Lentevakantie in Noord-Holland 2016

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 317
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Lentevakantie in Noord-Holland 2016

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Een molen maalt wat om een baaldag.
In de zachte meetkunde van zijn armen
heeft hij al zoveel wind gevangen en
om stil te vallen is de zwaartekracht te klein.


Maandag 28 maart '16

Reisweg : Lubbeek - Bekkevoort (E314) - Houthalen (N75) - Neerpelt (N74 Noord-Zuidverbinding)- Valkenswaard (N69) - Eindhoven (Randweg) - 's Hertogenbosch (A2) - Zaltbommel (afrit 17)
Afstand : 152km

De vrouw had vandaag de late shift en was rond 19.30u thuis. Rond 20.15u werd de motor van de moby gestart en waren we weg voor onze lentvakantie in Noord-Holland.
Onze eerste stap was in Gelderland in het hanzestadje Zaltbommel, om zo laat te vertrekken de perfecte afstand namelijk 152km.
We plaatste er ons op stadscamperplaats.
Na installatie nog een beetje muziek luisteren en wat lezen voor we ons bed inkropen.

Dinsdag 29 maart '16

Reisweg : Zaltbommel (A2) - Utrecht (A2) - Amsterdam (A2) - Alkmaar (A9) - Den Helder (N9)
Afstand : 158km
Zaltbommel is meer dan 1000 jaar oud en sinds de 15de eeuw heeft het de status van Hanzestadje gekregen. De oorspronkelijke naam wordt nog steeds door de bewoners gebruikt, namelijk Bommel.
In het parool schrijft Annie M.G. Schmidt in luttele minuten verhaaltjes van Jip en Janneke, bekende kinderverhaaltjes uit de jaren 50.
Afbeelding
Jip en Janneke zij beleven van alles: ze worden jarig, stampen in de regenplassen, gaan op bezoek bij oma, maken een legpuzzel en doen de poppenwas. De hond Takkie en de poes Siepie zijn belangrijke nevenfiguren

Dinsdagmorgen is het marktdag in Bommel en we maakten er dan ook gebruik van om dit te combineren met een mooie wandeling in en rond het Hanzestadje.
Buiten de zichten om het stadje en langs rivier de Waal zijn er in het dorpje ook wel leuke dingen te verkennen.

Afbeelding

Tegen de middag waren we terug aan de moby, waar we onze maaltijd nuttigde.
Klik op G-Ti om de gps-track van de wandeling te downloaden.

Na het middageten waren we weg voor een zeer winderige rit naar Den Helder.
We kwamen er zonder kleerscheuren aan, maar ik moet zeggen de wind maakte het niet aangenaam om te rijden.
We plaatsten er ons op de camperplaats van de jachthaven Willemsoord.
Den Helder is de noordelijkste gemeente van Nederland het wordt ook wel de Noordkop genoemd en vooral bekend om de grootste marinehaven van Nederland. Ook het veer naar Texel is heinde en verre beroemd
Na installatie wat acclimatiseren en dan wandelde we richting de veerboot om de vaartijden en tarieven te weten voor naar Texel te gaan en ondertussen konden we wat profiteren van op de zeedijk te flaneren.
En natuurlijk profiteerde we ook van een stadsbezoekje Den Helder. Maar stel je er niet veel van voor, te modern met regelmatig wat winkels waarvan er zoals bij ons veel te veel van leeg stonden met een plakkaat te huur/te koop bij.
Maar je hebt er wel alles wat je nodig hebt.

Afbeelding

De rijkswerf Willemsoord is dan wel weer een streling voor het oog met veel schepen, terrasjes, musea, filmzalen, enzoverder ...

Afbeelding

Tegen het avondeten waren we terug aan de moby waar we de rest van de avond op het gemakske doorbrachten.
Klik op G-Ti om de Gps-track van de wandeling te downloaden.

Woensdag 30 maart '16

Reisweg : Geen
Afstand : 0km

Na het ontbijt maakte we ons klaar om naar Texel af te zakken.
We hadden 3 mogelijkheden, te voet (2,5€ p/p retour), met de fiets (5€ p/p met fiets retour), met de motor (11€ met 2pers retour)

Voor de fiets was er te veel wind, voor de motor waren was er wat teveel twijfel( te grote regenkans en veel wind).
De keuze viel dus op de benenwagen.
Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. De gemeente Texel beslaat het gehele eiland plus het onbewoonde eilandje Noorderhaaks.
Het eiland heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km². De gemiddelde lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km. De oppervlakte van de gemeente is 585,96 km² waarvan het grootste gedeelte (416,14 km²) binnen- en buitenwater.
Texel heeft 13.582 inwoners. Van de beroepsbevolking van ruim 3500 mensen werkt ca. 17% in de landbouw.
Tot 1170 was Texel verbonden met het vasteland; door de Allerheiligenvloed van 1170 werd het een eiland. In 1415 verkreeg het stadsrechten, en in de 17e en 19e eeuw werd Eierland verbonden met en onderdeel van Texel. In april en mei 1945 vonden er zware gevechten plaats tussen de krijgsgevangenen van het 822e Georgische Bataljon en de Duitse bezetters in de zo geheten Russenoorlog. 565 Georgiërs, 120 Texelaars en ongeveer 800 Duitsers kwamen hierbij om het leven.
Om 10.30u namen we de veerboot.
Op de boot was het één en al meeuwenfestijn, ze volgde in grote getale de oversteek die 20min duurt en waren het al goed gewoon van gevoederd te worden onderweg.

Afbeelding

Als de veerboot aankomt staan de busjes van Texelhopper al klaar.
De kleintjes dienen online gereserveerd te worden en de grote is een vaste dienst tussen de veerhaven, Den Burg en De Koog.
Wij namen de Texelhopper naar Den Burg, het grootste plaatsje op Texel waar we aan de vvv afstapten.
Gezellige straatjes met een goede sfeer.

Afbeelding

Na een hapje deden we een wandeling naar Oudeschild. Hiervoor wandelde we door de gouden driehoek.
De Gouden Driehoek slaat op het gebied in het zuidoostelijk deel van Texel. Het gebied wordt gekenmerkt door bijzondere natuur- en landschapswaarden en een rijke cultuurhistorie die voortkomt uit de Gouden Eeuw. De driehoek krijgt haar vorm door drie belangrijke cultuurhistorische plaatsen: fort de Schans, het dorp Oudeschild met haar haven en het Hoge Berggebied. In de driehoek zijn bijzondere plaatsen te bezoeken zoals het Maritiem & Juttersmuseum, de Zeemanskerk, voormalig landhuis Brakenstein, de Wezenputten, de Skilsloot, het Doolhof, de Zandkuil en de Mielanden. Ze wordt gekenmerkt door tuunwallen, drinkkolken en schapen.
Op de hooge berg genoten we van het uitzicht alvorens door te wandelen naar Oudeschild.

Afbeelding

In Oudeschild genoten we in de kombuis van een Texels triple, een Hollands bier dat eigenlijk wel lekker was en daar was ik verbaasd over, mirakels bestaan dan toch.
De Haven en het dorpje waren klein maar mooi om door te wandelen.

Afbeelding

Na de nodige rusttijd ging het langs de zeedijk terug richting de veerhaven. Het was met momenten echt vechten met de wind en we waren blij dat we niet met de fietsen waren. De fietsers die ons voorbij staken gingen amper sneller dan wij te voet zo hard waaide het.

Afbeelding

Aan de veerhaven moesten we nog 15minuutjes wachten voor de overzet en aan boord werd het ritueel met de meeuwen herhaalt.
Terug aan de moby was het rusten geblazen. We waren de hele dag weggeweest en hadden bijna 18km gewandeld.
Klik op G-Ti om de Gps-track van de wandeling te downloaden.

De rest van de avond genoten we voor de tv.

Donderdag 31 maart '16

Reisweg : Den Helder - Westerland (N99) - Slootdorp (N240) - Wieringerwerf (N240) - Purmerend (A7) - Volendam (N244/N247)
Afstand : 77km

's Morgens ontwaakte we onder een mysterieuze laag mist.
Het gaf de rijkswerf een bijzonder uitzicht.

Afbeelding

Vandaag zouden we alles rustig aan doen, dus na het ontbijt wat relax, service doen en tegn 11u waren we weg voor een ritje van 77km naar Volendam.
In Volendam hadden we de keuze om op een acsi (cca) camping in Edam te gaan staan of op het marinapark in Volendam zelf.
We kozen voor de 2de optie en kozen voor het marinapark van Volendam.
Na installatie kwam het middageten aan de beurt en pas na 15u gingen we Volendam verkennen dat op amper 850m lag.

Afbeelding
Als kloeke zeelui aan de kust
Met rijke vangst terug van zee
Wacht reizigers vertier en rust
Alhier op de Volendamse ree

Volendam heette oorspronkelijk Follendam. Oorspronkelijk kwam hier de IJe of E, waaraan de plaats Edam lag, in de Zuiderzee. In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en de oude haven werd dichtgemaakt; vandaar Follendam. Zo kreeg Edam een nieuwe haven, het Oorgat. Al snel vestigden zich hier boeren en vissers. Ook bleven sommige grondwerkers na de beëindiging van het graafwerk achter in het nieuwe ontstane dorp.
Het haventje van Volendam was wel eens de moeite om te zien, leuk gezellig maar misschien iets te toeristisch gemaakt naar onze zin.
Maar smaken schelen nu éénmaal.

Afbeelding

Naargelang de legendarische kaasmarkten die hier binnenkort weer van start gaan is er ook mogelijkheid om het kaasmuseum eens te bezoeken.
En als je alles eigenlijk bekijkt zijn die Hollanders zo gek nog niet en hebben ze heel veel wijsheid in pacht.

Afbeelding

Ook het binnenstadje is wel tof om eens te bekijken.

Afbeelding

Na wat inkopen in de Deen waren we al snel weer aan de moby.
2u weg geweest was genoeg voor vandaag, wat rust zou ons deugd doen.
Klik op G-Ti om de Gps-track van de wandeling te downloaden.
Bij avondval een kijkje nemen op het strand op 150m afstand is alles wat we nog deden vandaag.

Afbeelding

Vrijdag 1 april '16

Reisweg : geen
Afstand : 0km

Vandaag de dag van de aprilvissen, verzenderkesdag of hoe je het ook wil noemen.
Dus uitkijken dat ze ons niet liggen hebben hier.
Allezins goed weer vandaag, zonnig en droog en dus ideaal motorweer, de soes wordt tevoorschijn getoverd voor een ritje langs polders en dijken en verschillende mooie gehuchtjes en stadjes.
De rit gaat langs verschillende kleine wegen in mooi asfalt over dijken en langs kanalen. Ik had het in het begin niet durven zeggen maar achteraf gebleken een heel mooie rit met zeer veel bochtjes waar je jezelf toch regelmatig kan uitleven en telkens met de polders en windmolens als uitzicht.
We kwamen langs onze rit door de kleinere dorpjes Edam en Monnickendam.
Andere gehuchtjes die we voorbijreden waren West-Graafdijk en Ransdorp en ook 't Heerenhuis was een stop waard. Mini, klein maar fijn.

Afbeelding

Van grotere plaatsen deden we het schiereiland Marken aan waar we een rondwandeling maakte om van het dorpje en de jachthaven te genieten.
Marken (Markers: Mereke) is een voormalig eiland, nu een schiereiland, in het Markermeer dat sinds 1957 via een dijk met het vasteland verbonden is. Het behoort tot de gemeente Waterland in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Al minstens een eeuw is het voormalige vissersdorp een belangrijke toeristische trekpleister. De opvallende klederdracht heeft daaraan bijgedragen. Karakteristiek zijn de houten huizen op palen. Nog ouder zijn de zogenaamde "werven", kunstmatige verhogingen waarop werd gewoond.
Afbeelding

Klik op G-Ti om de Gps-track van de wandeling te downloaden.
De grootste verrassing van de dag hadden we in de stad Hoorn. Een zeer mooie stad.
Volgens oude Friese legendes is Hoorn gesticht door Hornus, stiefzoon van koning Radbod. Hornus was getrouwd met Gunterdom, dochter van Gordianus, stadhouder van Teckenburgh. Hij stichtte volgens de legendes in 716 in het westen van Friesland aan het water een plaats en noemde die naar zichzelf. Dit was onder de Friese adel vrij gebruikelijk. Dezelfde legendes vertellen ook dat het plaatsje in 724 afbrandde, en dat het toen jaren duurde voor het herbouwd werd.
Mooie binnenhaven, kanaaltjes en wandeldijken. Gezellige winkelstraatjes en historische gebouwen en marktpleintjes.

Afbeelding

Rond het avondeten waren we vandaag terug aan de moby, het was weer een zeer mooie dag geweest met heel veel bezienswaardigheden en een mooie motorrit.
Klik op G-Ti om de Gps-track van de wandeling van Hoorn te downloaden.
Klik op G-Ti om de Gps-log en route van de motorrit te downloaden.
Een boterham en ijsje later gingen we nog eens kijken naar Volendam by night alvorens ons af te kappen in ons bed.

Afbeelding

Zaterdag 2 april '16

Reisweg : geen
Afstand : 0km

Verder rijden of hier blijven dat was de vraag die we ons na het ontbijt stelde.
En we verkozen van hier nog een dagje te vertoeven.
Het was droog en ik wilde nog wat profiteren van de motor.
We gingen dan ook Enkhuizen bezoeken aan het ijselmeer en zo had ik meteen een uitvlucht om nog wat van die bochtjes op de dijken mee te pikken.
Enkhuizen staat bekend als de 'Haringstad' vanwege haar verleden als centrum voor de haringvisserij. De stad is, onder meer vanwege de watersport, een belangrijk toeristisch centrum (jachthavens, Sprookjeswonderland, Zuiderzeemuseum). Daarnaast telt het stadje internationaal vermaarde zaadbedrijven en tuinbouw, alsmede een cluster van kunststofindustrie. In Enkhuizen wordt nog Enkhuizens gesproken, een West-Fries dialect.
Het oprijden deden we langs enkele rustige polderwegen en het terugkomen via de zeedijken van het ijselmeer en het markermeer.
In Enkhuizen deden we een rondwandeling langs verschillende historische havens, de dromedaris, kanalen en de winkelstraatjes met mooie historische gebouwen.

Afbeelding

Een zeer leuk en gezellig stadje dat een bezoekje waard is.
Na het bezoekje reden we terug naar Volendam.
Klik op G-Ti om de Gps-track van de wandeling in Enkhuizen te downloaden.
Klik op G-Ti om de Gps-log en route van de motorrit te downloaden.

Terug aan de moby was het gewoon platte rust voor de rest van de dag.
Ik ging enkel in de late namiddag nog eens even een paar kiekjes trekken van de bruine vloot die dit weekend hun pieperrace hielden.
Er waren dus volop botters, tjalken, klippers, aken en skûtsjes te bezichtigen.

Afbeelding

Zondag 3 april '16

Reisweg : Volendam - Amsterdam (N247) - Utrecht (A10/A2) - 's Hertogenbosch (A2) - Eindhoven (A2/randweg) - Valkenswaard (N69) - Neerpelt
Afstand : 172km

Na het ontbijt ruimde we rustig aan op, deden we onze service en waren we weg naar Neerpelt.
Daar plaatste we ons niet aan de jachthaven maar wel op de reserveplaats kind&gezin aangezien we de aanhangwagen bij hadden.

Rond de middag waren we daar.
Een zonnige dag vandaag en veel waren we niet van plan, gewoon wat rust, we waren beidden vermoeid en wat ziekjes.
Gelukkig ligt het centrum niet ver van de cp namelijk 750m.
Dus buiten een terrasje, een ijsje en iets te eten was het uitbollen in Neerpelt.
We kregen wel een aantal leuke bezoekjes van vrienden die in de buurt woonden waar we leuke momenten mee beleefden.

Afbeelding

Rond 21.30u lagen we beiden reeds in ons bedje.

Maandag 4 april '16

Reisweg : Neerpelt (N74) - Helchteren (N715) - Houthalen (E314) - Diest - Meensel Kiezegem - Binkom - Lubbeek
Afstand : 77km

Naar de bakker en ontbijten, daarna alles in orde brengen voor de laatste rit van de vakantie.
Rond de middag waren we thuis en konden we terugblikken op een geslaagd lenteverlof en weer uitkijken naar hetgeen wat nog komen ging.
Klik op G-Ti om de Gps-logs, routes en poi's voor de slaapplaatsen te downloaden.

Enkele cijfers :

Aantal gereden km's motorhome : 636km
Aantal gereden km's motor : 238km
Aantal gefietste km's : 5km
Aantal gewandelde km's : 44km

Met vriendelijke groetjes

Patrick & Carla

Afbeelding

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips
Plaats reactie