schluss veu dees joar 23-27/12/'23

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 325
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

schluss veu dees joar 23-27/12/'23

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Veurne van op de St.Niklaastoren

zaterdag 23 december '23

Het laatste uitje van het jaar begint vandaag, we kunnen er een 4-tal dagen tussenuit en daar gaan we van profiteren. Nog een weekje en het jaar zit er weer op maar voor dat daadwerkelijk zo is gaan we uitwaaien in de Westhoek.
De Westhoek is een mooie streek die flirt met la douce France je zou zelfs kunnen zeggen dat ze lepeltje-lepeltje liggen.
Je zou er goesting van krijgen, grote goesting zelfs.
Dus vertrekken we na het ontbijt naar Veurne en dat is ook alweer dik 10 jaar geleden dat we hier geweest zijn.
We installeren ons tegen de middag op de nieuwe camperplaats achter de sporthal.
Een rustige plaats met alle voorzieningen op een boogscheut van het centrum.
Na ons middageten gaan we dan ook het kleine historische centrum verkennen met zijn prachtige gebouwen.

Afbeelding

We struinen er wat rond en gaan ook eens de Sint Niklaastoren op. Gratis en voor niks krijg je boven op de toren een fantastisch uitzicht. Je moet er wel voor tussen de klokken door die elk kwartier luiden.
Maar geen paniek er is een alarm voor ze af gaan zodat je even kan wachten en niet doof word als je vlak onder of naast zo een klok staat.
De markt en de winkelstraat is wat we nu vooral eens bekijken nadat we de toren bezocht hebben. Er is een leuke drukte maar niet overdreven. We doen wat inkopen en bestellen bij de warme bakker aan de appelmarkt een dessertje voor kerstavond. Nog eens binnen in de bombastische kerk gaan kijken en daarna nog een koffietje in de tearoom voor we langzaam terug naar de camper te trekken.

Afbeelding

De rest van de steegjes bekijken we morgen wel.
Na het avondeten gaan we nog wel eens naar de markt kijken om te zien of de verlichting van de historische huizen de moeite waard was maar het viel eigenlijk tegen. We hadden beter verwacht. We namen kiekjes van wat wel goed was om daarna terug naar de camper te gaan waar we niet meer weggingen.

Afbeelding

zondag 24 december '23

Vandaag worden we wakker onder een donkere grijze hemel waar regelmatig regen uit valt.
In de voormiddag doen we eigenlijk niet veel dood, er is wel wat beweging in de lucht van de vervanger van de seaking. Niet zo imposant als zijn voorganger maar toch indrukwekkend genoeg.

Afbeelding

Na het middageten gaan we nog eens rond in het centrum en langs het kanaal.
Overal vind je hier mooie historische huizen en gebouwen. De rondgang is de moeite waard, het gure herfstweer krijgen we er gratis en voor niks bij.
Waar is de vervlogen tijd heen dat het met kerstmis nog vroor en we met sneeuwballen naar elkaar konden smijten. Dat is ook alweer een eeuwigheid geleden en lijkt een ver verleden.
Op de markt drinken we nog iets en halen we nog een kerstdessert bij de bakker voor we weer naar de camper keren.

Afbeelding

Aan de camper zelf genoten we gedurende de avond van onze 4-gangen menu.
Buikje rond en wat tv kijken voor we ons bed inkropen. En nee 'Home Alone' stond niet op het programma maar wel 'Robin Hood men in tights' en 'Jeff Duham'
Het was lachen geblazen voor we tevreden in slaap vielen.

Afbeelding

maandag 25 januari '23

Vandaag staan we op met hetzelfde weer als gisteren, geen echt kerstweer dus.
Wind, regen en een grijze lucht. Het is wat het is en tijdens deze dagen doen we eigenlijk toch niet overdreven veel. Soms moet het echt niet veel zijn om te genieten en de gure dagen zoals we die nu meemaken laten ons wat loom zijn en toch genieten we van het gene we doen.
Tegen 11u verhuizen we van Veurne naar Ieper waar we ons op de camperplaats van het jeugdstation installeren.
Na ons middageten doen we een kleine wandeling langs de vesten, de hoofdstraat en de markt.
Een goeie 4km en ondanks dat het kerstmis is zijn er hier en daar toch wat zaken open.

Afbeelding

We gaan richting de Menenpoort die nu jammer genoeg helemaal ingepakt is voor renovatiewerkzaamheden die tot het voorjaar van 2025 zouden blijven duren. En misschien wel langer als we de Belgische manier van werken in acht mogen nemen. Langs de kazematten gaat het terug richting de camper.

Afbeelding

De rest van de dag en avond houden we het rustig. Morgen geven ze een droge dag met wat opklaringen en dan gaan we hier wel eens beter rondkijken. En op tweede kerst zal er ook wel wat meer open zijn dan vandaag.

dinsdag 26 december '23

Afbeelding
Ieper by Dji Mini 2

Vandaag beloofd het weer toch wel een pak beter te zijn dan de voorbije twee dagen. Ze beloven een droge dag en wat zon en het ziet er naar uit dat de verwachtingen ingelost gaan worden.
Nog voor de middag zijn we naar de stad waar we een rondwandeling doen en beginnen doen we over een deel van de vesten,om dan langs de Rijselpoort het centrum in te trekken.

Afbeelding

We struinen wat rond en bekijken de historische architectuur een beetje beter van naderbij. Er zijn echt wel wat pareltjes bij je hebt hier ogen te kort.

Afbeelding

En ook een aantal van de kerken bekijken we van binnen en van buiten en er zijn er heel wat. Je hebt de Saint George kerk die opgericht is in 1927 in samenspraak met de Anglicaanse kerk ter nagedachtenis van de gevallen Engelsen ten tijde van de grote oorlog. Een paar andere belangrijke kerken die we ook bezochten zijn de Sint-Pieterskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Niklaaskerk. Maar de mooiste was toch wel de Sint-Maartenskerk. Echt wel de moeite om alles eens beter te bekijken, ze zijn allemaal een bezoekje waard.

Afbeelding

De lakenhallen (die deels) in renovatie staat en het marktplein zijn indrukwekkend. De kerstmarkt laten we hier links liggen, geen behoefte aan een bezoek voor ons. We struinen nog voorbij een aantal stegen en straatjes en rond 15.30u zijn we terug aan de camper.

Afbeelding

Een beetje rust, het avondeten en een kijkje nemen bij nacht om de verlichte gebouwen te bewonderen op de markt. Niet slecht en beter verlicht dan Veurne maar de historische gebouwen mochten toch nog een tikje beter verlicht zijn. Kan natuurlijk ook zijn dat we verwend zijn door de verlichting van onze geboortestad Leuven.

Afbeelding

Om 20u nog de last post bijwonen om daarna ons te nestellen voor de tv in de camper tot het tijd was om in ons bed te kruipen.woensdag 27 december '23

Uitslapen en na het ontbijt onze service doen.
En voor 11u zijn we onderweg naar huis, de laatste trip van dit jaar zit er op of zoals we thuis zeggen ' schluss veu dees joar'Klik op deze link voor het fotoalbum van dit verlengd weekendje weg.

Wij danken al onze lezers die onze uitspattingen gevolgd hebben via onze website en op ons YouTube kanaal.
2023 is weer een vruchtvol jaar geweest op vlak van campertrips waarbij we toch wel wat diversiteit gezien hebben.
Onze highlights van 2023 hebben we samengevat in een kleine video.Nog een fijn eindejaar gewenst en we lezen/zien elkaar weer in 2024.

Prettige feesten Patrick en Carla

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie