Turnhout 10-11 februari '18 (Antwerpse kempen)

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 321
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Turnhout 10-11 februari '18 (Antwerpse kempen)

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

Vrijdag 09 februari '18

Dit weekend hadden we afgesproken om vrienden te bezoeken waar we al lange tijd mee aan het proberen af te spreken waren.
Wegens omstandigheden was dit tot nu toe niet gelukt, maar dit weekend zou het eindelijk van dat zijn.
Normaal gezien vertrokken we deze avond na de late ploeg van Carla richting Herentals zodat we daar morgenvroeg konden wandelen voor we doorreden naar de vrienden, maar de sneeuwval in de avond in combinatie met eerst lichte dooi en dan terug vries maakte de banen te gevaarlijk, zodoende gingen we pas morgenvroeg vertrekken.

Zaterdag 10 februari '18

Na het ontbijt vertrokken we dan naar het natuurdomein "De Liereman", een gebied van meer dan 100 hectare groot.
We plaatsen er ons aan het bezoekerscentrum.

Kruidig ruikende gagelstruiken, zoet geurende brem, frisgroene bossen en uitgestrekte heide zorgen voor een Kempens festival van geuren en kleuren. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken van Landschap De Liereman een uniek natuurgebied in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen kom je ook schapen en wilde konikpaarden tegen. Vroeger lieten boeren hun schapen grazen op de uitgestrekte woeste gronden. Ze staken de toplaag van de bodem af als mest voor de akkers en wonnen turf als brandstof uit de moerassen. Het resultaat was een open en gevarieerd heidelandschap dat eeuwenlang de Kempen typeerde.

Het weer was wisselvallig vandaag en dat gaf regelmatig wel een mooi kleurpalet en zolang het droog blijft, is dat ideaal om te wandelen.

Afbeelding

Open vlaktes, bomen, heide, beestjes, alles komt hier aan bod, echt wel een heel mooi natuurgebied om in te wandelen.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Je komt hier ook verschillende vennen tegen en de meeste baantjes zijn goed begaanbaar door de zanderige ondergrond. De vogeltjes fluiten hier, de paarden grazen en wij.....wij wandelden en genoten.

Afbeelding Afbeelding

Ook is er één van de bewaarde Kempense stallen.
Deze schuur zoals die eeuwenlang in deze streken werd gebouwd, heeft een stevige eikenhouten structuur. De muren zijn gemaakt van gevlochten takken die ingestreken werden met een mengsel van klei, leem, kalk, stro en urine van koeien. Het dak bestaat uit riet en lisdodde. Aan de zijkant is een opening waar een uil een nest kan bouwen.

Afbeelding

Na bijna 11km genieten gingen we in het bezoekerscentrum nog eentje drinken voor we naar de motorhome terugkeerden.
De track kan je downloaden op G-Ti en op MRA.
Rond 15u waren we bij de vrienden.
De motorhome werd op het geleeg gezet en de rest van de avond was het lachen, babbelen, eten en drinken geblazen.
Het eten was er in overvloed en was zeer lekker.

Afbeelding Afbeelding

Voor we het wisten kwam middernacht in zicht en voor de klok 12 sloeg lagen we in ons bedje.

Zondag 11 februari '18

's Morgens was er ook ontbijt voorzien en ook deze keer was de tafel meer dan rijkelijk voorzien.
We gaan hier zeer zeker een paar kilo's rijker naar buiten. Iets na 11u namen we afscheid van Grietje & Franco, het was een hartelijk en blij weerzien en we zijn veel te hard in de watten gelegd.

Nu reden we naar Herentals zodat we daar met een wandeling toch nog wat extra calorieën konden verbranden.
We parkeerden er ons aan het netepark en al gauw waren we weg voor een wandeling van ongeveer 8km over de Kempense Heuvelrug.

Afbeelding

De hoofdkenmerken van deze streek zijn de Kleine Nete, kronkelend door het vlakke landschap, de talrijke kleine waterlopen omgeven door landbouwgebieden, de altijd groene dennenbossen, de zandduinen en natuurlijk de Kempische Heuvelrug.

We startte eerst langs de kronkelende kleine nete.

Afbeelding Afbeelding

Na 3km kwamen we uit aan de toeristentoren van Herentals. Je kan er voor een klein prijsje de toren beklimmen en er is ook mogelijkheid om iets te drinken. Omdat het vandaag toch wel iets wisselvalliger was dan gisteren, deden we geen van beidden.

Afbeelding

Een heel mooi bebost gebied hier om in te wandelen, veel foto's nam ik helaas niet omdat er toch regelmatig een bui was. Maar de moeite is het in elk geval.

Afbeelding Afbeelding

Op het einde moesten we nog een stukje van de wandeling herleggen omdat er tegen het blosopark aan verschillende wegen kapot waren gereden door zwaar materiaal omdat ze bomen aan het rooien waren. Bosbeheer noemen zij zoiets.
Tegen 15u waren we terug aan de motorhome.
De Gps-track van de wandeling kunt uw downloaden op G-Ti en op MRA.
Na de wandeling keerden we huiswaarts. Het was weer een kort maar zeer leuk weekend.

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie