Pagina 1 van 1

Ja hallo, moet er nog water zijn !!! 2024

Geplaatst: 30 mei 2024, 14:49
door Patrick & Carla
maandag 20 mei '24

Op pinkstermaandag beginnen we ons weekje voorjaarsverlof. In het begin van het jaar toen we onze vakantiedagen moesten vastleggen zei de vrouw dat we eens moesten zot doen. We nemen ons weekje eind mei, beter weer, hogere temperaturen, vlak voor de zomermaanden, dat kan niet mis gaan.
Nou dat kan zeker wel hoor.
De voorbije week en weekend heeft het zo hard geregend dat er vanaf zaterdag bij ons in België overstromingen waren. En bij ons niet alleen, Duitsland, Frankrijk, zelfs tot in Italië hadden ze prijs.
De lage druk gebieden gijzelen al een hele tijd een groot stuk van Europa en brengen ongelofelijk veel regenwater met zich mee.
Onze eerste plannen waren om naar de streek van Verdun en Bar-le-Duc te gaan om daar wat sites ivm Jeanne d'Arc te bezoeken ofwel een stukje Elzas, namelijk de Vosges du Nord.
En laat het daar nu overal juist zo lelijk gedaan hebben.
De kant van de Moezel was ook geen optie want die stond ook buiten haar oevers.
Het weer zadelde ons op met een luxeprobleem en de mensen in de overstromingsgebieden met miserie.
Even checken waar de weerkaarten de komende week redelijk zijn.
Arras, Ault, Dieppe, Saint-Valery-sur-Somme, Audreselles, Gravelines, Bergues langs Franse zijde of Naarden, Hoorn, Enkhuizen, Dokkum, Winsum, Harlingen, Hattem, Medemblik, Urk, Sloten langs Nederlandse kant.
Moeilijke keuze dit jaar en na raadpleging van de weerkaarten belanden we uiteindelijk in Hattem als eerste stop.
Het stalen ros hadden we thuis gelaten met de wisselvallige voorspellingen en we gaan nog eens een rondje Nederland doen.
En in Hattem scoren we een leuke plek aan de jachthaven, we krijgen er een onverwachte zon bij en het is een heel mooi dorpje

Afbeelding

Buiten nemen we ons middageten tot ons, wie had dat gedacht deze morgen toen we vertrokken met miezerig weer. We hadden de zon helemaal niet verwacht vandaag maar toen we bijna in Hattem waren brak ze door en bleef ze voor de rest van de namiddag.
Ideaal voor een bezoekje aan het centrum, we moeten hier letterlijk enkel maar de straat oversteken en we zijn er. En wat is het hier aangenaam mooi zeg.

Afbeelding
Hattem is één van de Hanzesteden op de Veluwe, met duidelijk haar eigen charme en identiteit. De roemrijke geschiedenis van het middeleeuwse Hanzeverbond heeft hier zijn sporen achtergelaten en de stad omgetoverd tot aantrekkelijke toeristische trekpleister.

Het kleine en compacte Hattem is omringd door prachtige natuurgebieden: de uitgestrekte uiterwaarden langs de IJssel, de bosrijke Noord-Veluwe en het polderlandschap in het noorden. In de binnenstad zijn veel authentieke smaakwinkeltjes en heerlijke terrassen.
Afbeelding

We genieten van de straatjes en leuke gebouwen. Echt de moeite om eens te bezoeken. Op de markt genieten we van een terrasje en we zijn niet alleen. Dit plaatselijke goede weer had niemand verwacht en daar waren we niet kwaad voor.

Afbeelding

Rond 16u waren we terug aan de camper waar we het nog relax aan deden. Gezellig buiten zitten en ja hoor 15 minuutjes lichte regenval terug een beetje zon om daarna een onweer over ons te krijgen dat na een half uur weer overgetrokken was. We hadden onze portie regenwater voor vandaag weer gehad maar al bij al was het toch weer een fijne dag geweest met redelijk wat zon en daar waren we niet kwaad voor.
De mooie zonsondergang op het einde van de dag kregen we er gratis bij en voor middernacht lagen we te ronken in ons bed.

Afbeelding

Dinsdag 21 mei '24

Volle zon is wat we gepresenteerd krijgen bij het ontwaken. In dit deeltje van het land zou het lange tijd moeten droog blijven tov de rest van het land.
Een lekker ontbijt en daarna zijn we weg voor een wandeling door de omliggende natuur..
In dit vlakke land kom je veel water tegen en water trekt vogels aan en we komen er dan ook ontzettend veel tegen, hun diversiteit is groot en hun fluitconcerten zijn zalig om horen.
Open stukken en afwisselend bossen is wat we in het eerste gedeelte op ons brood krijgen. Zalig mooi hier in dit Geldersch Landschap.

Afbeelding

Ophaalbruggen, sassen, wandelbruggetjes, kleine paden met aan beide zijden water. Het was genieten met een grote G en dat onder een stralend zonnetje. We waren de Koning te rijk hier.

Afbeelding

Een stukje langs de rivier ijsel was ook een onderdeel van onze wandeling. De watervogels observeren, het veerpontje bekijken, de vissers die zwaar aan het werk waren en genieten van de stilte van het ruisende water. Het moet niet veel zijn om een leuke tijd te beleven, soms is minder meer en heb je echt geen drukte rondom je nodig.
De gpx-track van de wandeling kan je downloaden op MRA, G-Ti of Wikiloc.

Afbeelding

We waren terug tegen het middaguur, perfect op tijd om buiten te eten en daarna een tweetal uurtjes te luieren in de zon. Een boek in de hand en de beweging op het water van de jachthaven. Er is altijd wel iets te zien.
In de namiddag gaan we dan terug naar het centrum. Wat winkeltjes bekijken nu ze open zijn en ook eens de (protestante) kerk binnen op de markt die vandaag haar deuren open gezet had.

Afbeelding

Natuurlijk moet er op een dag als vandaag ook een ijsje gegeten worden. Hier is het zomers en gelukkig is er wat wind want anders zou het een pak warmer zijn dan 25°.
Eens terug aan de camper was het buiten genieten tot dik 20u wanneer het frisser begon te worden en rond 22u kwam de regen er door.
Maar deze dag nemen ze ons toch niet meer af.
Voor morgen zouden we meer regen krijgen, we zien wel. Dat zijn zorgen voor morgen.

Hier kan je het fotoalbum van Hattem bekijken.

woensdag 22 mei '24

Vandaag is het zwaar bewolkt als we opstaan maar het is momenteel wel droog. De hemelsluizen zijn immers vannacht open gegaan en het water hier aan het kanaal en de jachthaven is 40 centimeter gestegen. Volgens de schipper die hier aangemeerd ligt komt er vandaag nog 30cm bij maar we moeten ons geen zorgen maken zegt hij, er is nog we wat ruimte over.
Al dat water komt van het zuidelijk gedeelte van Nederland waar het nog veel meer geregend heeft en dat water moet dus weg en komt allemaal deze kant op.We nemen ons ontbijt tot ons en doen daarna onze service, rond 10u rijden we het terrein van de jachthaven af en gaan eerst nog wat inkopen doen in de AH voor we verder rijden naar Noord-Holland. We zetten koers naar Medemblik waar we ons installeren aan de jachthaven vlakbij de pekelharinghaven, en eens geïnstalleerd is het tijd voor ons middageten en een tas koffie.
Het grijze weer en de harde wind gaan we vandaag niet zomaar kwijt geraken maar we laten dat niet in onze kleren kruipen.
Na het middageten gaan we dan ook het centrum eens bezoeken en daarvoor moet je dus langs de haven waar ontelbaar veel bootjes liggen, hier zit voor een kapitaal bijeen en al die klingende masten hebben wel iets. Het is hier het centrum van de watersport en dat merken we.

Afbeelding
Midden in alle rust en ruimte, daar waar land en water elkaar raken, ligt Medemblik; het oudste en kleinste stadje van Westfriesland. Aan het IJsselmeer, een combinatie tussen stad en dorp, cultuur en natuur, geschiedenis en hedendaags vermaak.
Afbeelding

We dwalen er wat rond in de hoofdstraat en doen een paar zijstraten aan, de twee kerken, het oude stadhuis, de weduwenhuisjes. Niet slecht om hier eens rond te struinen.
Ergens een kopje koffie drinken en genieten van een cheescake met rode vruchten en slagroom is zeker geen straf. Alles ligt hier op een steenworp van elkaar, klein gezellig en een postzegel groot.

Afbeelding

De bedrijvigheid in de drie havens is enorm, er komen regelmatig boten binnen in alle vormen en maten, de ene al wat historischer dan de andere en zeker de moeite om eens te bekijken.
Aan de monding van de haven me het Ijselmeer genieten we op een bankje van de stilte van het water en het binnenkomen van de schepen.

Afbeelding

Rond 17u zijn we dan terug aan de camper waar we ons avondeten prepareren en in de avond krijgen we zowaar de zon nog te zien, hoe is het mogelijk.
Een streepje blauw afgewisseld met grijze wolken en een zonnestraal hier en daar, het doet zeker en vast deugd.
In de achtertuin van de jachthaven ligt Kasteel Radboud waar we na het eten nog even gaan gluren tot het tijd werd om ons terug te trekken in de camper.

Afbeelding

donderdag 23 mei '24

Een grijze ochtend vandaag maar voor in de namiddag beloven ze zon, we zijn benieuwd of de voorspellingen uitkomen.
Na het ontbijt ga ik nog een rondje doen om wat extra foto's en videoshots te maken, de vrouw heeft geen zin om mee te gaan en last een leesmoment in.
Ik doe een rondje aan de jachthaven en aan het oude stadhuis en heb weer wat mooi beeldmateriaal bij.Eens terug aan de camper doen we onze service en zijn we weg om ons de volle 20km te verplaatsen. We gaan namelijk naar Enkhuizen waar we op de stadscamping gaan staan.
Het fotoalbum van Medemblik kan je hier bekijken.
Ons installeren en buiten eerst wat eten, de temperatuur zit snor en we zien hier en daar een zeldzaam streepje blauw verschijnen. Zou het de zon toch lukken vandaag ?
Tegen 13.30u zijn we weg naar Enkhuizen centrum, eerst eens naar de havens en wat is het hier toch mooi. Bootjes, ophaalbrugjes, de drommedaris als statige wachter en dan die oude huisjes allemaal. We struinen wat rond en geven onze ogen de kost en we hebben zowaar een mooi zonnetje dat heel goed is doorgebroken, de sterke wind nemen we er bij.

Afbeelding

Iets drinken, een ijsje eten, in de winkel-wandelstraten eens rondstruinen en al het moois bekijken, echt de moeite hier en zeker een bezoekje waard.
Als we één minpuntje moeten meegeven dan is het wel dat je hier meer Duits dan Nederlands in de straten hoort en dat was eigenlijk op de vorige plaatsen ook al het geval en dat valt echt wel op, ze hebben blijkbaar een dikke boon voor Nederland.

Afbeelding
Enkhuizen wordt ook wel met recht een groot openluchtmuseum genoemd. Wanneer je door deze historische Gouden Eeuw stad loopt kom je het ene na het andere rijksmonument tegen. Enkhuizen kent maar liefst 361 rijksmonumenten!
Enkhuizen ademt de sfeer van de voormalige Zuiderzeetijd met zijn roemruchte verleden.
Afbeelding

Overal kom je hier wel kanaaltjes in de stad tegen en oude visserijhuizen, het is gewoon één grote historische plaats.
Onze benen malen de kilometers en we komen voldaan terug aan de camper waar we buiten nog genieten tot het te fris word en we ons terugtrekken in de camper.

vrijdag 24 mei '24

Vandaag gaan we terug in de tijd van toen. Toen het Ijselmeer nog de Zuiderzee was, nog voor de afsluitdijk in 1932 het einde van de Zuiderzee betekende.
Na ons ontbijt zijn we dan weg nar het Zuiderzeemuseum met een binnen en buitenmuseum.
In het buitenmuseum wandel je een eeuw terug in de tijd over klinkerstraatjes en tussen bijna 150 historische gebouwen.

Afbeelding

we bekijken de verschillende huizen en gebouwen van dit prachtige plaatsje dat opgedeeld is in drie delen.
Een eerste deel is de haven met zijn bijhorende visserij. Je kan er de bijhorende ambachten bekijken en een babbel slaan met mensen die zich voordoen in klederdracht uit de tijd van toen. De bankjes vertellen ook verhalen als je er op gaat zitten, een hele belevenis.

Afbeelding

Een ander deel is het kerkdorpje met het bijhorende leven met winkeltjes en ambachten van toen die in zo een dorpjes voorkwamen.
De kerk in het midden en de rest er rond gebouwd, doorspekt met mooie grachten. Ze hebben er veel werk ingestoken om het allemaal zo authentiek mogelijk te laten lijken.

Afbeelding

Ook het visserdorpje Urk uit die tijdsperiode is één van de onderdelen. Een kleine windmolen, de kalkovens, de arme luis huisjes, boerderijdieren, je vind er echt alles.
We kijken onze ogen uit het hoofd en vinden overal wel iets om ons aan te vergapen.

Afbeelding
In 1950 werd het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum geopend. Eind jaren zestig startte de ontwikkeling van het openluchtmuseum, dat – na jaren van voorbereiding – in 1983 open ging voor het publiek. Het buitenmuseum toont het leven rond de Zuiderzee tussen 1880 en 1930; de laatste periode voor de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932.
Na ons bezoekje aan het buitenmuseum is het tijd om iets te eten. In de viswinkel bestellen we een lekkerbek en kibbeling met ravigote om mee te nemen en knabbelen die aan de monding van de havens op. Hier konden we genieten van alle beweging op het water onder het goedkeurend oog van de drommedaris.
Daarna is het binnenmuseum aan de beurt en ook dat vonden we meer dan de moeite waard. Fascinerend hoe Nederlanders al hun hele leven met water omgaan.

Afbeelding

Na ons bezoek wandelen we terug door het buitenmuseum om daar met het veerpont naar het station te varen, het is eens iets anders dan er met de trein naartoe te sporen.
Ondertussen loopt het al naar 16u toe en de eerste druppels van de dag kondigen zich aan. De zware regenzone uit het zuiden komt dichter. Wij doen nog een stukje centrum, doen wat inkopen en drinken nog iets op een terras voor we terug naar de camper gaan.
Tussen de druppels door zijn er nog redelijk wat droge momenten en pas rond 22u 's avonds krijgen we de zwaardere regenzone over ons heen en die zou de hele nacht aanhouden. We hebben de dag weer geplukt en hebben veel meer geluk met het weer dan andere regio's.Klik op deze link om het fotoalbum van het Zuider Zee museum te bekijken.

zaterdag 25 mei '24

Ja hallo, moet er nog water zijn ??? Wat is er vannacht weer uit gevallen, niet te geloven. Alles rondom ons staat meer dan drassig maar kom er is hier niets overstroomd en dat was in andere delen van het land weer wel het geval. En wij kregen de regenzone dan nog 's nachts over ons zodat we in de dag in droog weer kunnen vertoeven. En ook nu is het droog dus we prijzen ons gelukkig.
We doen het in elk geval rustig aan vandaag, in de voormiddag gaan we eens naar de Albert Heyn en daarvoor wandelen we een klein stukje langs de vesten en voor de rest doen we niets tot na ons middageten.

Afbeelding

Tegen 13u zijn we dan naar de stad waar we vandaag wat rond slenteren en wat winkels en historische gebouwen gaan bekijken.
We krijgen vandaag een half uurtje hele lichte regen en dat was het, dus ideaal om hier en daar eens binnen te gaan. Ook één van de kerken deed vandaag de deur open en dus ook daar gingen we binnen.

Afbeelding

Wat slenteren langs de kanalen, een terrasje in de zon, de bedrijvigheid aan de havens gade slaan, alles aan een gezapig tempo want voor meer hadden we geen zin vandaag.
We hebben al wat rond gestapt deze week en heel wat bekeken en de boog kan dus niet altijd gespannen zijn. Een ijsje hier, een koffietje daar, een cheesecake ginder, we leven als god in Frankrijk maar dan wel bij onze Noorderburen in Nederland. Ons laatste dagje want morgen keren we weer huiswaarts.

Afbeelding

We struinen langs de verschillende kanaaltjes en historische huisjes en gaan eens kijken aan reddingsbootdag van de KNRM. Veel was er eigenlijk niet te zien. De brandweer stond er met hun ladderwagen en hun interventiewagen, je kon eens in een opblaasbaar reddingsloepje kruipen, een pop verslepen en met de reddingsboot een lusje over het water doen. We bekijken het allemaal eens vluchtig en spenderen meer tijd in de havenwinkel dan aan de reddingsbootdag.
Langs het park gaat het terug naar de camping waar we de rest van de late namiddag aan de camper spenderen.
Het was weer leuk vandaag en met het zakken van de zon over Enkhuizen kwam aan onze dag een mooi einde.

Afbeelding

Klik op deze link om het fotoalbum van Enkhuizen te bekijken.

zondag 26 mei '24Zon en blauwe lucht bij het opstaan, we worden echt verwend als je beseft welk weer ze rondom ons hebben.
Maar jammer maar helaas vandaag moeten we terug huiswaarts keren, ons weekje verlof zit er weer op.
We doen alles op een gezapig tempo en rond 10.30u rijden we de camping af en zetten koers richting België, een goede 285km rijden tot thuis en we zijn er.
Onderweg nog eens tanken en ergens ons middagmaal consumeren is het enige wapenfeit van de dag.
Naarmate we richting Belgische grens trekken, naarmate de blauwe lucht ingewisseld word voor grijze lucht maar we houden het redelijk droog en dat is toch ook al weer iets in deze natte tijden.
In de namiddag rijden we veilig en wel ons geleeg in het Hageland en is het echt ten einde.
Nu zullen het een aantal (verlengde) weekendjes worden tot we ergens in augustus op groot verlof kunnen vertrekken.

Thanks voor het volgen van onze reisperikelen en tot een volgende keer.
Patrick & Carla

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips