'La Douce France' '22

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 321
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

'La Douce France' '22

Bericht door Patrick & Carla »

'La Douce France'

Afbeelding
En routevrijdag 2 september '22

Afstand : 169km

Afbeelding

Hier kijkt een mens naar uit. De (werk)riem word er voor een dikke twee weken afgelegd. Ik had gisteren mijn laatste werkdag, de vrouw vannacht, tijd voor onze grote vakantie.
Ik had alles startklaar staan en eens de wederhelft haar bed uitkwam en haar ochtendritueel doorworsteld had waren we weg. Rond 14u reden we het geleeg af en zetten we koers richting Frankrijk en we zien wel waar we uiteindelijk overal verzeild geraken.
We rijden een dikke 2,5u en planten ons neer in Pont-á-Bar aan een klein zijkanaal van de rivier Maas.
Hier genieten we nog van de laatste zonnestralen terwijl de zwaluwen een show ten derde brengen van hoe zij drinken.
Eens het wat donkerder en frisser werd begaven we ons naar binnen waar we de rest van de avond doorbrachten met een muziekje en een boek. Voor mij was het deze keer een boek van Lee Child.
En toen onze ogen begonnen te knikken ging het richting ons bedje.

Het fotoalbum van de dag kan je hier bekijken.

zaterdag 3 september '22

Afstand : 292km

Vandaag staan we op onder een licht bewolkt hemel. Ze hadden regen voorspeld voor vandaag maar dat zat er natuurlijk aan te komen want de voorbije maanden was een drup regen een zeldzaam gegeven.
Na het ontbijt maakte we ons klaar voor een trip van 292km naar de Morvan in Bourgondië. Alles binnendoor zodat we konden genieten van de streek.
En de weidse zichten die we gedurende onze trip voorgeschoteld kregen waren het dubbel en dik waard.
Onderweg eens stoppen om de benen te strekken en iets te knabbelen hoort er natuurlijk bij en iets na 14u kwamen we aan in Avallon waar we ons voor een paar dagen op de muncipal installeerden.

Afbeelding

Rond 15.30u gingen we dan eens te voet naar het kleine middeleeuwse stadje. We moesten er wel wat voor klimmen want het lag op een heuvel in een keteldal. Maar het was het meer dan waard.

Afbeelding

Het stadje was veel mooier dan we op voorhand gedacht hadden. We dwalen er rond op de remparts en in de straatjes. We bezoeken de mooie kerk en genieten van het zicht op de tour d'horloge terwijl we een terrasje doen.

Afbeelding

Simpel genieten van wat de dag je brengt, meer moet dat niet zijn. En al zeker niet als je dat op zo een mooie plaats kan doen als hier.
Rond 17.30u ging het dan terug richting de camping waar we buiten nog genoten van de laatste zonnestralen die hier in het dal schenen. Iets na 20u genoten we binnen in de camper nog na van de leuke zaken die we vandaag zagen.

Het fotoalbum van de dag kan je hier bekijken.

zondag 4 september '22

Vandaag gaan we een ritje maken met de motor en we gaan de streek van de regio Yonne verkennen. Avallon ligt in de Morvan en de Morvan ligt dan weer een stukje in de Yonne, zo heeft alles een beetje met elkaar te maken. De Morvan is ons bekend van vorige jaren maar de rest van de Yonne is een minder bekende streek voor ons en die willen we eerst eens verkennen. En de keuze om eerst in de Yonne te gaan rijden heeft natuurlijk weer te maken met Louis de Funés. Trouwe lezers zal het al wel wel opgevallen zijn dat we op vorige vakantie's altijd wel ergens iets gaan bekijken die in één van zijn films is gebruikt geweest. En deze keer gaan we voor 'hotel du globe' uit de film van 'La grande Vadrouille' waar hij in bed beland met de dikke Duitse majoor. In de film is het hotel in Meursault gelegen maar in realiteit ligt het in het middeleeuwse dorpje Noyers op de markt. Door de jaren heen is er wat veranderd maar het is nog heel goed herkenbaar, de binnenscenes zijn dan weer in een studio opgenomen maar dat kan deze fan niet schelen.

Afbeelding

Het dorpje zelf is buiten het hotel ook heel mooi om eens door te struinen.
We nemen er onze tijd voor en bekijken de kleine steegjes, gaan eens rond de kerk en bekijken de marktplaatsen.
Je merkt dat het buiten seizoen is want het is er overal kalm en dat vinden we helemaal niet erg want zo kunnen we in alle rust genieten.
Een terrasje hoort daar uiteraard ook bij voor we weer vertrekken door deze heuvelachtige streek.

Afbeelding

Je krijgt hier als motard mooie baantjes met veel bochten voorgeschoteld en je word continu op weidse panorama's getrakteerd. Tientallen kilometers ver kan je hier kijken over de glooiende horizon. Echt mooi en verrassend, dat hadden we eigenlijk niet verwacht maar het is mooi meegenomen.
Natuurlijk moet een mens ergens eten en dat doen we in Ancy-le-Franc bij Le Serlio waar we een lekkere pizza geserveerd krijgen.
We genieten van het moment en de zwoele dag en na ons eten gaan we eens een kijkje aan het kasteel maar dat was vandaag jammer genoeg gesloten maar we hadden een extra paar ogen om toch nog een leuke foto te maken.

Afbeelding

Nog een 60km terug naar de camping van hier en we slingeren door het landschap zoals een slang kronkelt door de struiken. Van links naar rechts dus, of was het nu van rechts naar links. Bon soit maakt niet uit en heel af en toe verbonden we wat bochten met een recht stukje. De gehuchtjes waar we door rijden waren klein maar mooi om eens door te tuffen terwijl we de oude gebouwen stuk voor stuk zien voorbij komen.
Zo ook een oude kasteelhoeve die er verlaten bij lag op een zondag. De mensen die de renovatie doen van dit stukje geschiedenis met zicht op zijn toenmalige landerijen mogen ook een rustdag hebben. En de Fransozen kennende, wat vandaag niet klaar geraakt doen we morgen wel en wat morgen niet in orde geraakt is voor een volgende keer. Heerlijk die 'Je m'en fous' mentaliteit. Daar ben je voor of tegen en wij kunnen ze wel pruimen.

Afbeelding

Na wat obligatoire foto's zijn we weer door, nog 18km en we zijn terug. De dag was weer veel te snel gevlogen en we hebben genoten van elke kilometer.
De GPX-track van de rit kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
Aan de camping is het vooral genieten van de rest van de dag en wanneer de kilte begon in te treden was het tijd om binnen te gaan.
Morgen geven ze nog zo een zalige dag hier als we de weersvoorspellingen mogen geloven en dan doen we een motorritje door de Morvan zelf.

Het album van de dag kan je hier bekijken.

maandag 5 september '22

Ons laatste dagje in de streek van de Morvan voor we weer een stap dichter naar het zuiden zetten.
Op onze planning staat een klein ritje van 140km door de Morvan en gewoon genieten van wat de streek ons aanbied.
De Morvan is een heel andere streek dan die we gisteren deden, hier is het merendeel van dit zeer heuvelachtig gebied bos. Zo bosrijk hier dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Het grootste gedeelte van de banen zijn dan ook nog eens afgebakend met hagen. We kregen veel minder uitzichtspunten dan gisteren gepresenteerd maar wat we zagen was wel o zo mooi.

Afbeelding

En buiten de bossen heb je hier dan nog een heel deel lacs en etangs waarvan het bekendste dat van settons is maar dat stond dan weer helemaal leeg wegens renovatiewerken aan de barrage. Maar geen nood er waren er nog heel mooie hoor zoals dat van Chaumeçon, Crescent en Pannecière-Chaumard waar we ook voorbij kwamen. En de ontelbare kleine vijvers zijn daar dan nog niet bijgeteld. En buiten diegene die we gezien hebben waren er nog aan de andere kant van de Morvan, maar dat is voer voor een andere keer. Zo hebben we een reden om nog eens terug te komen, steeds een leuke tussenstop hier.

Afbeelding

Eens genieten aan de rand van een lac en op de uitzichtspunten is een vast gegeven bij ons en daar bovenop nog een drankje en we zijn de koning te rijk.
Het doorkruisen van de piepkleine historische gehuchtjes en af en toe eens één of ander kasteel, schitterend gewoon om te zien en hier rond te dwalen.
Als we dan toch een minpuntje moeten opnoemen dan is het de weg zelf, de hoofdwegen dat gaat nog maar al de rest ligt er zeer hobbelig en met momenten heel slecht bij. Ok nog steeds beter dan de modale weg bij ons in België maar toch. De staat van de banen was een pak minder dan gisteren toen we een deel van de Yonne doorkruisten.

Afbeelding

Rond 15u waren we terug aan de camper en dat was net op tijd voor de thermometer de 30° overschreed. Tijd om wat te relaxen en tussendoor wat zaken in orde te zetten voor onze verdere tocht morgen. Tegen de late avond aan kregen we een regenbui dus voor het donker werd waren we binnen in de camper om nog wat na te genieten van de dag.
De GPX-track van deze rit kan je downloaden op G-Ti en MRA.Het fotoalbum van de dag kan je hier bekijken.

Dinsdag 6 september '22

Afstand : 212km

Vandaag slapen we uit en eens we wakker zijn staat het omeletje al snel te bakken en de koffie te pruttelen.
Vandaag gaan we ons verplaatsen naar Chatillon-Sur-Chalaronne in de regio van de Ain.
Eens we van de camping afrijden gaan we eerst de koelkast nog vullen in de Auchun om de hongerige te spijzen en wat extra drank inslaan om de dorstige te laven.
We rijden op rustig tempo door het landschap naar onze volgende bestemming.
We doen de brandstoftank van de camper ergens vol en we eten onderweg ergens ons middagmaal.
Gewoon allemaal rustig aan, we hebben tijd en geven onze ogen de kost onderweg.

Afbeelding

Eens ter plaatse installeren we ons op de camping, het is weer een zwoele dag dus gaan we niet ver uit de buurt. Even langs de bakker en wat inkopen doen in de sport 2000 maar dat zal het dan ook wel zijn voor vandaag.
In meer hebben we geen zin, wat luieren, een uurtje schuilen voor de regen, en daarna weer buiten luieren tot de avond valt. Ook dit is voor ons vakantie.
Het dorpje bezoeken we morgen wel.

Woensdag 7 september '22

Vandaag gaan we op een gezapig tempo het kleine historische stadje bezoeken.
We hoeven ons echt niet te haasten want de camping waar we staan ligt op 550m van het stadje.
We nemen ons ontbijt tot ons en genieten buiten van de ochtendzon. Iets na 10u zijn we weg en het moet gezegd worden dat dit stadje (dat eigenlijk de grootte van een dorp heeft) echt wel mooi is en het er aangenaam toeven is.

Afbeelding

Je vind er een mooie toegangspoort, een heleboel oude huisjes, een ferm stadhuis en een heel mooie grote markt die deels overkoepelt is door een middeleeuws houten gespan, echt schitterend allemaal.

Afbeelding

We snuisteren wat rond, doen een terrasje en rond 12.30u gingen we aan de camper eten om rond 14u terug te vertrekken om de stadstuin, het oude hospitaal en de ruïnes van het kasteel eens van naderbij te bekijken.
Alles ligt op een postzegel bij elkaar en dat is wel lekker makkelijk. Het kan ons wel bekoren.

Afbeelding

Rond 16.30u zijn we terug en gaan we niet meer weg. Genieten tot de zon weg gejaagd word door een regenzone die de rest van de avond duurt. Veel gerommel van de donder in de verte maar de regen valt al bij al nog mee.
We doen nog wat service in de avond zodat we morgenvroeg bij tijd kunnen vertrekken richting het zuiden.
Normaal hadden we naar de Haute-Savoie getrokken maar daar waren de weerkaarten wat minder. Meer regen, minder warmte, ze gaven er kans op een paar redelijke dagen terwijl er in het zuiden toch wel betere weerkaarten zijn.
We trekken morgen dan ook richting de Verdon en zien wel waar we stranden onderweg.Het fotoalbum van Châtillon kan je hier bekijken.

donderdag 8 september '22

Afstand : 375km

Vandaag verhuizen we naar het zuiden, de originele plannen waren de Haute-Savoie naar het dorpje Beaufort maar daar was het dus de komende drie dagen te regenachtig met een hoogste temperatuur van 19° op het warmste moment en de cols waar we met de motor over willen halen nog geen 5°.
We kiezen dus eieren voor ons geld en rijden naar Castellane in de Verdon waar ze nog heel aangename temperaturen, veel zon en droog gaven.
Daar gaan we dan een aantal cols doen en we willen nog eens de route des crêtes doen die we zelf de mooiste van de routes met die naam vinden.
Na het ontbijt waren we weg, we nemen geen péage en genieten des te meer. De heuvels worden onderweg bergen en het word nog eens onderstreept dat Frankrijk echt wel een heel mooi en divers land is.

Afbeelding

Eens stoppen onderweg om de benen te strekken, iets te eten, te tanken en wat inkopen te doen in de supermarkt horen er natuurlijk bij.
In de late namiddag arriveren we in Castellane waar we ons op de camping plaatsen waar we vroeger ook al eens stonden. Een goede, verzorgde camping op 300m van het kleine centrum en rustig om te slapen. Wat moet een mens nog meer hebben.
We installeren de camper op ons plekje waar hij tot volgende week mag rusten, de rest van de verplaatsingen zijn voor de tweewieler.
Na installatie gaan we een kijkje nemen in het centrum en eten we goed en lekker in de idéal bar, een echte aanrader.

Afbeelding

Na ons eten wandelen we terug, genieten nog wat aan de camper en eens te fris om buiten te zitten trekken we naar binnen.

Het fotoalbum van de dag vind je hier.

vrijdag 9 september '22

Vandaag doen we het rustig aan. We gaan eens een kijkje nemen in de directe omgeving en daarvoor doen we een ritje met de motor van 70km. Niet veel maar goed genoeg om de toerist uit te hangen.
Rond de middag zijn we dan weg en we doen geregeld een stopje om van de omgeving te genieten, het is hier overal zo ontzettend mooi, juist een schilderij waar je in rond rijd.

Afbeelding

De natuur is hier zo overweldigend dat je jezelf eigenlijk maar een nietig iets voelt wanneer de plaatselijke reuzen van bergtoppen op je neerkijken. En dan te bedenken dat dit hier alles behalve het hooggebergte is. Maar daar brengen we morgen wel verandering in als we een paar cols boven de 2000m gaan nemen. Maar nu genieten we van het hier en nu. Wat bergen, een paar stuwmeren, wat kloven en veel maar dan ook veel uitzichtspunten. We leggen niet veel kilometers af vandaag maar we genieten er wel dubbel en dik van. Het GPX-bestand kan je downloaden op MRA en G-Ti.

Afbeelding

Eens terug aan de moby gaan we ook nog eens wat beter rond snuisteren in Castellane. We kijken wat rond in wat shops en kopen een paar zaken, we bekijken de kleinere straatjes wat beter en wandelen wat rond. Natuurlijk hoort er ook een terrasje bij en voor we het goed en wel in de gaten hebben is het bijna avond en tijd om te eten.

Afbeelding

Ons avondeten nemen we aan de camper en we genieten buiten tot het te fris word en we naar binnen trekken. En voor de klok twaalf sloeg lagen we te ronken.

Het fotoalbum van de dag vind je hier.

zaterdag 10 september '22

Vandaag gaan we een bergritje doen van 212km. We gaan een deel van de Haute-Verdon, de Mercantour, de route Napoleon en de routes des grandes Alpes doen. Dus dat wil zeggen dat we na ons ontbijt weg zijn want met de nodige stops in zullen we wel de hele dag op trot zijn.
Via de Lac de Castillon gaat het eerst naar de Col d'Allos. De rit brengt ons door een geweldig mooi dal voor we aan de klim beginnen, we kunnen dus al genieten van een voorgerecht. En natuurlijk is de vallei van Allos en de Col d'Allos weergaloos, echt wel de moeite waard om over te rijden. Ik moet er wel bij vermelden dat vanaf Allos tot bijna in Barcalonette het verboden is voor meer dan 7m en max 2,4m breed en daar is zeker een reden voor. Maar met de motor is het dus gewoonweg fantastisch.

Afbeelding

In Barcalonette gaan we iets eten en drinken en natuurlijk is er daar vandaag een mega evenement van motards bezig. Volgens een local waarmee we aan de babbel waren geraken aan de epicerie is het een event met meer dan 10.000 motorrijders. We zien er pijlen staan naar de zones van BMW, KTM, Triumph, enzoverder. Het is er dus echt wel mega en ook heel het dorp word ingepalmd door motorrijders, de vierwielers worden er vandaag geweerd. Door de massa volk besloten we natuurlijk om in de epicerie snel iets te halen en wat flesjes drank want met zo een massa geraak je aan geen terrasplaats. Om dan nog te zwijgen van de wachttijden.
Na onze snelle knabbel laten we het event achter onze en rijden we naar de Col de Cayolle.

Afbeelding

We dachten dat de Allos mooi was, maar de Cayolle is nog mooier, dat wil zeggen de natuur in het naar boven rijden is veel mooier. Hier zijn geen woorden voor mogelijk, prachtig, prachtig en nog eens prachtig.
De weg hier is wel wat minder, zoals één van de vrienden thuis zou zeggen, een beetje kakkawalk. Maar het is het meer dan dubbel en dik waard.

Afbeelding

En ook hier verbodsborden genoeg voor hoogte, breedte en lengte. Geen aanrader voor de camper want je maakt gegarandeerd brokken. Langs de andere kant van de Col de Cayolle mogen wel campers omhoog, maar tussen Barcelonette en de col niet.
Maar voor de fietsers, lange afstand wandelaars en diegene die een motor of ander voertuig mee hebben, niet twijfelen, gewoon doen.
Onderweg nog een terrasje om daarna nog door de Gorges de Daluis te rijden met zijn mooie rode gesteente. Een echte bezienswaardigheid.

Afbeelding

Eens aan de camper was het toch wel terug wat acclimatiseren van al wat we vandaag gezien hebben.
De GPX-track van de route kan je downloaden op MRA en G-Ti.
De avond sluiten we terug af in de bar idéal in het centrum, eens lekker genieten van plaatselijke specialiteiten. Het moet er maar zo lekker niet zijn.

Het fotoalbum van de dag vind je hier.

zondag 11 september '22

Ons laatste dagje in de Verdon gaan we doorbrengen rondom de gorges de Verdon.
We doen de route des crêtes waar we toeschouwer mogen zijn van een kolonie gieren. Ze komen letterlijk op maar een paar meter van ons door gevlogen. Wat een schouwspel, en toch was het niet zo eenvoudig om ze vast te leggen op de gevoelige plaat. Ze waren gewoon te snel. Maar we genoten er dubbel en dik van. Je kon ze letterlijk in de ogen kijken.

Afbeelding

Ook de gorges zelf is een fantastisch stukje natuur. Uitzichtspunten met hopen hier. Maar je ziet wel dat de droogte van de voorbije maanden geen goed gedaan heeft aan de waterstand van de rivier. Man man man eigenlijk schrikbarend. Zelfs de Lac Saint Croix staat meer dan 8m lager dan normaal.

Afbeelding

Langs de corniche sublime gaan we terug richting Castellane, dit is een biljartbaan met zeer veel bochten en ook wondermooie weidse zichten op de gorges. Dit heeft geen naam meer, je voelt je als mens zo nietig in deze deze pracht.

Afbeelding

Eens de gorges achter ons rijden we via Trigance en de achterliggende col weer naar Castellane. En ook hier krijg je er weer niet genoeg van. Eigenlijk is een dag te kort als er zoveel te bewonderen is. Na elke bocht en heuvel krijg je een diversheid van pracht op je bord. Moest je hier overal stoppen om rond te kijken dan had ik een baard tot op mijn tenen eer we rond waren. Het GPX-bestand van de route kan je downloaden op G-Ti en MRA.
Eens terug aan de camper genoten we nog na van de dag. We maken al wat zaken reisklaar voor morgen. 4 dagen hier was genoeg voor ons. Er is inderdaad nog meer te zien maar dan hebben we een reden om later nog eens terug te komen. Wij hebben de gewoonte om rond te trekken ook al hebben we er nog niet alles gezien.
Voor het slapen gaan nog de weerkaarten bekijken en de kans is zeer reëel dat we morgen in de Luberon verzeild geraken.Het fotoalbum van de dag vind je hier.

maandag 12 september '22

Afstand : 245km

Ons laatste weekje vakantie gaat in. Vanaf woensdag zakken we terug af richting België maar eerst nog genieten van twee zonnige dagen vooraleer het aangekondigde onweer van woensdag er aankomt.
Na het ontbijt zijn we weg en in laatste instantie beslissen we van naar La Grave in de Alpen te gaan in plaats van Forcalquier in de Luberon. We willen nog wat langer van de magie van het hooggebergte genieten. Vanaf woensdag zijn de weerkaarten een pak slechter en het is dus nu dat we moeten profiteren want hierna is het mooie weer voor een langere tijd gedaan en het zal weer minstens een jaar duren voor we hier terug verzeild geraken.
Onderweg genieten we van de uitzichten die we cadeau krijgen, af en toe eens stoppen om de benen te strekken en vooral om onze ogen de kost te geven.

Afbeelding

We komen ook voorbij de Lac du Serre Ponçon en als we dachten dat het in de Verdon en de Morvan al erg gesteld was met de waterstand dan was het hier helemaal desastreus.
Niet normaal dit, waar gaat dat later naartoe gaan, we vrezen er een beetje voor.

Afbeelding

Op de Col Lautaret stoppen we ook eens om even wat rond te wandelen.
De magie van de bergen is ongelofelijk, de aantrekkingskracht van deze majestueuze reuzen is enorm.

Afbeelding

Na onze benen gestrekt te hebben zijn we verder en slaan we onze vleugels uit in La Grave, een klein bergdorpje dat vooral bekend staat voor zijn alpinisme.
De ligging aan het Meije massief is er eentje om u tegen te zeggen, het bergriviertje aan de camping en het zicht op de bergketen zijn bij inbegrepen in de prijs. Heel mooi hier.
Het dorpje zelf is piepklein met een eetwarenwinkeltje, een paar sportwinkels en wat horeca. Meer moet dat soms niet zijn.

Afbeelding

We eten buiten met zicht op het meije massief en we laten weer bezinken wat we vandaag allemaal gezien hebben.
En voor middernacht lagen we in ons bed te ronken.

Het fotoalbum van de dag vind je hier.

dinsdag 13 september '22

Vandaag geven ze nog goed weer, wel bewolkt maar droog en met degelijke temperaturen. Tijd dus voor een bergrit met de motor. De laatste waarschijnlijk van de vakantie want vanaf morgen zijn de weerkaarten overal een pak minder.
Na het ontbijt zijn we dan ook weg en met namen op het menu zoals de Glandon, Telegraph en Galibier kan het helemaal niet mis gaan.

Afbeelding

Eentje dat op mijn todo-lijst stond waren de Lacets de Montvernier. Bekend van de tour de France maar in het echt was het toch wel een pak minder spectaculair, de slechte asfalt op de lacets krijg je er dan ook gratis bij. Goed om één keer te doen maar voor mij peroonlijk niet voor herhaling vatbaar.

Afbeelding

De Galibier is natuurlijk dan wel weer een kers op de taart. Heel mooie natuur en fijn om te rijden. De uitzichten zijn om u tegen te zeggen, maar wat wil je in deze streek waar niks plat is en waar je moeite moet doen om een stukje rechte weg te vinden.

Afbeelding

Op de Lautaret kijken we ook nog eens in de souvenirshops maar veel te duur en veel te veel rommel. Na 173km kwamen we weer terug aan de camper uit wat we nog wat konden nagenieten van ons laatste dagje hooggebergte.
De GPX-track van de motorrit kan je downloaden op MRA en G-Ti.Het fotoalbum van de dag vind je hier.

woensdag 14 september '22

Afstand : 319km

We staan op onder een natte, grijze en droevige hemel.
Het beloofd hier een hele natte dag te worden. Dus na het ontbijt inpakken en wegwezen geblazen.
Eens Grenoble voorbij werd het terug wat droger, we kregen af en toe zelfs wat zon maar de weerkaarten voor de komende dagen waren toch wel niet meer wat het moest zijn. Normaal hadden we nog gestopt in de Jura om daar nog wat rond te rijden met de motor maar met de frisse temperaturen en regenkansen in het vooruitzicht kozen we om richting Dijon te rijden om daar een stadsbezoek te doen. Maar eerst een tussenstop in Seurre op de camping-car park aan de jachthaven.
En buiten eens rondkijken aan de jachthaven gebeurde er voor de rest van de dag niets actief meer.

Afbeelding

Voor middernacht lagen we beiden te ronken in ons bedje terwijl de dondergod buiten zijn gesels los liet.

donderdag 15 september '22

Afstand : 58km

Het was een natte nacht geweest en het zag er nog goed grijs uit buiten toen we opstonden.
Af en toe viel er nog een drup maar voor de rest viel het nog mee.
We doen een bezoekje in de voormiddag aan het kleine dorpje waar wel wat leuke dingen te zien zijn.

Afbeelding

Het geen wat ons hier wel stoorde was de massale aanwezigheid van hondenkak overal, bah shame on you. Ze hebben niet voor niets de kakzakjes uitgevonden. De palen met zakjes staan er en ze zijn goed gevuld maar worden dus niet gebruikt.
Het fotoalbum van Seurre vind je hier.Na ons middageten zijn we dan weg naar Dijon waar we ons op de stadscamping zetten van waaruit je op 2km in het historisch centrum bent. En voor de mensen die minder te been zijn is er de bus.
Eens het wat droger is gaan we op het nabijgelegen ziekenhuisterrein eens kijken naar de puits de moïse, de kapel, de oude gebouwen en historische overblijfselen.

Afbeelding

Heel mooi om te zien hier en een leuke afsluiter van de dag, het bezoek aan het centrum houden we voor morgen. De rest van de avond doen we relax aan.

vrijdag 16 september '22

Ze hadden voor vandaag grijs en droog gegeven maar staan desondanks de voorspellingen op onder een blauwe hemel met een leuk zonnetje. Van een verrassing gesproken, dat vonden we helemaal niet erg.
Na ons ontbijt zijn we weg naar het centrum, het is vrijdag vandaag en voor de Fransen een werkdag dus hopen we in de voormiddag te kunnen genieten in deze historische stad zonder megadrukte.

Afbeelding

En we moeten zeggen wauw wat is er hier allemaal te ontdekken. In elk hoekje en spleetje is er wel iets te vinden dat met de rijke historie van Bourgondië en zijn toenmalige hoofstad Dijon te maken heeft.
De Kathedraal, verschillende kerken, de notre dame, oude gebouwen, heel indrukwekkend allemaal. En dan al die duizenden beelden, woorden en beelden schieten te kort, dit moet je met je eigen ogen zien.
Alle musea zijn hier trouwens gewoon gratis toegankelijk, en must-do voor de liefhebbers en er zijn er wel wat. Wij beperken onszelf tot een minimum omdat we geen museumgangers zijn maar wat we zagen was wel de moeite.

Afbeelding

En natuurlijk is het Hertogelijk paleis en zijn markt een parel. We hebben nu al veel grote steden bezocht maar dit mag er echt wel wezen.

Afbeelding

In de buurt van de marché couvert eten we iets in een resto en dat het lekker was dat is een feit. Aan resto's trouwens geen gebrek hier. Ook de shopfanaat komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Shoppen deden we zelf niet maar wel gingen we de befaamde galerie de Lafayet eens bekijken maar de prijzen die daar gevraagd worden zijn niet normaal.
Nog ergens een koffietje drinken, nog wat historische parels bekijken om dan iets voor 16u de terugtocht naar aan te vangen.

Afbeelding

Het beste van de dag zat er op voor vandaag. De blauwe lucht was niet meer en de werkende mens hun werkdag zat er langzaam maar zeker op zodat de massa op de been kwam en de winkels al dan niet met geld verkwistende shoppers overspoeld werden.

Afbeelding

Wij gingen nog snel voorbij de bakker om een flute voor het avondeten en via het station en wat parken ging het terug naar de camper zodat we rond 16.30u terug waren.
Wat een leuk dagje was dit weer. Echt een aanrader om te bezoeken met een ideaal gelegen stadscamping wat het rustig vertoeven is. Je kan de GPX-track van de wandeling downloaden op MRA en G-Ti.Het fotoalbum van Dijon vind je hier.

zaterdag 17 september '22

Afstand : 256km

Vandaag was het buiten gevoelig kouder, de zon scheen hier wel maar de wolken waren het toch al langzaam aan het over nemen.
Na het ontbijt deden we onze service en weg waren we, morgen moeten we terug thuis zijn dus we doen nog één tussenstop zodat we wat kunnen acclimatiseren.
Onderweg in Langres nog wat inkopen doen in de supermarkt, vooral drank want dat is toch wel een pak goedkoper dan bij ons.
We doen nog ergens een eetstop om daarna in één ruk door te rijden naar Charny-sur-Meuse.

Afbeelding

Af en toe een regenbui, dan een ministreepje zon maar meestal goed bewolkt. In Charny plaatsen we ons op de camping-car park. Wij vinden dat wel een makkelijk concept om te gebruiken. Op de app even zien of er plaats is en met je digitale kaart kan je de camperplaats zo op. Meestal zijn ze voorzien van alle service.
Eens geïnstalleerd kijken we nog eens rond, het is hier een rustig plaatsje op 8km van Verdun en op 227km van huis, dus hier komen we later nog eens terug voor een verlengd weekendje.

Afbeelding

Bij het invallen van de avond krijgen we nog een heel mooie ondergaande zon te zien. We genieten van de kleurenpracht in de lucht en eens het donker was keken we nog een beetje tv voor het bedje ons riep. Het fotoalbum van Charny kan je hier bekijken..

zondag 18 september '22

Afstand : 227km

Vandaag is het dan weer zo ver, onze vakantie zit er weer op en het was ontzettend fijn geweest.
Ik ga nog naar de plaatselijke bakker, we ontbijten op ons gemakje en maken daarna alles startklaar. Rond 10.30u reden we dan het domein af.
'La Douce France' was weer meer dan de moeite waard en met de jaren is dat schitterend land toch wel uitgegroeid tot ons favoriete vakantieland, nochtans was dat helemaal in het begin niet zo, maar zoals je ziet kan er tijdens de jaren wel iets veranderen.
We komen zonder problemen thuis aan en moeten we on terug aanpassen aan het normale stramien maar dat komt allemaal wel snor.
De komende avonden zal ik mijn handen wel vol hebben aan het vervolledigen van het reisverslag en het monteren van een 8-tal video's van deze vakantie.
Je kan het GPX-bestand met alle gereden routes en de slaapplaatsen van de camper downloaden op G-Ti en MRA.Bedankt voor het lezen.
Met vriendelijke groetjes

Afbeelding
Patrick en Carla

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips
Plaats reactie