C'est Beau la Vie ! 2021

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 321
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

C'est Beau la Vie ! 2021

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

vrijdag 3 september '21

Afstand : 210km

Vandaag is het zover, hier hebben we weer een heel jaar naar uitgekeken. Ons groot verlof.
Waar gaan we naartoe was de hamvraag de voorbije dagen, buiten de coronarestrictie's is er ook op verschillende plaatsen miserie geweest met watersnood en bosbranden.
Word het Duitsland, Oostenrijk, Italië of Frankrijk ?
We kiezen uiteindelijk voor Frankrijk en een twee-tal weken geleden zette ik mij aan het werk om onze reis voor te bereiden, we hebben 16 dagen en willen daar zo veel mogelijk van profiteren.Bretagne, Normandië, Provence, Hautes-Alpes, Cevennes, Dordogne, Lot ..... ik bekijk het allemaal en we besluiten van eerst richting de Auvergne te gaan om daar wat zaken van onze bucketlist te gaan bekijken en ter plekke wel te bekijken hoelang we er blijven en om daarna hopelijk de zon te volgen tot het tijd word om weer huiswaarts te keren.
Maar zo ver zijn we nog niet, eerst vertrekken.
In de namiddag vertrekken we alleszins en al gauw rijden we de grens van La Douce France over dat de voorbije jaren toch wel samen met Oostenrijk één van onze favorieten is om naartoe te gaan voor onze grote vakantie. Vooral de diversiteit van het land en de ingesteldheid van zijn bewoners spreekt ons hard aan.
We doen geen al te grote etappe en we parkeren ons op een plekje in de buurt van de Maas in Vilosnes waar we genieten van de omgeving en op wat komen gaat.

Afbeelding

Naar mate de avond vordert trekken we de deur achter ons dicht om samen met de ooievaars op stok te gaan en na wat leesvoer en een muzikaal intermezzo van radio fun is het tijd om onze bedstee in te kruipen.

Afbeelding

Klik hier voor het fotoalbum van Vilosnes.

zaterdag 4 september '21

Afstand : 283km

We ontwaken na een zalige nacht onder een blauwe hemel. De zon is al van de partij en de koffie staat al snel te pruttelen in de bialetti. Na ons ontbijt kramen we op en zijn we weg richting de Morvan waar we ons iets na 14u op camping l'ermitage installeren op 800m van het bedevaartsoord Vézelay.
We genieten er eerst wat van het zonnetje want het is hier echt wel warm 27° in de schaduw, een zeldzaamheid voor ons dit jaar. En voor morgen geven ze in de namiddag 31°. Dus we klagen niet na het wispelturige weer bij ons.
In de late namiddag gaan we een kijkje nemen in Vézelay. Het bedevaartsoord ligt op een heuvel op de rand van de Morvan en het is er prachtig om eens rond te kijken. Kleine steile straatjes met vooral kunstenaars in de winkeltjes. De oude huizen zijn een streling voor het oog en we hebben geluk met het laagseizoen waardoor er helemaal geen sprake is van drukte.
De basiliek is een echt kunstwerk en we bekijken het van binnen en van buiten. De binnenkant is sober maar dat maakt het knap.

Afbeelding

Op het uitzichtspunt heb je een geweldig zicht over de streek. We genieten van de zon, het zicht en het vogelgezang rondom ons.

Afbeelding

Tegen etenstijd dwalen we terug door de straatjes richting de camping. En ondertussen mijmerend over waar de plekjes juist zijn waar indertijd Bourvil en Louis de Funes met hun fiets tegen de garagepoort stonden om de Duitsers te ontlopen in 'La grande vadrouille'. In de film was het zogenaamd Meursault maar een deel van die opnames waren hier in Vézelay.
Eens terug aan de camping deden we niet veel extra meer. Wat eten en drinken, doucheke nemen, muziek luisteren en toen het te donker en te kil werd om buiten te blijven gingen we binnen nog een filmpje zien voor het slapen gaan.

zondag 5 september '21

Na het ontbijt werd de motor klaar gezet voor een klein ritje door de streek. Ze geven in de namiddag temperaturen tot 30° en tegen dan willen we terug zijn om in onze luie zetel te liggen. We gaan voor een ritje van 100km als opwarmer van de vakantie.
Eerst gingen we naar de oevers van de Yonne om naar de 'rochers de saussois' te gaan kijken. Een schitterende rotsformatie om te zien.

Afbeelding

Hierna rijden we eigenlijk gewoon op ons dooie gemakje door de Morvan, lekker bochtig, leuke banen, mooie uitzichten, veel bossen, veel open vlaktes, de moeite om te zien. We dachten eens te stoppen aan het kasteel van Bazoches maar het leek op papier mooier dan in het echt. We deden zelfs nog geen moeite om af te stappen. Onderweg kwamen we een wegwijzer van een uitzichtspunt tegen dat we volgde en al snel kwamen we in het putje van nergens terecht bij een heel mooi uitzichtspunt van de 'Roche percée'. Schitterend gewoon.

Afbeelding

Nadat we van de uitzichten genoten hadden ging het richting Saint-Père waar we een kijkje namen aan de kerk. Dat was weer fijn om te zien.

Afbeelding

Van hieruit was het nog 2km naar de camping waar we de rest van de namiddag genoten van de zon. De gpx-track van de motorrit kan je op MRA en G-Ti downloaden.
Iets na 16u ging ik nog even naar Vézelay terwijl de vrouw in haar zetel bleef genieten. Ik moest en zou dat plekje vinden dat ze gebruikt hebben in de film van Louis de Funes. Gisteren had ik het niet gevonden maar vandaag wel, eureka. Dat de poort vervangen was door een raam dat wist ik al. Maar hier was het dus. De zoektocht was gelukt.

Afbeelding

Ik draal nog wat rond door de kleine steegjes en geniet van de historische plaatsjes en van de uitzichtspunten.
Daarna ging het terug richting de camping waar we het weer relax aandeden en tussendoor ruimen we de zaken op die we niet meer nodig hadden zodat we morgenvroeg minder moesten doen vooraleer we konden doorrijden naar de Auvergne.

Klik hier voor het fotoalbum van de Morvan.maandag 6 september '21

Afstand : 277km

Na het ontbijt kramen we op en rijden we de camping af. Nu gaat het richting de Auvergne. We gaan eens kijken of we in St. Nectaire een plek kunnen scoren voor een paar dagen.
Onderweg doen we wat boodschappen zodat de koelkast weer vol steekt. We zullen niet omkomen van honger de volgende paar dagen.
We denderen met ons gespan door het Franse land en genieten van de immer veranderende uitzichten tot we in de verte de bergen van het vulkaangebied van de Auvergne zien opduiken.
Eens we nog 4km van Saint-Nectaire zijn sturen werken ons rond. Een afgesloten weg, niets aan te doen, er waren hier blijkbaar gisteren rotsverschuivingen geweest en er was een deel op de baan gekomen.
We volgen de deviation richting Murol om dan de deviation naar Saint-Nectaire te volgen. Al snel zitten we op een smal weggetje over de heuvel met ons samenspan maar we laveren ons er voorzichtig over en komen al snel aan camping la vallee verte uit.
Na installatie besluiten we niet veel meer te doen, en duik in het zwembad en eens naar de natuur kijken in de directe nabijheid.

Afbeelding

We profiteren nog lang van de zwoele avond voor we ons bedje induiken.

dinsdag 7 september '21

Vandaag geven ze een zonovergoten dag met temperaturen tot 29°. Daar moeten we van profiteren en zodoende word het stalen ros gezadeld zodat we voor 10u weg zijn voor een leuke motorit door het regionaal park van de vulkanen van de Auvergne.
Dit gebied ligt beter dan verwacht bezaaid met mooie asfaltbanen en dat zelfs tot op hele smalle wegen. Heel leuk om rijden in een zeer prachtig decor. Met momenten een schilderij waarin we aan het rondtoeren zijn. Soms ben je zo aan het rond gapen dat je er haast van in het decor zou rijden, daarom lassen we af en toe toch eens een fotostop in. Prachtig gewoon.

Afbeelding

We rijden met momenten op oneindige banen over de bergen waar we zoveel bochten krijgen voorgeschoteld dat het geen naam heeft. Links, rechts, link, rechts, repeat...... Zalig voor de bochtenmannen onder de motards en het uitzicht krijg je er overal gratis bij.
Eén van de obligatoire stops is de col du pas de Peyrol aan de Puy Mary, het is met zijn 1589m de hoogste col aan één van de hoogste bergen (1783m) in het cantal departement. Mooie zichten, blauwe hemel, de zon op je schedel en een terrasje om iets te eten en te drinken. Soms moet het niet meer zijn om een mens gelukkig te maken.

Afbeelding

Het historische en middeleeuwse dorpje Salers doen we ook aan. Klein maar fijn met heel mooie gebouwen en een terraspromenade om te genieten van de uitzichten op de vallei. We struinen hier wat rond en bekijken het allemaal. Wat een pracht van een dorpje.

Afbeelding

We zitten op het verste punt en nu beginnen we terug af te zakken, daarvoor gebruiken we de iets grotere banen waardoor het vlotter vooruit gaat. Maar dat maakt het er niet minder mooi op. Onderweg nog ergens een natje op het terras van een bar-tabac en ergens een fotostop van de prachtige omgeving.

Afbeelding

Tegen 17.30u rijden we de camping op en kunnen we weer nagenieten van de pracht van de dag. De gpx-track kan je op MRA en G-Ti downloaden.
De rest van de avond doen we relax aan en tegen dat we gaan slapen zijn we nog onder de indruk van wat we weer allemaal gezien hebben.

Klik hier om het fotoalbum van de dag te zien.

woensdag 8 september '21

Vandaag gaan we na het ontbijt vertrekken voor een klein motoritje door de streek waarvan een deel van de route des fromage als leidraad zal dienen. Het zou een bewogen dagje worden vandaag met loslopende koeien die elkaar in het midden van de weg proberen te dekken alhoewel dat daar geen kindjes van kunnen komen. Een eekhoorn op speed die rondjes op de weg rondom ons komt lopen en een Duitse scheper die plots uit het bos naast ons opduikt en de vrouw probeert te bijten terwijl we aan het rijden zijn. Maar juist als hij toespringt zorgt de rechterhand voor een extra dosis gas waardoor hij enkel een gat in de lucht bijt in plaats van haar been. Misschien dat ik nu tegen enkele schenen stamp, maar rotten kan ik van de hondeneigenaars die hun beest niet onder controle kunnen houden of waarvan ze beweren dat hij toch zo lief is en dit nooit zou doen. Maar toch doen ze het, het zijn en blijven beesten en zo een eigenaars verdienen enkel een stamp tegen hun kl*ten van mij. Maar bon soit het is gelukkig goed afgelopen door op tijd te reageren.
We genieten vandaag van de weg over de col van Saint Croix Robert. Onbekend voor velen dus onbemind, maar aangezien we dikwijls de platgelopen paden verlaten komen we hier toch terecht en wat een schoonheid. Mooi bochtig en strak asfalt, uitzichten om u tegen te zeggen met de Puy Sancy op de achtergrond. Wat een feest voor het oog en de bandjes.

Afbeelding

De lac en de col de Guery staan ook op het programma samen met het uitzichtspunt op de Roche Tuillière en Roche Sanadoire.
De moeite waard om er eens te stoppen.

Afbeelding

In Orcival gaan we lekker eten in 'le cantou' en we bekijken er ook eens de prachtige basiliek.

Afbeelding

Nog een stopje onderweg naar huis en dat is op één van de uitzichtspunten op het kasteel van Murol. Speciaal en opvallend maar mooi om eens te zien.

Afbeelding

Tegen 15u zijn we terug aan de camping en konden we weer nagenieten van wat we gezien hebben. Echt wel een mooie streek hier, onverwacht weer en mooier dan eerst gedacht. De gpx-track kan je op MRA en G-Ti downloaden.
De rest van de dag werd ingevuld met het zwembad en lekker lui in de zetel wat zonnen en lezen.

Het fotoalbum van vandaag kan je hier bekijken.

donderdag 9 september '21

Laatste dagje hier voor we morgen weer verder trekken.
Het weer is wat minder vandaag maar daar geven we niet om. Ze geven voor vandaag en morgen regelmatig een bui en daarna terug vier dagen goed weer dus dat komt allemaal snor.
We wandel in de voormiddag eens naar het kleine centrum van Saint-Nectaire, het is echt maar een scheet groot maar je moet het eens gezien hebben.
Wandelen naar het centrum is zoals een wandeling door de tijd. Je ziet hier een hele hoop bombastische gebouwen die rond de jaren 1900 gebouwd zijn. Vervallen grandeur van de oude rijken die nu dienen als hotel, toeristische dienst of als residentie.
Heel sjiek maar hun hoogdagen liggen wel al een tijdje achter ons. Nu is het vooral bekend om zijn lekkere kaas.

Afbeelding

Je kan hier druipsteengrotten, kaasmakerijen en een leuk kerkje bezoeken. Niet mis allemaal en druk bezocht maar niet door ons. We planten ons neer op een terrasje met zicht op de kerk en genieten van het uitzicht.

Afbeelding

Het minicentrum heeft zelf ook wat leuke gebouwen en we aanschouwen ze allemaal. We bezoeken nog wat shops en eten ergens een hapje.

Afbeelding

Rond 14u zijn we terug aan de camper en buiten een paar verloren drupjes deze morgen is het droog gebleven. De grijze wolken nemen we er bij. De temperatuur valt mee en een duik in het overdekte zwembad laat niet op zich wachten. Gewoon rustig aan voor de rest van de dag en nog wat zaken uitdokteren voor de volgende dagen, morgen zijn we alleszins verder naar andere oorden.
Tegen de avond nog wat tv en onze dag zit er weer op.Klik hier voor het fotoalbum van Saint-Nectaire

vrijdag 10 september '21

Afstand : 108km

Na het ontbijt maken we alles klaar en zijn we weg naar Saint-Flour waar we ons voor de eerste keer op een camperplaats van camping-car park plaatsen en het is direct een schot in de roos. Maar eerst nog wat winkelen onderweg natuurlijk zodat de koelkast weer gevuld is.
Na installatie wat eten, genieten van de zon en het uitzicht.
Rond 14u gaan we naar het historische kunststadje kijken en ze mag er wezen.
Mooie gebouwen leuke straatjes en steegjes om door te struinen. Een kerk, een kathedraal en verschillende uitzichtspunten op de omgeving.

Afbeelding

We bezoeken de OT voor een stadsplan en gaan op één van de kleine marktplaatsen iets drinken. Als we het met de waardin over het bier hebben dat ze tapt geef ik spontaan als antwoord dat ik als Belg niet naar hier ben gekomen om bier van bij ons te drinken. Want dat was wat er van het vat kwam, affligem en mort subite en al snel bestellen we dan maar een 51. En toen ze wist dat we Belgen waren dook ze de boetiek aan de overkant in want de twee vrouwen die de zaak uitbaten waren Belgen met origine uit Spa.
Haa les Belges c'est bien içi hé. En we waren vertrokken.
En op hun boetiek hing de slogan ' C'est beau, la vie!' en dat het leven mooi kan zijn dat weten we maar al te goed maar je moet het wel zelf bewerkstelligen.
Na onze drankjes snuisteren we nog wat rond in dit kleine knusse stadje. Het is droog, soms grijs, soms zon en de temperatuur zit goed. We leven weer zoals God in Frankrijk.

Afbeelding

Tegen 17u zakken we terug af naar de camper, ver is het niet. 5 minuten wandelen en we zijn terug.
Buiten eten en van de zonsondergang genieten. De dagen zijn echt wel aan het afkorten nu. Tegen dat we terug thuis zijn staat de herfst reeds voor de deur maar daar houden we ons nu niet mee bezig. We hebben nog iets meer dan een week en we gaan er nog een lap op geven.
Ze geven 4 dagen zomers weer in deze regio en daar gaan we van profiteren, maar eerst de oogjes toe en de snaveltjes dicht.
Slaap zacht.

Klik hier voor het fotoalbum van Saint-Flour

zaterdag 11 september '21

Een bezoekje aan de bakker, een lekker kop koffie en de motor achteraf klaar zetten voor een ritje door de streek.
Het is nog mistig maar tegen 11u zou de zon er door breken volgens de meteo, we laten er ons plezier niet voor liggen en iets na 10u zijn we weg voor een motortochtje.
We volgen eerst een deel van de 'route des thermes' die bij wijlen echt wel weer heel mooi was. De Viaduct van Garabit lag nog in de mist maar eens daar voorbij brak de zon echt wel serieus door.
Zelfs in de mist is het viaduct mooi om te aanschouwen.

Afbeelding

De stuwmeren in de buurt zijn ook weer meer dan de moeite om te zien. Op en neer, links en rechts, kleine en grote wegen, één woord wauw.
Aan het uitzichtspunt van de stuwdam houden we halt voor onze obligate foto's.
Het is hier overal stil, zelfs weinig locals op de motor nu of rijden die allemaal op de toeristische grote wegen. Ik weet het niet en het deert me ook niet zolang wij maar mooie zaken tegen komen. En het moet gezegd worden de weg is weer van verbazingwekkende goede kwaliteit, zelfs op die kleinere wegen.

Afbeelding

In Pierrefort een klein maar fijn gehuchtje houden we halt voor een lekker stukje vlees van de Cantaalse koeien. Echt lekker.
We hebben tijd en genieten van de zon en een koffie terwijl ons eten wat zakt. Hierna gaan we nog een onbekende col doen en die was weer meer dan de moeite om te rijden namelijk de Prat-de-Bouc.
Hier een daar een huisje, mooie valleien en een fijn ritje naar boven op strakke asfalt met bijna geen verkeer. Die twee auto's, 1 tractor en verloren gereden motard tellen we niet als verkeer.

Afbeelding

Na deze col reden we weer verder en krijgen we het ene mooie uitzicht na het andere. Uitzichten op de bergen van het centraal massief en over dorpen en kleine stadjes. Je kijkt hier je ogen uit je hoofd. Aan het kasteel van Sailhant houden we ook halt aan het uitzichtspunt. Weer de moeite waard om te zien.

Afbeelding

Van hieruit was het niet ver meer naar de camper en eens daar aangekomen genoten we nog van de zonnige avond en lieten we weer alles bezinken van wat we vandaag zijn tegen gekomen. Het was weer de moeite om van de platgereden paden af te gaan.
De gpx-track kan je op MRA en G-Ti downloaden.

Het fotoalbum van vandaag kan je hier bekijken.

Zondag 12 september '21

afstand : 98km

Vandaag was het weer tijd om te verhuizen en nog voor de middag zetten we aan voor Le Puy-en-Velay. We zijn er al 2x langs gereden met de camper toen we van het zuiden terugkwamen en nu is het de moment om het eens te gaan bezoeken. We rijden er naar een camping op de rand van de stad en komen daar rond 14u aan. We hadden er van geprofiteerd om boven op een berg ons middageten te nuttigen. Zalig die rust in combinatie met de zon en het panorama.
Na installatie op de camping gaan we Le Puy eens bezoeken. Buiten dat het bekend is bij de pelgrims naar Compostella is het ook een verbluffend mooie stad.

Afbeelding

Het centrum is in de middeleeuwse tijd blijven steken. Het ene mooie gebouw na het andere, de Kathedraal, het hotel dieu, haute ville, place de plot, we bekijken het allemaal.

Afbeelding

Het statige beeld Notre Dame en de kapel Saint-Michel heersen op twee aparte rotsen over de stad.
Heel indrukwekkend allemaal.

Afbeelding

We blazen uit op één van de vele terrasjes en tegen 18.30u zijn we terug aan de camper. Heel mooi wat allemaal zagen. Er is 's avonds nog een lichtspektakel in de stad maar dat laten we aan ons voorbij gaan.

Bekijk hier het fotoalbum van Le Puy-en-Velay

maandag 13 september' 21

Ons laatste weekje vakantie gaat van start en ze geven vandaag ook de laatste zonnige zomerdag van deze week voor deze regio dus we profiteren van een motorritje door de streek en morgen zakken we weer terug af richting België. We zouden nog wel een paar dagen extra in de buurt kunnen blijven maar het weer blijft hier de rest van de week slecht en zondag moeten we jammer genoeg terug thuis zijn.
We kiezen dus eieren voor ons geld en gaan de kant uit waar ze vanaf donderdag terug beter geven. Maar eerst nog even wat toeren hier. We rijden langs de mooie en glooiende streek en doen een stopje aan het piepkleine Arlempdes dat in een prachtige vallei ligt.

Afbeelding

Hierna vervolgen we onze weg, we drinken iets in Coucouron, genieten onderweg van de natuur en proberen iets te eten in het dorpje Le Béage bij Le Panoramic maar de norse madam had geen goesting om te werken. Complet zei ze terwijl er 10 man zat te eten en 3/4 van de zitplaatsen leeg was. Geen probleem we doen ons geld wel ergens anders op was ons antwoord en terwijl we op de motor stapte plaatste ze bij 1 van de tafels die wel eten kreeg tegen haar goesting een karaf wijn op tafel. Het is te zeggen ze plaatste ze niet, ze smeet ze bijna. Tja ze had waarschijnlijk liever nog de confinement gehad zeker.
We laten het niet aan ons hart komen en vervolgen onze weg. We verlaten de Haute-Loire en rijden de Monts d'Ardéche binnen. Heel prachtig hier en we doen een fotostop in Borée bij de l'erre du tchier waar er 70 stenen in cirkelvorm zijn rechtgezet.

Afbeelding

Langs piepkleine wegen rijden we verder, technische stukken met haarspelden en gravillons, soms heel veel gravillons en een hoog stijgingspercentage maken het niet makkelijk rijden maar we zijn van geen kleintje vervaard. De omgeving maakt alles goed en in het gehuchtje Lachapelle-sous-Chanéac komen we een resto tegen die ook dienst doet als epicerie en bar. We worden er zowaar verwend met een ferme drie gangen menu voor zeer weinig geld. De broek spande als we gedaan hadden. De kok kwam zelfs nog persoonlijk checken of alles naar wens was en toen hij hoorde dat we uit België kwamen was hij natuurlijk nieuwsgierig hoe we de fritjes vonden die fait maison waren. Alles was top en zeer goed met dank aan de norse madam zodat we hier terecht kwamen. De Lou Gourmandou is een aanrader om bij te gaan eten.
Via de route touristique reden we nu langs de voet van de Mézenc die met zijn 1753m hoogte de streek domineerde. Wat is het hier toch prachtig.

Afbeelding

Nog een stopje op de col en daarna ging het terug richting Le Puy langs vlotte mooie wegen.
Wat een schitterende dag hadden we weer gehad.

Afbeelding

De gpx-track van de de rit kan u downloaden op MRA en G-Ti.
Aan de camper was het relax voor de rest van de avond.
Al hier en daar iets in orde zetten zodat we dat morgenvroeg niet meer moesten doen. En toen klaas vaak riep kropen we ons bedje in.Bekijk hier het fotoalbum van vandaag.

dinsdag 14 september '21

afstand : 276km

Na het ontbijt en onze service waren we weg. Onder een grijs gesternte rijden we weg en na het winkelen komen we buiten met lichte regen. De slechtere periode bied zich hier aan maar we hebben het hier in de streek goed gehad en zoeken drogere oorden op. De Auvergne en het ietsipietsie kleine stukje Ardéche waren gewoonweg FANTASTISCH.
Voor velen gewoon een doorreis gebied naar het zuiden en dan is onbekend onbemind. Maar het is een reis waard en we gaan hier zeker nog eens terug komen want er is nog veel te zien.

Onze trip brengt ons nu een heel pak dichterbij en we belanden in Bourgondië met zijn zacht glooiende heuvels en groene bossen. Ook een mooi stukje Frankrijk waaronder ook de Morvan die we in het begin van de vakantie deden behoort.
Maar nu bezoeken we Autun en daarvoor gaan we op camping la porte d'Arroux.
Veel deden we hier eigenlijk niet meer buiten wat relaxen en wat foto's nemen van de directe omgeving.

Afbeelding

We genieten van de laatste zonnestralen die hier in de streek aanwezig waren en houden het stadsbezoek voor morgen.
Eens richting 20u zet ook hier de regen in en brengen we de rest van de avond in de camper door.

woensdag 15 september '21

Als we vandaag opstaan dan regent het nog steeds. Het is sinds gisterenavond niet meer gestopt met regenen.
Als ik de Franse weer app check dan zou het tegen 11u ophouden met regenen. Eerst zien en dan geloven maar we beslissen alleszins van tegen 11u het stadje te bezoeken.
En zowaar tegen 11u stopt het met regenen. Het is nog wel zwaar bewolkt en we verwachten nog wel een bui maar achteraf gezien hadden we onze paraplu beter thuis gelaten want de rest van de dag brachten we droog door en sleurden we die paraplu voor niks mee.
Onze eerste indruk toen we Autun binnen wandelde was er eentje van 'hhhmmmm is het dat', onze tweede indruk was 'tiens hier zijn precies toch wel mooie gebouwen', onze derde indruk was 'verdikke het is hier eigenlijk wel knap'.

Afbeelding

Zo zie je maar dat je steeds verrast kan worden. Het marktplein, het stadhuis, de tempel van Janus, de stadspoort van Arroux, het marktplein en zijn leuke sfeer ondanks dat het niet autovrij was. Heel fijn om hier rond te struinen.

Afbeelding

En dan de kathedraal, tja wat moet je daar over zeggen. Die was gewoonweg mooi, van binnen en van buiten. We nemen onze tijd om alles in ons op te nemen.

Afbeelding

's Middags een hapje eten, af en toe eens een stopje voor een natje, een winkeltje bekijken. We doen het allemaal en de tijd vliegt zonder dat we het beseffen.
Eens terug aan de camper kunnen we zelfs nog genieten van een zonnige avond. Wie had dat nog gedacht na de hele natte start deze morgen, wij alleszins niet.
Eens het te donker word buiten trekken we ons terug in de krochten van de camper tot het tijd word om te gaan slapen.

Klik hier voor het fotoalbum van Autun

donderdag 16 september '21

afstand : 149km

Vandaag beloofd een grijze dag te worden maar het zou droog blijven en de temperaturen zijn ok.
Dat we geen hoogzomer meer zullen krijgen is evident maar met gematigd weer zijn we ook al content. We zitten tenslotte niet meer in het zuiden.
Na ons ontbijt ruimen we op en laten we Autun achter ons en rijden we weer een stukje dichter huiswaarts.
We gaan vandaag naar Langres de stad die ook wel de poort van Bourgondië en Champagne genoemd word.
Eerst nog even de koelkast vullen in de supermarkt en iets na 12u rijden we de camperplaats van Langres op.
Normaal gezien een betalende plaats maar de slagboom was buiten dienst en je kon er niets betalen. Gratis dus gedurende de herstelling en de Fransozen kennende zetten ze daar meestal geen haast achter om dat te repareren en al zeker niet nu het laagseizoen is. Natuurlijk wil dat zeggen dat er buiten de wc lozen ook geen andere service mogelijk is maar we zijn volledig zelfbedruipend dus geen probleem.
We eten ons middagmaal om daarna tegen 14u richting het stadje te gaan. Even een stadsplan scoren bij de toeristische dienst en we starten met de rondwandeling langs de remparts. We krijgen mooie zichten op de omgeving en op de stadspoorten. Hoe ver je hier kan zien is indrukwekkend.

Afbeelding

De Kathedraal, een paar kerken en pleinen, het stadhuis, de leuke huizen en andere bezienswaardigheden worden gretig verslonden. En natuurlijk op tijd en stond een drankje.

Afbeelding

De zon is ondertussen ook van de partij en de hemel klaart helemaal op. Zo krijgen we nog een mooier zicht voorgeschoteld nu het grijze wolkendek verdwenen is.

Afbeelding

Eens terug aan de camper genieten we van de zon en het uitzicht en eens het wat frisser word duiken we de camper in tot het tijd word om te gaan slapen.Klik hier voor het fotoalbum van Langres

vrijdag 17 september '21

afstand : 187km

Na het ontbijt zijn we weg naar onze laatste stopplaats van de vakantie namelijk naar de stad Metz.
Het is dit weekend in Frankrijk les jours du patrimoine en aangezien Metz wel heel wat bezienswaardigheden heeft kunnen we daar nog wat leuke dagen beleven voor we zondag terug naar het hageland rijden.
Iets na 13u rijden we de stadscamping op, we hebben hier nog al gestaan en deze camping is echt wel heel makkelijk. Van hieruit sta je op 5 wandelminuten in het centrum van de stad. Handiger kan niet.
Na installatie nog even wat van de zon genieten en tegen 14.30u gaan we eens naar het centrum.

Afbeelding

In de winkelstraten valt het ons vooral op dat er hier nu wel veel leeg staat. Er is voor een vrijdagnamiddag geen overdrukte en in veel van de winkels kun je de klanten op 1 hand tellen. Wat een verschil met toen we hier de laatste keer waren in 2016. Jammer voor de kleine zelfstandige maar je ziet hetzelfde probleem op verschillende plaatsen opduiken. Genekt door corona of iets anders, wie zal het zeggen, hoogstwaarschijnlijk een mengeling.
We kijken wat rond, drinken ergens een kop koffie, bezoeken de marché couvert en wandelen eens langs de Kathedraal.
Het blijft een leuke en gezellige metropool waar we al eens graag rondhangen om de sfeer op te snuiven.

Afbeelding

Tegen 17u zijn we terug aan de camper en doen het de rest van de avond rustig aan. Morgen doen we een stadswandeling naar verschillende bezienswaardigheden en merken we vanzelf wel de welke meedoen aan de erfgoeddagen.
Maar voor vandaag is het goed geweest, we zijn vooral weer een beetje aan het acclimatiseren voor als we weer thuis zijn.

zaterdag 18 september '21

uitslapen, ontbijten, op ons dooie gemakje zoals we dat thuis zeggen, rustig aan dus.
Iets na 10u zijn we weg voor onze stadstocht. Voor we de camping afgaan hebben we eerst nog een leuke babbel met een koppel uit het Tiense die al wat jaren onze reisverslagen volgen. De wereld is klein en het varkenskot is bekend, of is het berucht ...... Wie zal het zeggen.
We komen eerst langs de Temple Neuve en de Place de la Comédie om zo naar het wandelwegje langs de Moezel te gaan. Inderdaad voor de onwetende, ook dit is de Moezel. Er is meer dan de Moezel in Duitsland en er zijn even mooie plaatsjes en steden langs de bekende rivier.

Afbeelding

We wandelen hierna via verschillende straatjes langs verscheidene historische plekken die meedoen aan de erfgoeddagen. Bij de meesten gaat het deze keer over kunst en dat laten we aan ons passeren. We fotograferen de gebouwen onderweg en komen al snel uit uit aan de mooie Porte Des Allemands waar de musketiers paraat zijn. We snuisteren wat rond en genieten van de omgeving.

Afbeelding

Ons volgende doel is het zeer mooie stationsgebouw dat na verscheidene jaren eindelijk uit de stellingen is en voor de allereerste keer toegankelijk is voor het publiek. Maar eerst een lekker hapje eten voor we ons aan de start van de begidste rondleiding presenteren. Voor alle gebouwen die je bezoekt geld trouwens de sanitaire pas om binnen te mogen. Het is niet anders, maar we zijn in orde en maken ons dus geen zorgen om geweigerd te worden. De stukken die je anders nooit ziet zijn echt wel mooi en we krijgen wat uitleg over de geschiedenis. De moeite waard om zien.

Afbeelding

Na ons bezoekje snuisteren we weer wat rond en vervolgens komen we voorbij de Porte Serpenoise, Palais Du Gouverneur, Chambres des Comptes, Chapelle Des Templiers, Église Saint-Pierre-Aux-Nonnains en het Palais de Justice. Aan het paleis van de gouverneur is er ook een kazerne gelegen die te bezoeken was en dat was wel interessant maar wat wij dan weer minder vonden waren de wachtrijen en wat zeker tegenstak was dat je dus blijkbaar voor verschillende zaken van kop tot teen met een metaaldetector bestreken werd. Ze moeten nu ook weer niet gaan overdrijven hé, daar doen we niet aan mee. Ik zie er misschien uit zoals een louche type maar om tijdens ons verlof het één of ander paleis gaan op te blazen vind zelfs ik teveel van het goede.

Afbeelding

We struinen wat over de esplanade en genieten van de regenboog aan het fonteintje voor we richting de kathedraal trekken. Eerst nog een natje om daarna in de marché couvert te zorgen voor ons avondeten. Hierna gaat het terug richting de camping nadat we de toeristenbootjes op de Moezel bekeken hadden.

Afbeelding

Het was weer een leuk dagje, jammer genoeg de laatste van het verlof.
Op de camping genieten we van de zon en het zaterdagse klokkenspel waar precies vandaag geen einde aan kwam.
Eens de zon weg brengen we de rest van de avond in de camper door al mijmerend van spijt dat het er weer opzit, maar toch genietend van de mooie herinneringen.

AfbeeldingKlik hier voor het fotoalbum van Metz

zondag 19 september '21

afstand : 266km

ge moogt naar huis gaan
vaarwel goodbye
ga maar naar huis
wuif, wuif zwaai, zwaai
ge moogt naar huis gaan
vaarwel goodbye
ga maar naar huis
en tot in den draai


Zoals den Urbain zou zeggen.
Het zit er inderdaad weer op en het was weer fantastisch geweest. Op een half dagje regen en wat grijze wolken na zat zelfs het weer altijd mee. En dat in deze rare meteo tijden, geweldig gewoon.
Na het ontbijt doen we onze service, koppelen de aanhangwagen aan en zijn we weg naar huis. Back to reality zoals we zeggen en toch weer nadenkend over onze volgende uitjes die zich nu weer gaan beperken tot weekendjes, maar dat is dan weer voer voor andere reisverslagen.
Alleszins bedankt aan de trouwe en nieuwe lezers en tot een volgend schrijven.

Het gpx-bestand van de gereden routes met de camper met alle overnachtingsplaatsen kun je downloaden op G-Ti en MRA.Grtz

Afbeelding
Patrick & Carla

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips
Plaats reactie