Duits en Oostenrijks Alpengebied 2007

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 320
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Duits en Oostenrijks Alpengebied 2007

Bericht door Patrick & Carla »

Dag 1: 17 augustus

Lubbeek, (E314) Aken, (A4) richting Keulen, (A61-E31) Koblenz, (E31-E42) Ludwigshafen, (A5-E35) KarlsRuhe, (A8-E52) Ulm, (A7-E43) Kempten, Afrit 137 richting Füssen.

Afstand: 721km

Om 7u liep de wekker af en na het ontbijt was het zover we vertrokken rond 8u richting de Alpen. De eerste dag was een km-vreter maar we wisselden op tijd af, we hadden niets anders dan autostrade tot in Füssen en op 1 file na (vanwege een ongeluk) ging alles vlotjes en rond 18u kwamen we aan op onze eerste bestemming. Er waren redelijk veel MH in Füssen (kennelijk zeer geliefd en dan vooral door Italianen). We vonden snel een plaatsje op een stelplaats. Na installatie en het avondeten deden we nog een wandeling richting het stadscentrum en dat was zeker de moeite waard.

Afbeelding

Eénmaal terug kropen we snel ons bedje in na een vermoeiende dag.

Dag 2: 18 augustus

's Morgens vroeg naar de bakker het vrouwtje is jarig en dat moet gevierd worden. Na het ontbijt gingen we eerst inkopen doen en dan met de fiets richting stad. Even verkennen overdag en het toeristisch bureau een bezoekje brengen voor een stadsplan en een fietskaart. Het was druk want er waren dit weekend stadsfeesten gepland.

Afbeelding

Als we terug waren aan de MH maakten we een pick-nick klaar want we gingen de rondrit rond de Forggensee doen ( een rit van 32km )met een extra lus via Hohenschwangau. Het was een wondermooie rit met prachtige uitzichten en een aanrader voor de fietsliefhebbers ( wel opgepast voor de minder getrainde want het is nogal heuvelachtig).

Afbeelding

We stopten onderweg nog in Füssen voor een zeer lekkere ijskreem. Eénmaal terug was het nog relaxen en daarna BBQ time. De rest van de avond luierden we.

Dag 3: 19 augustus

Füssen, (179-189-171) Innsbruck, (171) Schwaz, (Na Schwaz) (169) Zell am Ziller, (165) Krimml.

Afstand: 206km

Na het ontbijt en de nodige voorzieningen gingen we richting Krimml in Oostenrijk.We namen de toeristische weg en meden de autostrade ( waar je ook tol moet betalen door middel van een vignet, ook niet vergeten autolichten aan ook overdag ). Het was prachtig weer en de rit was weer ongelofelijk mooi.
Eénmaal in Krimml zetten we ons op de stelplaats en gingen we naar de Krimml wasserfalle.
De tocht bracht ons tot het middelste stuk, het was een serieuze wandeling met een hoog stijgingspercentage ( mensen met mindere conditie kunnen ook onderaan genieten van een mooi zicht) en het was zekker de moeite waard. Voor het hoogste stuk had moest je een wandeling veil hebben van 4uur, maar dat hadden we er niet voor over het ging anders te laat worden. Deze tocht was allezins de moeite waard om te doen.

Afbeelding

Als we bijna terug waren overtrok het en begon het te regenen, wat wel jammer was na zo een zonovergoten dag. Het regende ongeveer 2u en dan klaarde het wat op. We hadden ondertussen gegeten en de afwas gedaan. Hierna gingen we het dorpje nog eens verkennen.
Daarna genoten we nog van een dvd vooraleer we gingen slapen,en de regen was ook weer van de partij.

Dag 4: 20 augustus

Krimml, (165) Mittersill, (168) Kaprun, (311) Zell am See. Afstand : 108km

We stonden 's morgens op en het was een druilige dag. Het vrouwtje had niet goed geslapen en ze had ook last van de darmen. Dus besloten we het rustig aan te doen. We zetten onze weg verder onder een striemende regenpartij.
Onderweg stopte we voor de nodige inkopen. Ook wilde we met de “sesselbahn” mee naar de Kitzsteinhorn, maar de berg was omgeven door mist en het zicht was klein.
Hierdoor besloten we dan om dit niet te doen. In de plaats hiervan bezochten we het dorpje Kaprun maar dat stelde eigenlijk niet veel voor.
Na het bezoekje reden we richting Zell am See waar we rond het meer reden en op een plek stopte om te eten en daarna bezochten we de stad.

Afbeelding

Na het bezoekje gingen we op camping vlak aan het meer waar we het rustig aan deden. Het weer was wisselvallig maar op het internet hadden we gezien dat het vanaf morgen beter zou zijn en vanaf woensdag zeker zonniger, we hadden dus iets om naar uit te kijken.

Dag 5: 21 augustus

Zell am See, (168) Kaprun, (311) Taxenbach. Afstand: 50km

Toen we opstonden was het helemaal opgeklaard buiten.

Afbeelding

Dus na het ontbijt waren we onmiddellijk weg, terug naar Kaprun. We gingen er de Kitzsteinhorn bezoeken. En wat een magnifieke ervaring was dat, echt de moeite en voor iedereen een aanrader. Voor ons de eerste 3000der. We begonnen op het beginstation op een hoogte van 911m en zo gingen we naar het eerste tussenstation op 1976m.

Afbeelding

Hierna naar een tweede tussenstation op 2450m.

Afbeelding

En natuurlijk de laatste stop op 3029m. En koud dat kon je niet geloven en dan zwegen we nog over de wind maar zeer zeker de moeite.

Afbeelding

Langs de panorama tunnel van ongeveer 400m lang ( door de bergtop ) kwamen we aan de andere kant uit waar we zicht hadden op de andere 3000ders waaronder de Grossglockner.

Afbeelding

Hierna gingen we iets drinken waarna we langzaam terug naar beneden gingen. Eens beneden was het al namiddag en reden we langzaam naar Taxenbach ( na eerst wat te shoppen onderweg). Meer info over de koelste berg van Salzburgland kun je vinden op http://www.kitzsteinhorn.at
We gingen in Taxenbach bij de boer op camping (gelegen op 1150m hoogte). Wat een machtige plaats en een kleine en gezellige camping. Meer info op http://www.oberhasenberghof.at/

Afbeelding

We deden ook nog een avondwandeling langs het hazenpad en ook dit was weer de moeite.

Afbeelding

Eens terug begonnen we aan het eten en voor de rest van de avond relaxten we.

Dag 6: 22 augustus

's Morgens werden we weer wakker onder een stralende zon, het beloofde een warme dag te worden. In de voormiddag deden we niet veel maar tegen 12.30u gingen we een fikse wandeling doen richting de ziegelhutte. Het was een wandeling van bijna 6u met 800hgm te verwerken over een afstand van +/- 25km.
Het was met momenten zeer steil vooral op de kleine boswegeltjes maar daartegenover stond dat er ook geweldige steile afdalingen waren. De zichten waren wondermooi en de fauna en flora was adembenemend.

Afbeelding

Eens we terug waren werd de rest van de avond ingevuld met een lekkere BBQ en wat luieren.

Dag 7: 23 augustus

We stonden op met een stralende zon en we besloten van nog een dagje te blijven en van de zon te genieten, lekker zalig niets doen. We deden wel de nodige was en de plas en zo was alles weer een beetje proper. Ook deed ik een klein tochtje met de fiets van 15km tot in het dorp (naar beneden was niks maar terug omhoog tegen 12% was afzien zeker in de vlakke zon met een temp van 29°. De keren dat we in de luie zetel van de zon genoten kregen we ook bezoek van de konijntjes die de boer rijk was.

Dag 8: 24 augustus

Taxenbach,(311) Bischofshofen, (159) Hallein, (319) Obersalzberg, (319) Berchtesgaden, (20) Bad Reichenhall.

Afstand : 122km

Nadat we 's morgens alles in orde brachten waren we weg, we verlieten het nationaal park de “Hohe Tauern” (de moeite voor te bezoeken en nog genoeg te zien om nog eens terug te keren). Meer info over dit park kan je vinden op http://www.nationalpark.at .
Onderwege stopten we in St. Johann i. Pongau waar we de liechtensteinklamm bezochten. En het moet gezegd worden weeral een indrukwekkend staaltje natuur, we hadden al veel gezien en toch konden we onze bewondering opnieuw niet wegsteken. Meer info over de klamm vindt je op http://www.liechtensteinklamm.at .

Afbeelding

Na ons bezoekje reden we verder we gingen het adelaarsnest bezoeken ( bekend onder de nam khelsteinhaus) het vroegere buitenverblijf van Adolf Hitler. Een 6,5km lange bergstraat leidt je naar een plateau onder het huis. Ze noemen de bergstraat de mooiste van Europa en ze overdrijven echt niet ( je kan er wel alleen met de bus terecht vanuit Obersalzburg, of tevoet een klim maken van bijna 1000m ). Eens op het plateau moet je door een tunnel van +/- 400m die uitkomt op een lift waarmee je nog eens 124m stijgt. Een echt huzarenstukje. Boven kun je een wandeling maken die ongeveer een uur duurt ( ze is spectaculair en vereist degelijk schoeisel en geen angst). Jammer genoeg lag het huis tijdens ons bezoek net in de mist zodat je niets zag van de uitzichten. Maar vanop het plateau en op de bergstraat kijk je je ogen al uit. Info op http://www.kehlsteinhaus.de .

Afbeelding

Na het bezoek gingen we naar de kuurstad Bad Reichenhall waar we een slaapplaats vonden. We deden er ook nog een avondwandeling.

Afbeelding

Dag 9: 25 augustus

Bad reichenhall, (21) Unterjettenberg, (305) Bernau, Frasdorf, Nussdorf, Bayrischzell, (307-318) Tegernsee, (307-2) Garmisch-Partenkirchen.

Afstand : 238km.

We deden vandaag de Deutsche Alpenstrasse een juweel van een route en zeer doenbaar met de MH. Tussen Nussdorf en Bayrischzell waren ze aan het werken en de omleiding ging ofwel via de autostrade ofwel via de gewone omweg met een hoogtebeperking van 3,10m en we zitten op 3,10m dus dat was voor ons het risico nemen niet waard. Een derde mogelijkheid was de mautstraat ( tolstraat) naar Bayrischzell en dat deden we dan ook ( tol 2€ ). Het is een mooie weg door prachtige natuur op sommige plaatsen wat smal maar geen enkel probleem als je voorzichtig bent. In Tegernsee stopten we voor wat inkopen en een bezoekje.

Afbeelding

Na het bezoek besloten we van door te rijden tot Garmisch-Partenkirchen.Tussen Vorderriss en Walgau was er een stuk mautstraat van 13km (tol : 5€) Het was dit of een omweg van 45km en een mooi stukje natuur missen. We namen dus de mautstraat en weeral hetgeen we zagen was wondermooi. (het is wel een zeer smal straatje met tweerichtingverkeer en het is concentratie geblazen, maar gelukkig kwamen we langs de andere kant geen MH tegen want anders hadden we problemen gehad). De Sylvenstein-Stausee was ook een juweeltje voor het oog.

Dag 10 : 26 augustus

Na het ontbijt bezochten we het stadje een mooie plaats en rustig want het was zondag, wat we niet erg vonden.

Afbeelding

Eens terug gingen we de Wankberg op met de “sesselbahn” en wandelde boven rond. Het was mooi weer en de uitstap was weer de moeite. Meer info op http://www.zugspitze.de/wank/index.php

Afbeelding

Toen we terug waren ging het vrouwtje rusten en zonnen. Ik maakte mijn mtb klaar om naar de Eibsee te fietsen langs de wandelpadjes. Zeer mooi en een aanrader maar in het opgaan heb je bijna niks anders dan bergop ( en nog geen klein beetje ook), moet het dan ook gezegd worden dat het terugkomen zeer makkelijk en snel ging ( een beetje rubber versleten en wat sporen op de zachte ondergrond getrokken).

Afbeelding

Hierna wat zonnen, BBQ-en en zalig niks doen.

Dag 11 : 27 augustus

Garmisch-Partenkirchen, (2) Oberau, (23) Echelsbacher Brucke, Steingaden, (17) Füssen, (310) Nesselwang, Wertach, (308) Lindau, (31) Stetten.

Afstand : 197km

We reden verder langs de Alpenstrasse, wat echte de moeite is om eens te doen, zoveel mooie dorpjes en een geweldige natuur. Onderweg stopten we ook voor de nodige voorzieningen. In Lindau kwam er een einde aan de Alpenstrasse en kwamen we aan de Bodensee (een omtrek van 259km en grenzend aan 3 landen, nl Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland). Eénmaal we op onze eindplaats waren werden de fietsen te voorschijn gehaald en reden we een klein stukje richting Hagnau. Het was verschroeiend heet en er stond geen zuchtje wind. We genoten aan de oever van de Bodensee in de schaduw.

Afbeelding

Eénmaal terug werd er buiten gewokt en genoten van de zwoele avond.

Dag 12 : 28 augustus

Stetten, (31) Stokach, (14) Rottweil, (462) Schiltach.

Afstand : 117km

Na het ontbijt deden we een fietstochtje tot in Überlingen en terug(ongeveer 40km). Zo kwamen we ook langs Meersburg dat zeker de moeite is om te bezoeken. Überlingen is iets groter maar ook tof en de kwaliteit van de fietspaden was redelijk tot goed.

Afbeelding

Na de middag waren we terug en pakten we alles in om terug verder (dichter naar huis) te rijden.In Rottweil vonden we een stelplaats aan het stadion. We gingen er een wandeling doen maar we besloten al snel van er te vertrekken het was een rare stad met nog vreemdere individu's en buiten dat het hondenras de rottweiler van hier afkomstig was, was er buiten een inmense drukte niets te zien. We reden dan ook verder tot in Schiltach aan het begin van het zwarte woud. Het was een sprookjesachtig dorpje met vele mogelijkheden tot wandelen, fietsen en zeker mtb-en. We deden er een gezellige avondwandeling na het eten en bleven nog buiten genieten op de speciale houten banken met een goed glaasje wijn. De avond was er zwoel.

Afbeelding

Dag 13 : 29 augustus

Schiltach, (294) Freudenstadt, (462) Rastatt, (36) Wintersdorf, (D87) Beinheim, Seltz, (D34-D263) Wissembourg, (38) Bad Bergzabern.

Afstand : 144km

's Nachts was het zeer hard beginnen onweren (hadden we kunnen verwachten na zo een zwoele avond) en het was nog steeds regenachtig en een heel pak frisser. We besloten dus door te rijden richting Bad Bergzabern. We volgden een stuk van de “Schwarzwald Talerstrasse”. Onderweg shopte we ook nog in Freudenstadt. In bad Bergzabern vonden we een stelplaats dicht tegen de stadskern en rustig. Het vrouwtje was wat moe (ze had slecht geslapen door het onweer) en dus ging ik alleen het stad verkennen die aan de zuidelijke kant van de Deutsche Weinstrasse ligt.

Afbeelding

Het weer was minder goed dan de voorbije dagen en buiten een avondwandeling brachten we de avond in de MH door en gingen we vroeg slapen. Want morgen na het ontbijt was het terug richting Lubbeek en was spijtig genoeg onze vakantie gedaan.

Dag 14 : 30 augustus

Bad Bergzabern, (427-10) Pirmasens, (A8) Saarlouis, (A8-E29-E25) Luxemburg, (E25-A4-E411) Namur, (afrit 13- N942) Eghezee, (N91-N25) Leuven, (N3) Lubbeek.

Afstand : 395km

Vandaag stonden we op onder een stralende zon, maar jammer genoeg moesten we onze neus huiswaarts keren. De vakantie zat erop maar was zeker voor herhaling vatbaar.

Totaal afgelegde afstand : 2060km

Indrukken vakantie : Het Oostenrijkse en Duitse Alpengebied zijn adembenemend en zeker voor herhaling vatbaar. Ondanks het hete weer kan het er 's avonds door de invloed van de bergen goed afkoelen. We hebben ook geproefd van de Bodensee, het Zwarte Woud en de Weinstrasse en die zijn het zeker waard om eens te verkennen.

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips
Plaats reactie