Rochehaut & Redu 23-25/3/'18

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 321
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Rochehaut & Redu 23-25/3/'18

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

Vrijdag 23 maart '18

Keuzes, keuzes keuzes, waar gaan we naar toe ? Met de weergrillen gaat het echt alle richtingen uit. Maar we beperken ons tot drie uitersten namelijk Geertruideberg in Nederland, Malmedy in de Hoge Venen en Redu en Rochehaut in de Gaumestreek.
Verschillende weersites geven de beste temperatuur en het meest droge verloop in de Gaumestreek, onze keuze is dus snel gemaakt, iets nieuw en de betere weerkaarten, Rochehaut here we come.
Na het werk zijn we dan ook weg en onze eerste stop is op de gedoogparking van het boekendorp Redu.

's Avonds kwamen er ook nog vrienden aan die besloten hadden om ook onze richting uit te komen.
Nadat zij geïnstalleerd worden dronken we er nog een slaapmutsje op.

Zaterdag 24 maart '18

Na het ontbijt liepen we eens door het piepkleine dorpje.

Redu is een dorp in de Belgische Provincie Luxemburg en deelgemeente van Libin, dat internationale bekendheid geniet als boekendorp (Village du Livre). In het dorp zijn sinds 1984 vele boekwinkels gevestigd, veelal antiquariaten en tweedehands boekwinkels. Het dorp met zo'n 500 inwoners trekt jaarlijks ruim 300.000 bezoekers. Op wereldvlak plaatst het zich op de tweede plaats als boekendorp na Hay-on-Wye.
Het concept werd later door andere landen overgenomen. Zo werd in 1993 Bredevoort in Nederland officieel als boekenstad gedoopt.


Je merkt hier inderdaad wel dat alles om boeken draait. Klein, liefelijk, mooi en momenteel zeer stil is het geen wat we er nog extra over kunnen zeggen.

Afbeelding Afbeelding

En voor de liefhebbers is er dit weekend het boekenfeest.

Na ons bezoekje vertrokken we richting Rochehaut waar we rond 10.30u aankwamen op de stelplaats Palis, een mooie camperparking uitgebaat door een koppel uit Asse.

Nog een weekje voor pasen en de camperparking was al in vol ornaat voor de aanstormende paasklokken.

Afbeelding Afbeelding

Na installatie gingen we eens in het kleine gehuchtje kijken waar toch wel wat beweging was.
Rochehaut heeft één van de mooiste panorama's van het land
Rochehaut dankt zijn naam aan de speciale ligging dat het dorp uitzicht geeft over één van de mooiste panorama's van het land. Gelegen aan het uiteinde van een plateau, op een rotsachtig voorgebergte, reikt de beboste helling tot de vlakte van Laviot. Rochehaut kijkt over twee valleien neer. In één vallei omgeeft een lus van de Semois het dorpje Frahan met haar kapel, huizen met leistenen daken en droogplaatsen voor tabak.
Rochehaut heeft veel te bieden. Als artiestendorp is het gekend om de tentoonstellingen van schilderijen, beeldhouwwerken, gravures en andere kunstambachten. Daarnaast is er het dierenpark "Entre Ferme & Forêt" of het landbouwmuseum "Agri-Musée". De 17e eeuwse kerk en het huis van schilderes Marie Howet zijn geklasseerd.


Afbeelding Afbeelding

Van uit het dorpje heb je een magnifiek zicht op het dorpje Frahan in de vallei aan een meander.

Afbeelding

Een Cuvée de Rochehaut en wat genieten aan de moby verder, besloten we rond 14.30u om "Les échelles de Rochehaut" oftewel de laddertjeswandeling te gaan doen, deze staat bekend als één van de mooiste en spectaculairste wandeling van België.
De wandeling is 5km lang en ze geven een duurtijd van 3u aan. Dat was dus een uitdaging to-do voor ons.
De vrouwen bleven aan de moby genieten van de zon en de mannen waren dus weg om de wandeling met nr 43 ( vroeger 84, maar de nr's zijn onlangs veranderd) te doen.

Afbeelding

Het begon met een rustige afdaling, maar naar mate we de Semois naderde werd het toch wel echt steil en moesten we goed kijken waar we onze voeten plaatste. Van op die flanken had je wel een mooi uitzicht over de "Roche Aux Eperviers".

Afbeelding

Eénmaal beneden aan de Semois dan volgt de wandeling een tijdje de boord van de rivier.

Afbeelding Afbeelding

En op een gegeven moment begonnen de trapjes en brugjes en natuurlijk ook de laddertjes en sommige waren naar omhoog maar anderen waren dan weer naar beneden. Een heel mooie wandeling maar je moet er toch wel wat basisconditie voor hebben en een vast wandeltred, en oh ja op sommige stukken mag je zeker geen hoogtevrees hebben.

Afbeelding Afbeelding

Op sommige plekjes was het toch wel af en toe eens wat klauteren, het was zwaarder dan gedacht ( we kwamen onderweg toch wel mensen tegen die serieus aan het afzien waren) maar wel heel leuk om te doen.
Hier en daar is het ook de moeite om eens je kont op een steen te smijten en gewoon van de omgeving te genieten en al zeker aan de uitzichtpunten.

Afbeelding Afbeelding

En voor we het wisten waren we terug in Rochehaut. Daar gingen we nog even de slager binnen en om 16.30u waren we terug aan de camper. 2u gewandeld (met bezoek aan de slager) en dus minstens 1u minder dan de aangegeven wandeltijd.

De Gps-track van de laddertjeswandeling kan je downloaden op MRA en G-Ti
De rest van de avond was het nog wat zeveren buiten aan de moby totdat de zon weg was en daarna deden we het rustig aan in de moby tot het bedtijd was.

Zondag 25 maart '18

Het beloofde weer een zonnige dag te worden vandaag, dus na het ontbijt vertrokken we weer voor een wandeling en de vrouwen bleven aan de moby voor wat platte zonnige buitenrust.

Afbeelding

Het zomeruur was vannacht ingegaan en daar moesten we natuurlijk nog aan gewoon worden.
We wandelde naar het uitzichtspunt van Rochehaut waar we een brede wandelweg naar beneden namen richting Frahan.
Met de mooie uitzichten onderweg waren we voor we het wisten aan het wandelbrugje over de Semois naar Frahan.

Afbeelding Afbeelding

Frahan ligt op een schiereiland dat men hier "Les Crêtes" noemt. Het is een klein gehuchtje waar de Semois zich rond slingert.
We wandelen de meander rond langs de Semois.

Afbeelding Afbeelding

We wandelde ook nog tot aan het uitzichtspunt van Frahan en dat was weer een stevige kuitenbijter voor we daar waren, maar het lukte ons wel.

Afbeelding

Nu was het terug richting het wandelbrugje, maar voor we de Semois overstaken dronken we nog iets in de plaatselijke brasserie.
Na het brugje namen we het smalle pad links langs de Semois. Dit ging op en neer en regelmatig kwamen we een brugje tegen waar je over moest.
Op een gegeven moment heb je dan rechts omhoog wandelweg nr29 die ons terugbracht naar Rochehaut, maar hiervoor moesten we weer eerst een serieuze klim maken. En af en toe hadden we op die smalle wegen een omver gevallen boom waar we tussendoor moesten kletteren.

Afbeelding Afbeelding

En met de nodige zweetdruppels vleiden we ons in Rochehaut neer op het terras van de Belle Vue voor een natje.
Hierna gingen we onze vrouwen aan de camper vervoegen die zich in de zon geïnstalleerd hadden met wat drank en hapjes. Zullen wij wel zweten.

De Gps-track van deze wandeling kunt u op de volgende links downloaden, MRA of op G-Ti

We genoten nog een tijdje buiten in de zon, het was weer veel beter dan de meteo voorspelt had en dat vonden wij niet erg.
Eens de beste tijd van de dag voorbij ruimde we op en deden onze service zodat we na afscheid van de vrienden weer huiswaarts keerden.

Laat het betere weer nu maar eens eindelijk beginnen.

Grtz

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie