Begijnen, Eburonen en Romeinen. 8-10/12/'23

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 328
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Begijnen, Eburonen en Romeinen. 8-10/12/'23

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Ambiorix

vrijdag 8 december '23

Op en neer gaat het weer, het springt zo waar van de hak op de tak. Nog 3 weken voor het einde van 2023 en we hebben terug guur herfstweer met veel wind en regen met temperaturen van bijna 12°. En te bedenken dat we verleden weekend nog sneeuw hadden en alles er winters bij lag.
Wat hebben we de laatste maanden toch wel weer gehad van weersomstandigheden.
Maar goed, het is wat het is en we trekken er voor een voorlaatste keer dit jaar op uit.
Na het werk rijden we naar Tongeren waar we ons op de camperplaats installeren aan het pliniuspark.
Van hier uit zijn we morgen snel te voet in het centrum waar we wel wat mogelijkheden hebben om te bezoeken.
Na installatie is het nu vooral nog wat tv kijken voor we ons bedje ingaan.

zaterdag 9 december' 11

Afbeelding

Een rode lucht kondigt het begin van de dag aan en is een voorbode van een regenzone die hier rond 11u zou aankomen.
We nemen ons ontbijt en om 10u zijn we onderweg naar het centrum. Voor de zekerheid nemen we onze paraplu mee want het beloofd een natte dag te worden. We snuisteren wat rond in de straten en op de marktplaats waar Ambiorix een oogje in het zeil houd.

Afbeelding

Mooie gebouwen hier, de kerkbelfort, de basiliek, het stadhuis, de bijgebouwen en de historische panden overal.
We gaan binnen in de basiliek eens kijken en zijn aangenaam verrast.
Zowel door de architectuur als door de prachtige kerstinrichting.

Afbeelding

Tegen dat we terug buiten kwamen was de regen al begonnen en dan besloten we maar om het Teseum te bezoeken. Je kan er de schatkamer bekijken waar je heel wat waardevolle zaken kan bekijken die de katholieke tak hier door de eeuwen vergaard had.
Ook de archeologische site onder de kerk waar er heel wat opgravingen gebeurd zijn waren de moeite waard om te bezoeken en dit allemaal met een handige audiogids waar de stemmen van Vic de Wachter en Wouter Hendrickx alle uitleg geven.

Afbeelding

Eens buiten gingen we eerst een hapje eten in café majestic. Een paar koffies en croques later waren we onderweg naar het begijnhof. De wind en regen was nu nog feller geworden en dan besloten we maar om eerst het museum van het begijnhof te gaan bekijken maar dat was nog steeds dicht toen we daar aankwamen. Het zou nog bijna 3 kwartier duren eer het open ging en omdat de regen en wind zo fel waren geworden besloten we dan maar om naar het Gallo-Romeins museum te gaan. Hier in het gure weer blijven rondhangen had geen nut, morgen geven ze droog tot in de namiddag en dan kunnen we nog naar het begijnhof komen als we er zin in hebben.

Afbeelding

Het Gallo-Romeins museum was niet slecht maar het Teseum vonden wij veel beter om te bezoeken.
We waren hier dan ook veel sneller buiten.
Te duf hier naar onze zin en we vinden het minder interessant dan het Teseum, maar smaken zijn nu éénmaal verschillend, nietwaar.

Afbeelding

We deden nog een paar winkels aan en dan trokken we langzaam maar zeker weer naar de camper. Onderweg nog wat fruit scoren bij de bakker voor ons vieruurtje en onze dag was weer compleet. Het weer was meer dan tegengevallen maar we hebben ons desondanks dat toch goed geamuseerd.

Afbeelding

De rest van de dag gingen we hier niet meer weg. In de avond stopte de regen wel maar de wind bleef wel en die wiegde ons bij het slapen gaan in slaap.

zondag 10 december '23

Afbeelding
Kasteel Van Betho

De wind was nog steeds aanwezig bij het ontwaken maar gelukkig was de regen er niet meer, die zou pas in de late namiddag terug zijn.
Op de camperplaats kan je op de laatste verblijfdag maar tot 11u blijven zonder extra te betalen en dat vinden we jammer als je zoals wij pas om 19u in de avond aankomen op de aankomstdag. Aankomstuur en vertrekuur zou eigenlijk wel hetzelfde mogen zijn vinden wij, maar wie zijn wij ?
2 jaar geleden kon je na 11u hier nog op de grote parking terecht maar ook dat is afgeschaft want nu staan er verkeersborden dat parkeren voor campers verboden is. Aan de andere kant van het pliniuspark is er wel nog een parking waar we terecht kunnen maar we besluiten van niet meer naar het begijnhof te gaan maar wel om door te rijden en in Borgloon nog eens te stoppen.

Afbeelding

We wandelen er eens rond in het centrum en genieten van de kleine historische kern. Aan de uitzichtspunten zie je de volgende grijze natte zone gestaag dichterbij komen. Wij doen in elk geval onze rondwandeling voor we weer naar de camper gaan.

Afbeelding

Ons middageten nemen we aan de camper en iets na 13u keren we weer huiswaarts maar na 5km keren we weer even terug naar het plaatsje waar we stonden. We waren namelijk tot constatatie gekomen dat we ons opstapje in Borgloon waren vergeten, gelukkig was het vol ongeduld blijven wachten op ons.
En zo eindigde ons voorlaatste uitje van 2023.Klik hier om het fotoalbum van dit weekend te bekijken.

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie