - D612 Castres - N112 Mazamet - D118 Carcassonne
Afstand : 140km

Na het ontbijt reden we door naar Carcasonne waar we ons op camping la cite plaatste, er is ook een bijhorende stelplaats maar met de aangekondigde warmte hadden we graag wat meer luxe met onder andere een zwembad.
Na installatie nog even wat rust en daarna gingen we te voet naar La cité Carcassonne dat op 15 minuutjes wandelen was, je kan er ook met een navette naartoe die vlak voor de camping stopt maar wij wilde wat beweging, en je had meteen een mooi zicht op de Cité.

Afbeelding

Carcassonne is na Parijs en de Mont-Saint-Michel de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde versterkte oude binnenstad, La Cité de Carcassonne. Deze Ville fortifiée historique de Carcassonne staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa, die bijna volledig is bewaard, en de grootste behouden vesting uit de middeleeuwen.

We gingen Carcassonne binnen via de Porte D'Aude en nog voor we daar waren kregen we een nog indrukwekkender zicht op de vestingstad.

Afbeelding

Ook het panoramazicht op de streek was indrukwekkend

Afbeelding Afbeelding

We liepen er door wat middeleeuwse steegjes en kregen een mooi zicht op het Château Comtal, Basilique Saint-Nazaire, de verschillende binnenpleinen en de Porte Narbonnaise.

Afbeelding

Misschien net iets te toeristisch uitgebaat, maar toch o zo indrukwekkend en er hing een zeer aangename sfeer ondanks de vele toeristen.

Afbeelding Afbeelding

Een terrasje verder en aankoop van tickets voor morgen voor het kasteel en de remparts te bezoeken gingen we terug naar de camping waar we nog van de zwoele avond genoten.

Dinsdag 5 september '17

Route : geen
Afstand : 0km

Na het ontbijt wandelde we terug naar de vestingstad waar we eerst naar het Château Comtal gingen dat vanaf 10u te bezichtigen was.
Het was echt de moeite om eens te bezoeken, zo indrukwekkend.

Afbeelding Afbeelding

Ook deden we de wandeling over de remparts.
en de zichten op de binnenstad en de streek buiten de muren was niet normaal, een streling voor het oog.

Afbeelding Afbeelding

Tegen 12.30u waren we rond en gingen we ergens iets eten.
Na het eten wandelde we naar de bastide, het moderne Carcassonne als je het zo mag noemen.
We gingen er tot aan het canal midi

Afbeelding Afbeelding

Het modern gedeelte is leuk, maar natuurlijk als je juist van het middeleeuws gedeelte komt dan valt het wat tegen. Beter is van het eigenlijk omgekeerd te doen, maar als je de vesting ziet dan wil je eigenlijk als allereerste daar naartoe en zo ligt de Bastide een beetje in de schaduw van de Cité.

Een paar terrasjes later waren we al weer op terugweg naar de camping waar we tegen 17u weer aankwamen.

De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.

Eénmaal terug was het genieten van een zwoele avond en een plons in het zwembad was ook mooi meegenomen na deze voor ons veel te hete dag.

Woensdag 6 september '17

Route : Carcassonne - D119 Mirepoix - D119/D12/N20 Foix - D117 Saint Girons - D117 Saint Martory - D817/N117/D921 Saint Gaudens - D8/D825 Montréjeau - D817 Capvern - D938 Bagnères de Bigorre - D935/D937 Lourdes
Afstand : 264km

Na het ontbijt deden we onze service om daarna de verplaatsing naar Lourdes te maken. Wederom hadden we geluk met het verkeer en ging de verplaatsing vlotjes zonder files en werken.
In Bagnères-de-Bigorre zagen we voor onze neus echter wel een fietser een duikvlucht maken. We hadden het al opgemerkt bij het binnenrijden van de stad dat die oude knar redelijk rare stoten uithaalde op zijn fiets en bij het buiten rijden kwam hij redelijk hard tegen het asfalt en dat vlak voor onze neus.
Met een aantal mensen direct te hulp geschoten en één van de bewoners had al de ambulance gebeld want hij had toch wel wat kwetsuren. Maar dat was zonder rekening te houden met het karakter van die rare kerel want nadat hij recht was gefrutteld mankte hij met de fiets te voet weg en wou hij aan niemand verder info geven en zelfs niet wachten op de ambulance. Ieder stond wat perplex te kijken, want die kerel was weg voor je het wist en op het eind van de straat sprong hij al mankend op zijn fiets en weg was hij, nochtans had hij dringend verzorging nodig hoor.
Iedereen die hielp is dan maar gewoon verder gereden en de bewoner ging terug de ambulance verwittigen.
We kwamen hem onderweg nog fietsend tegen en we zijn er zeker van dat hij nog wel eens onderuit ging gaan want hij deed maar raar op zijn fiets. Maar als ze geen hulp willen moeten ze het zelf maar weten, je kan niemand dwingen.
Voor de rest kwamen we heel goed aan op camping sarsan in Lourdes.

Na installatie gingen we dan nog Lourdes verkennen, we zaten op 1,5km van het centrum en gingen dus te voet naar ginder. Voor de mensen die minder te been zijn, op 50m van de camping stopt er op geregelde tijden een citybus.

In 1858 verklaarde Bernadette Soubirous, toen een 14-jarig meisje, tussen 11 februari en 16 juli verschillende verschijningen te hebben gezien, die door de belangrijkste hoogwaardigheidsbekleders van die tijd werd beschouwd als die van de Heilige Maagd Maria in de verre grot van Massabielle.

In 1864 werd er een standbeeld opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de plaats van de verschijningen. Er werd een kapel gebouwd die al spoedig te klein werd en ging dienen als crypte voor de eerste basiliek, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. In de loop der jaren kwamen hier nog twee basilieken bij en verschillende andere gebouwen, die thans alle deel uitmaken van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Bernadette Soubirous ging in 1866 het klooster van Nevers in en werd heilig verklaard in 1933.


In Lourdes keken we onze ogen uit het hoofd, we hadden er al wel van gehoord maar de realiteit tarte onze verbeelding. Eén grote commerce met oneindig veel winkeltjes waar je alles van Maria en consoorten kon kopen.
De basiliek, de kathedraal en de kerken waren mooie staaltjes bouwkunst. Wie zegt dat ze geen centjes hebben als je dat hier allemaal ziet staan.

Afbeelding

We waren ook getuige van de Mariaprocessie, dat moet je gewoon eens gezien hebben wat voor een massa volk daar meeloopt.
Ze komen van alle hoeken van Europa en je ziet er eigenlijk zeer veel, maar dan ook heel veel sukkeltjes. Echt om kippenvel van te krijgen.
Een mis hier, een mis ginder, een mis daar, de biecht links, het wijwater rechts, een surrëele bedoening.... zo voelde dit aan.

Afbeelding Afbeelding

Ook gingen we eens langs de grot van Lourdes en de plaatsen waar de kaarsen worden aangestoken. We hebben er zelf ook eentje gebrand. Maar wat we bij sommige zagen was niet normaal. Kaarsen van wel 50kg die al gauw rond de 400€ kosten, echt niet normaal hoe de centjes hier rollen.

Afbeelding Afbeelding

Na een tijdje hadden we er wel genoeg van en vertrokken we naar een resto dat een heel stuk van dit alles af lag, zo zaten we gerust en hadden we heel schappelijke prijzen. Om je een gedacht te geven van de cafeetjes die direct aan de baseliek lagen, daar kon je een leffe royal krijgen voor maar liefst 8€, oeftie en de terrassen zaten vol hoor.
Maar éénmaal buiten de zone normaliseerde de prijzen zich.

De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.

Na het lekker eten ging het terug naar de moby waar we de avond afsloten met een filmpje.

Donderdag 7 september '17

Route : geen
Afstand : 0km

Vandaag deden we in de voormiddag niet veel, enkel wat huishoudelijke taken zoals de was en de plas.
Na de middag gingen we voor een ritje naar de Col D'Aubisque op 1709m hoogte en de Col Du Soulor op 1474m hoogte.

Afbeelding

Nadat we van Lourdes weggereden waren kwam eerst de Col Du Soulor aan de beurt, die we opreden langs de zijde van Asson.
Een smalle leuke weg naar boven, wel hier en daar wat uitkijken voor gravillions en koebeesten en hun uitwerpselen. Fietsers kwamen we aan deze zijde niet veel tegen en later langs de andere zijde ook niet overdreven veel.
Onderweg waren we getuige van heel wat arenden die boven ons hoofd kwamen vliegen. Natuurlijk tegen dat je dan je camera vast hebt zijn deze weer een heel stuk verwijderd. Dan maar genieten van de rest van de natuur.

Afbeelding Afbeelding

Boven op de col dronken we een koffietje en genoten we van de omgeving. Deze col lag gelukkig niet in de mist zodat we toch wel een goed zicht hadden.

Afbeelding

Hierna ging het naar de Aubisque, jammer genoeg hadden ze een stuk van een dikke 5km vernieuwd met gravillion, waardoor het toch wel wat uitkijken was. Zeker in de bochten ging het aan een slakkentempo om geen ongevallen te creëren.
De Aubisque lag in een dikke wolk dus daar zag je met momenten geen 10m ver. Stoppen deden we er niet want we gingen eerst tot beneden in Eaux-Bonnes om daar dan te keren en terug naar omhoog te rijden. Bij de tweede passage stopte we wel aan de Aubisque, de mist was minder nu maar niet weg. Het had allemaal wel iets.

Afbeelding Afbeelding

Ook hier hielden we een langere pitstop om daarna terug richting de Col Du Soulor te rijden om dan langs de zijde van Argelès-Gazost naar beneden te rijden.
Maar in het terugrijden was de mist aan het optrekken zodat we een mooier zicht kregen.

Afbeelding

Een mooie natuur werd ons voorgeschoteld, en als je wil kan je hier elke bocht stoppen maar er moet ook nog gereden worden.
Eénmaal in Argelès ging het langs de grote baan terug naar Lourdes, normaal hadden we nog een paar kleine baantjes naar ginder gedaan maar de gemeentediensten waren op de kleine baantjes zeer kwistig met gravillion geweest en dat hadden we vandaag al wel genoeg gehad.

De gps-log/route van de motorrit kan je op G-Ti downloaden.

Toen we terug aan de camping waren deden we het terug op het gemakje aan totdat het slaaptijd was.

Vrijdag 8 september '17

Route : geen
Afstand : 0km

Vandaag was het een mooie en zonnige dag dus gingen we weer voor een motorritje dat achteraf langs vele betere banen dan gisteren zou zijn.

Afbeelding

Een leuke slingerende weg bracht ons naar het kasteel van Mauvezin waar we van het prachtige zicht op de omgeving konden genieten.
Ook het kasteel was leuk om te zien maar buiten seizoen enkel in de namiddag geopend tijdens weekends en feestdagen.
Het is volledig gerestaureerd en in de zomerperiode zijn er elk weekend ridderspelen.

Afbeelding Afbeelding

Na het stopje ging het verder naar Arreau een leuk dorpje aan de voet van de Aspin.
Het aangename dorp Arreau, genesteld in het hart van de Bigorre tussen de bergpassen van Aspin en Peyresourde en op de samenloop van de Nestes d'Aure en de Louron, vormt een mooi bouwkundig geheel, met haar oude woningen, zoals het Lelieshuis en het kasteel van Les Nestes, haar markthal-stadhuis en haar mooie huizen met leien daken.

Afbeelding Afbeelding

Na een natje en wat rondkijken reden we de col D'Aspin op langs wat de slechtse baan van de dag bleek te zijn.
Boven op de col genoten we van de omgeving.

Afbeelding Afbeelding

Na deze stop reden we langs een aantal leuke banen naar de Tourmalet een klassieker in de tour de France.

Afbeelding Afbeelding

Deze was echt één van de mooiste cols dat we hier in de pyreneeën tot nu toe hadden gereden.

Afbeelding

Na een drankstop waren we weer door en ging het terug naar Lourdes.
Een leuke en toffe rit hadden we vandaag achter de kiezen.

De gps-log/route van de motorrit kan je op G-Ti downloaden.

Tegen 16u waren we terug op de camping zodat we nog wat van de zon konden genieten.
Rond 20u vertrok ik naar de lichtprocessie van Lourdes die om 21u begon, de vrouw bleef in de moby wat tv kijken want ze had geen zin om mee te gaan.
Voor mij was het vooral het effect van de kaarsjes en de verlichting van de gebouwen die de interesse opwekte.

Afbeelding Afbeelding

Van het hele gegeven verschoot ik toch wel want ik had de opkomst toch wel onderschat, er waren hier geen duizenden mensen maar tienduizenden. Ongelofelijk maar waar, het was nog erger dan overdag.
Het effect van de kaarsen deed mij vooral denken aan de St.Rochusfeesten van Aarschot maar dan met veel meer kaarsjes.....heel veel meer.
Rond 21.40u had ik er wel genoeg van, al dat gezang, het gepreek, de sukkeltjes die je zag, gehuil het gaf iets onwezelijk, als ik nog 5min langer had gebleven kon ik het Ave Maria meezingen in het latijn. En de commerçe ???? Die draaide volle bak.
Eénmaal terug aan de moby keken we nog een beetje tv en daarna was het bedtijd.

zaterdag 9 september '17

Route : Lourdes - N21 Tarbes - N21 Mirande - D939/D142/D931 Condom
Afstand : 127km

Een grijze en regenachtige morgen vandaag en volgens het weerbericht zou het hier zo gans de dag blijven. Op onze volgende bestemming waar we normaal gezien pas morgen naar zouden vertrekken zou het na de middag opklaren en zo was onze keuze snel gemaakt. We maakte alles klaar en weg waren we naar Condom waar we ons op de stelplaats installeerden.

Het gastvrije stadje Condom, hoofdstad van de Armagnac, voormalige bisschoppenstad en onderprefectuur, is gelegen in het hart van de Gascogne, aan de oevers van de Baïse, en biedt zijn bezoekers een rijk bouwkundig erfgoed. Getuigen daarvan de elegante herenhuizen uit de 18e eeuw, zoals dat van Polignac en van Cugnac, de oude Saint-Pierrekathedraal uit de 16e eeuw en het prachtige klooster in flamboyante gotiek.

De naamborden van Condom zijn naar het schijnt de borden die in Frankrijk het meest ontvreemd worden en daarom zouden de gemeentediensten er steeds een heel deel in stock hebben liggen. Vraag me niet waarom, maar als je op Condom googled vergeet er dan niet France achter te zetten.

Afbeelding Afbeelding

Na installatie gingen we naar het stadje zelf waar ze iets hadden met D'Artagnan en de drie musketiers.

Afbeelding Afbeelding

Ook het stadje was wel gezellig, groot was het echter niet maar dat nam niks weg van de aangename setting.
Ook het nabijgelegen park waar we door wandelde om van en naar de stad te gaan vanaf de stelplaats was zeer leuk.

Afbeelding Afbeelding

Terug aan de moby was het de rest van de avond relax aan.

De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.

Zondag 10 september '17

Route : Condom - D931/D292/D656 Agen - N1113/N1021/N21 Villeneuve Sur Lot - D676 Villéreal - D104 Monpazier
Afstand : 129km

Na het ontbijt zetten we weer een stapje dichter naar huis toe, namelijk naar Monpazier. In Agen was het wel even vloeken omdat er zeer veel wegen afgesloten waren wegens een loopwedstrijd. Normaal gezien is dat op zichzelf niet zo een probleem als er een degelijke deviation voorzien is, maar laat dat nu net het probleem zijn. Wegens het ontbreken van de deviation volgen we gewoon een stroom wagen naar hetgeen wat wij dachten dat de N1113 zou zijn en dan bleek dit een stuk vergeten weg te zijn dat ze niet hadden afgesloten naar een doodlopende straat die afgezet was door blokken vanwege de loopwedstrijd. Vloeken geblazen en na wat minder vriendelijke woorden van mijn kant over de deviation tegenover een opzichter werden we over een stuk parking weg gedevieerd langs smalle steegjes wat niet zo evident was met een aanhanger moby combinatie van om en bij 12m, maar alles is buiten wat tijdverlies toch goedgekomen.

In Monpazier zette we ons op de stelplaats achter de brandweer.

Na installatie gingen we het historisch centrum bezoeken dat maar op 300m van de stelplaats lag. Echt een leuk en fijn dorpje.
Monpazier ligt in de mooie streek tussen de Dordogne en de Lot en is één van de mooiste bastide dorpen in de Périgord. Een blik op de plattegrond van het dorp doet helemaal niet denken aan een middeleeuws dorp. Waar je een organische opgebouwde nederzetting verwacht met nauwe straatjes en kronkelige steegjes heersen in Monpazier strakke lijnen en uniformiteit die meer doen denken aan een Romeinse legerplaats. Eigenaardig is ook dat het dorp helemaal niet door Fransen is gesticht maar door een Engelse koning.

Er zijn 2 hoofdstraten waar zich allerlei winkeltjes bevinden waar je kon snuisteren en op het historisch marktplein waren voornamelijk terrasjes gevestigd.

Afbeelding Afbeelding

Na ons bezoekje aan het dorpje gingen we terug naar de moby en bij avondval kwam ik nog wat nachtfoto's maken en ook dan is Monpazier een streling voor het oog.

Afbeelding Afbeelding

Een aantal fotoclick's verder ging ik terug naar de moby waar ik met de vrouw verder wat mee tv keek voor we gingen slapen.

Maandag 11 september '17

Route : Monpazier - D53 Belves - D710/D703 Le Bugue - D706 Montignac
Afstand : 67km

Na het ontbijt deden we nog wat rustig aan, de verplaatsing van vandaag was niet zo lang en we hadden alle tijd want het was maar een uurtje rijden. Zodoende waren we tegen de middag in Montignac waar we ons op de stelplaats installeerden.
Het weer vandaag was zeer wisselvallig dus hielden we ons enkel aan het bezoeken van het sympathieke dorpje Montignac dat aan de rivier La Vézère lag.

Montignac ligt op een strategische plaats met een mooie brug over de Vézère en was van de elfde tot veertiende eeuw een van de plaatsen van de Graven van de Perigord. Hun Château de Montignac is nu een ruïne, hoewel sommige muren, terrassen en een enkele toren zijn gebleven.

Afbeelding Afbeelding

Het dorpje deed wat zuiders aan en in de hoofdstraat zijn er wat winkeltjes en horecazaken gelegen waar we ook ons late middagmaal namen.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Na het bezoekje wandelde we terug naar de stelplaats dat direct op de rand van het dorpje lag.

De rest van de dag deden we het rustig aan, het moest niet altijd volle bak zijn.

Dinsdag 12 september '17

Route : geen
Afstand : 0km

Vandaag was de bedoeling om met de motor naar Belves en Monflaquin te rijden maar het wisselvallige weer hield al bijna drie dagen aan en er viel met regelmatige tussentijden toch wel geregeld regen. En aangezien in de regen motorrijden geen plezier brengt bleef de motor in de aanhanger staan.
In de voormiddag gingen we wat boodschappen doen in de plaatselijke winkels en rond 13u waren we gewapend met paraplu en poncho weg voor een fikse wandeling van 9km door het heuvelachtig gebied.
We deden er een deel van het circuit historique dat ons langs leuke wegjes en gebouwen bracht.

Afbeelding Afbeelding

Daarna wandelde we langs de sportterreinen de heuvel op richting Lascaux.
Om Langs een andere zijde terug naar Motignac te wandelen.

Afbeelding Afbeelding

Geregeld kregen we toch een bui over ons en naar het einde toe zelfs een fikse plensbui. Het weer was nu éénmaal sinds augustus nergens niet zoals het moest. De foto's die we te zien krijgen van Oostenrijk en de Italiaanse bergen waar onze orginele plannen naar uitgingen, wisten ons te vertellen dat we toch een goede keuze hadden gemaakt.
2x een halve regendag en 2 wisselvallige dagen hadden we tot nu toe gehad als slecht weer, de rest was redelijk tot zelfs zeer goed te noemen.
Rond 16u waren we terug aan de moby.

De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.

De rest van de avond vulde we met een babbel met de buren, tv, muziek, een boek en lekker eten.

Woensdag 13 september '17

Route : Montignac - D704 Le Lardin Saint Lazare - D6089/D1089 Brive la Gaillarde - A20 Vierzon - D926 Bonny sur Loire
Afstand : 390km

Na het ontbijt gingen we op de weekmarkt nog snel wat inkopen doen en daarna waren we weg voor een fikse trip die ons al een pak dichter bij huis bracht. We hadden een paar dagen te gaan maar zondag moesten we thuis zijn en de volledige terugtocht wilden we niet op een 2-tal dagen afhakkelen maar wat spreidden zodat we ook onderweg nog konden genieten van een paar leuke plaatsjes. We hadden nog een dag langer hier kunnen blijven maar de aangekondigde regendag maakte dat niet interressant. Een grote verplaatsing bracht ons al snel in Bonny-sur-Loire waar we ons op de stelplaats installeerde.

Na installatie gingen we eens in het kleine maar leuke dorpje kijken en de zon kregen we er zo waar bij cadeau.

In vroegere tijden was Bonny een belangrijke stad, tijdens de 8ste eeuw behoorde ze toe aan het bisdom van Auxerre. Tijdens de 15de eeuw zijn hier verschillende religieoorlogen geweest

De "Saint Aignan eglise" en de "pont aux soeurs" waren de historische blikvangers van dit dorpje.

Afbeelding Afbeelding

Op het marktje "Place Beaupin-Lagier" vind je het levendige hart met de mairie, maison de pays, een resto, bar-tabac, epicerie en een boulangerie. Het ligt allemaal op een postzegel bijeen. Klein, gezellig en je hebt er alles.

Afbeelding Afbeelding

Het maison de pays is tevens de toeristische dienst en momenteel kan er een expositie van de N7 bekijken, de route de soleil/vacances die vroeger zo druk bereden was voor er snelwegen waren.

Afbeelding Afbeelding

Nog een terrasje verder, gingen we terug naar de moby waar we het de rest van de avond rustig aan deden.

Donderdag 14 september '17

Route : Bonny sur Loire - D965 Auxerre
Afstand : 68km

Een korte verplaatsing vandaag. Door het wisselvallige weer van deze week hebben we onze plannen een beetje aangepast. Als we geen rondritten met de motor konden maken dan gingen we een aantal steden bezoeken die al een tijdje op onze todo-lijst staan. Na het ontbijt reden we dan ook naar Auxerre waar we op de stadscamping gingen staan.
Na installatie en het middageten wandelde we iets na 13u naar het centrum, we deden dit langs de rivier de L'Yonne.
Van op de oever kreeg je al een magnifiek zicht op de stad.

Afbeelding

Auxerre is de hoofdstad van het departement Yonne in Bourgogne en ligt aan de rivier Yonne, in Frankrijk. De stad had in 2004 40.000 inwoners, die Auxerrois worden genoemd.

De belangrijkste industrieën zijn de handel in wijn uit Chablis, de textielindustrie en de houtindustrie. Met het zeshoekig centrum, de boulevards en de middeleeuwse stadswallen is Auxerre ook een toeristische trekpleister. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Pont Paul Bert, de kathedraal Saint-Étienne, de St. Pierre-kerk, de Abdij van Sint-Germanus van Auxerre en het Leblanc-Duvernoy Museum


We wandelde eerst naar de toeristische dienst waar we voor 1.5€ een stadsplannetje kochten met een toeristische wandeling die ons langs alle bezienswaardigheden bracht.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Kerken, de abdij, een kathedraal, de tour d'horloge, de Place Du Coche D'Eau en Saint-Nicolas, stuk voor stuk mooie bezienswaardigheden. Ook de vele historische gebouwen en huisjes, eigenlijk te veel om op te noemen, je moet hier gewoon eens rondsnuisteren.

Afbeelding Afbeelding

Rond 17.30u waren we terug van onze rondwandeling en het was de moeite waard om deze te bezoeken. De rest van de avond deden we het dan ook weer rustig aan.

De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.

Vrijdag 15 september '17

Route : Auxerre - N6/D606 Sens - D660/D610 Troyes
Afstand : 132km

Na het ontbijt maakte we ons klaar om naar Troyes te rijden dat hier maar 90km verder lag. Een deviation op zijn frans wegens grote werken op de N7 maakte daar 132km van. Maar liefst 42km stuurde ze ons om. Mmmmmmm gelukkig hadden we geen file zou ik zeggen.
Eénmaal aangekomen plaatste we ons op de stadscamping
Na het eten wat inkopen doen in de Aldi hier 100m verder en genieten van de zon was het enige wat we vandaag eigenlijk nog deden. Gewoon een namiddagje op ons lui gat zitten, drinken, eten en in de zon een boekje lezen.

Afbeelding

Voor middernacht kropen we ons bedje in want morgen gingen we de hele dag naar Troyes waar we tevens konden genieten van de journées patrimoine.

Zaterdag 16 september '17

Route : geen
Afstand 0km

Na het ontbijt kozen we er voor om te voet naar de stad te wandelen ipv de bus te nemen, een beetje beweging zou ons goed doen.

Troyes de stad met de vorm van een champagnekurk. Resultaat van de bewegingen binnen de Gallo-Romeinse stad, van opeenvolgende aftakkingen van de loop van de Seine en van de oprichting van vestingwerken ten tijde van de jaarmarkten van Champagne.

Is het een Gothische stad zoals ze maar al te graag beweren?
Maar is het ook geen stad uit de Renaissance ?
Kijk toch naar die oude huizen uit de 16de eeuw.
Wat een sierlijkheid.
Je zou zelfs zeggen 'wat een vrouwelijkheid'.
Het zijn zij die zich uiteindelijk doen gelden als de klokken van de negen kerken zwijgen.
Gabriël Groley 1982


Afbeelding Afbeelding

Dankzij de journées patrimoine waren er dit weekend verschillende musea, historische gebouwen, cultureel erfgoed, demonstraties enzoverder gratis of tegen gereduceerd tarief te bezoeken. Hier profiteerde we natuurlijk van mee.
We bezochten onder andere de Cité Du Vitrail met een vaste en tijdelijke expositie van loodglasramen en het daarbij behorende museum van de apotheek.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Het historisch centrum met zijn vele gebouwen waren indrukwekkend.
Je had er verschillende kerken, klein en groot en natuurlijk de kathedraal. Overal was er wel iets te doen, concertje, kunstenaars, animatie, het was een leuke bedoening en je keek je ogen uit je lijf.

Afbeelding Afbeelding

Ook de verschillende marktpleinen waren de moeite waard om eens te bekijken.
En ze hadden hier ook markthallen die nu jammer genoeg in de steigers stond maar waar je ook een marché couvert vond.

Afbeelding Afbeelding

Moe maar voldaan wandelde we in de late namiddag terug naar de camping. De moeite waard om eens te bezoeken en zelfs later eens te herbezoeken.

De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.

De rest van de avond deden we relax aan, want morgen restte ons nog enkel de terugtocht naar België.

Zondag 17 september '17

Route : Troyes - D677/D977/D987/A34 Charleville Mézières - A34/N58 Boullion - N89/N899/E411 Namur - Eghezee - Joidogne - Tienen - Lubbeek
Afstand : 365km

Na het ontbijt vertrokken we met spijt in het hart huiswaarts.
Onze bijna drie weken durende vakantie zat er op en we hadden geen spijt dat we voor Frankrijk in de plaats van Oostenrijk hadden gekozen. We hebben in elk geval beter weer gehad. Maar natuurlijk was het overal dit jaar raar weer, maar we hadden toch 2 weken redelijk tot heel goed week en een week wisselvallig. Een mens kan nu éénmaal niets alles hebben.
Maar we hebben ons toch wel heel goed geamuseerd.

Even een paar cijfertjes op een rij :

Gereden km motorhome :2737km
Gereden km motor : 534km
Gewandelde km : 123km
Gemiddeld verbruik motorhome : 10,2l/100km
Aantal genomen foto's : 1021
Tol voor péage : 0€

Op G-Ti kan je alle gps-gegevens downloaden van de gereden routes en de overnachtingsplaatsen.

Met dank voor het lezen

Afbeelding
Patrick & Carla

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips
Plaats reactie