Aprilse grillen vakantie 2017

Patrick & Carla
Beheerder
Berichten: 321
Lid geworden op: 05 dec 2023, 19:49

Aprilse grillen vakantie 2017

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

Zondag 23 april '17

afstand : 220km
reisroute: Lubbeek -Tienen – E40 Luik – E40/E42 Verviers – E42/A60/B51 Bitburg – B257 Echternacherbrück

Vandaag begon ons voorjaarsverlof maar de weersvoorspellingen voor komende week waren maar zus en zo. Het had er zelfs van weg dat de winter terug op komst was. Die aprilse grillen, grrrrr en dat juist wanneer we een weekje congé hadden.
Allerlei weerkaarten van verschillende bestemming werden geraadpleegd maar overal gaven ze voor dinsdag, woensdag en donderdag regen en koud. Voor de andere dagen wisselvallig.
Onze eerste plannen voor Nederland met uitstapjes naar Dokkum, Sloot, Sneek, Harlingen enzoverder werden opgeborgen want daar was het weer nog slechter dan slecht.
Voor Duitsland keken we naar de eifel, moezel, weserbergland, saarland, pfalzerwald, voorzijde van het zwarte woud.
Voor Frankrijk was dat de vogezen, de elzas, normandië, opaalkust, champagne-ardenne en bourgondië maar overal was het nougatbollen zoals we in Leuven zeggen.
Wilde je wat droog weer en wat normale temperaturen dan moest je naar het zuiden trekken en ook daar is het nu minder voor de tijd van het jaar.
Uiteindelijk beslisten we om niet overdreven ver te gaan. We kozen voor de moezel en omstreken en hoopte dat het microklimaat ons toch wat gezellige dagen zou opleveren want we hadden geen zin om voor maar een weekje zo ver te rijden.
Rond 14u waren we dan weg nadat de vrouw van haar vroege ploeg verlost was.
Als eerste stop reden we naar Echternacherbrück in Duitsland juist over de grens met Echternach waar we ons op de plaatselijke camping installeerden.

Ze gaven daar voor vandaag en morgen degelijk weer met veel zon en 18°. Daar moesten we dan maar van profiteren en aangezien het maar een 220km van huis was waren we redelijk snel ter plaatse.
Na installatie wandelde we nog Echternach centrum binnen dat op 800m van de camping lag.
Echternach is de oudste stad in Luxemburg, gelegen aan de Sûre of Sauer aan de oostgrens van het groothertogdom.
Echternach is een belangrijke toeristische trekpleister waarin regelmatig het aantal toeristen het inwonertal overtreft.
Een heel groot evenement is de processie van Echternach die elk jaar op de eerste dinsdag na pinksteren plaats vind.
De abdij, het park en het stadhuis in gotische stijl zijn enkele bezienswaardigheden die je moet gezien hebben.
We keken er wat rond en genoten nog na van een natje alvorens naar huis te gaan.

Afbeelding

Als het zonnetje weg was keerden we terug naar de moby waar we de avond afsloten.

Maandag 24 april '17

Afstand : 0km
Reisroute : geen

Na het ontwaken ging ik naar de plaatselijke bakker.
Eénmaal het ontbijt achter de rug maakte ik de motor klaar voor een rondrit door Luxemburg en de Südeifel in Duitsland. We wilden profiteren van de droge en zonnige dag, het was misschien wel de enige dag dat we deze vakantie konden touren met de motor en dat wilden we niet laten voorbij schieten.

Afbeelding

Als eerste stop hadden we voor Larochette gekozen maar onderweg passeerden we aan de schiessentümpel en aangezien het maandag was, was het er niet druk. De moto snel aan de kant en wat foto's trekken van deze brug.

Afbeelding

De Schiessentümpel is een waterval op de Zwarte Ernz nabij het plaatsje Müllerthal in het oosten van het Groothertogdom Luxemburg. Het is de hoogste waterval van Luxemburg.

De Zwarte Ernz heeft hier drie geulen ingeschuurd in een drempel van zandsteen. Over de waterval is een stenen brug met een houten leuning gebouwd.
De Schiessentümpel is één van de grote attracties van het Luxemburgse Klein Zwitserland. De waterval is bereikbaar via een wandelpad dat vertrekt in Müllerthal, of via de weg van Müllerthal naar Junglinster.


Na de fotosessie ging het naar Larochette dat nog 5km verder was. Larochette is een klein gehuchtje met als trekpleister het kasteel. Maar we hadden geen zin om dat te bezoeken en dus beperkte we er ons tot het marktplaatsje en een natje.

De naam Larochette (“rotsje”) is terug te voeren op de rots waarop het kasteel is gebouwd."

Afbeelding

Hierna genoten we van een mooie route door valleien en over heuvelachtig gebied met zeer mooie vergezichten.
In Kautenbach hielden we halt en bedoeling was om in brasserie Huberty iets te drinken maar maandag was hun sluitingsdag. Dus picknikte we aan de boord van het klein riviertje met de zon op ons gezicht.
De volgende stop was het “Bassin Du Mont Saint Nicolas” waar we vanop het uitzichtspunt Nicolsbierg van het stuwmeer konden genieten.

Afbeelding
Dit meer is artificieel aangelegd om de hydro-elektrische centrale van Vianden te dienen.


Van op de uitkijktoren kun je buiten het stuwmeer ook genieten van de rest van de omgeving.

Afbeelding

Nog enkele kilometers verder waren we in Vianden waar we onze dorst aan de oever van de Our leste.

Vianden is een stad in het gelijknamige kanton Vianden in het noordoosten van Luxemburg. De plaats Vianden ligt onmiddellijk aan de grens met Duitsland, en wel met de deelstaat Rijnland-Palts, aan beide zijden van de rivier de Our. Vianden is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Luxemburg waarvan het kasteel het meest bekendste is.

Afbeelding

Het laatste gedeelte van onze rit bracht ons door de Südeifel, wederom een mooi stuk natuur met geweldige uitzichten.
En aan de Felsenweiher stopte we om het geklasseerd monument te bezichtigen.
De Felsenweiher is een rotsvijver die aangelegd werd door Philipp Meyer in de 19de eeuw. Hiervoor verbond hij een waterbron met deze rotsholte om een kweekvijver voor karpers te maken om zo een voedselvoorraad te kunnen aanleggen.

Afbeelding

Nadat we dit mooie stukje bouwkunst hadden bezichtigd ging het weer terug naar de moby waar we na een voldane rit van 152km buiten van de zon genoten.
Klik op G-Ti om de gps-log/route van de motorrit te downloaden.
Na ons avondeten deden we nog een klein wandelingske naar het centrum.

Afbeelding

En de rest van de avond sleten we voor de tv voor we ons bedje inkropen.

Dinsdag 25 april '17

afstand : 33km
reisroute : Echternacherbrück – N10 Wasserbillig – B49 Trier

Na het ontbijt besloten we om te verkassen naar Trier. Eerst ontbijten, dan de service om daarna een kort ritje naar Trier te doen waar we ons op het Trevirispark op de stelplaats installeerden.
Tegen 13u wandelde we naar Trier.

Trier is, samen met Worms, de oudste stad van Duitsland en ook het oudste bisdom benoorden de Alpen.
De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr. De stad heette oorspronkelijk Augusta Treverorum en was bedoeld als hoofdstad van de Romeinse provincie Belgica Prima. Gedurende enige tijd was Trier de hoofdstad van het hele West-Romeinse Rijk.
Trier is een centrum van wijnhandel en heeft een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio. Trier is ook bekend als geboorteplaats van Karl Marx.


Onze uitgestippelde gps-wandeling bracht ons langs de meeste bezienswaardigheden en winkelstraten.

We kwamen onder andere voorbij Herz-Jesu, de Kaiserthermen, Konstantinbasilika, Liebfrauenkirche, Porta Nigra, St. Antonius, enzoverder ...
Eén van de uitschieters voor ons was de Dom van Trier. Echt de moeite waard om eens te gaan bekijken. Zowel van binnen als van buiten.

Afbeelding

De Dom van Trier (Dom St. Peter) is de kathedraal van Trier en de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige westfaçade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. De dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Afbeelding

Een andere bezienswaardigheid die we de moeite vonden was het Kurfürstliches Palais en zijn park.

Afbeelding
Het Keurvorstelijk Paleis was de residentie van de keurvorsten van het Aartsbisdom Trier, van de 17e eeuw tot 1794.

Ook de Hauptmarkt was de moeite om eens te bekijken.

Afbeelding

Een aantal winkels en natjes later begaven we ons via de Römerbrücke terug naar de moby. Moe maar voldaan kwamen we terug aan de moby aan via de oever van de moezel.
Klik op G-Ti om de gps-track van de wandeling te downloaden.
De rest van de avond deden we het relax aan en voor het slapen gaan keken we nog wat tv.

Woensdag 26 april '17

afstand : 90km
reisroute : Trier – B51/B49/A602 Longuich – A1 Wittlich-Mitte – B50/B49 Alf – B49 Ernst

Vandaag deden we na het ontbijt onze verplaatsing naar Ernst nabij Cochem. Onderweg deden we nog boodschappen en na een voorspoedige verplaatsing waren we rond 11,30u ter plaatste waar we ons op de stelplaats van het winzergenotschaft moselland plaatste.
Rond 13u waren we met de fiets weg naar Cochem. Een mooi fietspad langs de moezel bracht ons in no-time naar Cochem dat 6km verder lag.
Cochem is de Kreisstadt van het Landkreis Cochem-Zell. De stad is een toeristisch plaatsje dat gedomineerd wordt door het bergslot. De burcht van Cochem werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd en diende als bescherming van de stad en de Moezel. Eeuwen lang was Cochem een stad in het prins-aartsbisdom Trier. Tijdens de Negenjarige oorlog vernielden de Franse troepen van Lodewijk XIV de stad Cochem en de burcht (1689). De heropbouw nadien verliep moeizaam. Een eeuw later, met de Vrede van Bazel kwam Cochem met de hele Moezelstreek onder Frans revolutionair bestuur. Napoleon heeft er in 1801 zijn intrek genomen gedurende de oorlog met de Duitse landen.

We plaatste er ons op de aangeduide fietspaden en trokken het stadje in waar we wat winkels gingen bezoeken.

Afbeelding

Langs een paar kleine steegjes wandelde we naar de achterkant van Cochem van waar uit je een mooi zicht kreeg op de rijksburg.

Afbeelding

Op de brug gingen we ook even genieten van het uitzicht.

Afbeelding

Cochem is een blijft een zeer toeristische trekpleister en we zijn er verschillende keren geweest maar toch komen we hier steeds graag eens snuisteren. En natuurlijk ook een ijsje eten.

Afbeelding

Tegen de late namiddag fietste we dan terug naar de moby om daar de rest van de avond te genieten voor de tv.
Ik zelf ging bij het invallen van de schemer wel nog even wat foto's maken op het uitzichtspunt van Bruttig-Fankel by night.

Afbeelding

Donderdag 27 april '17

Afstand : 0km
reisroute : geen

Na het ontbijt maakte we ons klaar voor een stevige wandeling langs de Erlebnis Moselkrampen.

De moselkrampen is een wandelweg die door WeinKulturLandschaft Mosel gerealiseerd werdt en ze is een onderdeel van de Erlebnis-route die van Perl naar Koblenz loopt. Een mooie route die wel wat conditie en stapvastheid vraagt.

We deden deze vroeger al eens in 2010 maar nu had ik een verbeterde versie gemaakt van de wandeling die deels langs singletrails liep langs de steile heuvels.
Eerst liep het nog langs een gewone landschapsweg met mooi zicht op Brutig-Fankel.

Afbeelding

En al snel kwamen we het bord tegen waar we gewaarschuwd werden dat we een zekere tred moesten hebben en dat het betreden van het pad op eigen verantwoordelijkheid was, enz …..
Maar vanaf dan ging het op en neer in de bossen en tussen wijnranken met mooie uitzichtspunten.
Na iets meer dan 5km kwamen we in Ellenz aan.
Hier namen we het veerpontje voor 1,5€ p/p naar Beilstein.

Afbeelding

In Beilstein namen we onze tijd voor een terrasje en we hadden keuze genoeg, het was nog geen verlengd weekeind dus de grote massa was nog niet komen opdagen.
Na onze verdiende pauze ging het weer omhoog langs een aantal trappen waar we aan de Karmeliterkirche St. Josef aankwamen. De kerk was open dus namen we binnen een kijkje alvorens onze wandeling verder te zetten.

Afbeelding

Op het uitzichtspunt over Beilstein en Ellenz-Poltersdorf aten we onze broodjes op terwijl we genoten van het zicht.

Afbeelding

Na onze eetpauze ging het langs smalle trails en trapjes op en neer. Er waren serieuze kuitenbijters bij, maar het is wel de moeite om eens te doen.
Al snel waren we nu in tussen de wijnranken boven Brutig-Fankel.
En in Brutig staken we de moezel weer over langs de brug.
Nu was het maar even meer tot aan de moby waar we na een dikke 12km aankwamen.
Het was een leuk en vermoeid uitje met de nodige hoogtemeters over soms wel uiterst smalle paadjes. Maar een echte aanrader om eens te doen als je over de nodige conditie beschikt.
Op G-Ti kan u de gps-track van de wandeling downloaden.
Aan de moby genoten we nu buiten van de zon. En voor de rest van de avond was het vooral relax tot we gingen slapen.

Vrijdag 28 april '17

afstand : 21km
reisroute : Ernst – B49 Neef

Na het ontbijt deden we nog wat inkopen in de mosella schinkenstube en maakte we alles startklaar om naar Neef te rijden waar we ons op de stelplaats terug installeerden.
De rit was maar kort dus waren we snel daar.
We gingen eerst Neef eens bekijken, maar dat was echt wel een heel klein dorpje.
Met de motor reden we daarna ook nog naar het commercieel centrum in Zell om inkopen te doen.
Daarna was het een tijdje rust.

Tegen 14.30u gingen we voor een wandeling naar Bremm en we bekeken er ook eens de Sankt Laurentius.

Afbeelding

En we wandelde naar het Calmont uitzichtspunt wat tevens ook de startplaats was van de Calmont Klettersteig.

Afbeelding

Nadat we een tijdje van het uitzicht hadden genoten gingen we richting de oever van de moezel waar we in één van de stubes eerst nog gingen genieten van een natje voor we door wandelde naar de moby.

Klik op G-Ti om de gps-track van de wandeling te downloaden.
Rond 18u kwamen we in slecht weer te zitten en eigenlijk onze eerste echte regenperiode die de rest van de avond redelijk sober maakte.
We hielden ons dan voornamelijk bezig met wat muziek luisteren, lezen en voor het slapen gaan een filmpje.

Vrijdag 29 april '17

afstand : 0km
reisroute : geen

Na het ontbijt reden we nog even met de motor naar een DM voor wat benodigheden die uitgeput waren. Het is toch makkelijk om wat gemotoriseerd vervoer bij te hebben op vakantie.

Vandaag was het een zonnige dag en na het middageten reden we met de motor naar Bernkastel. We hebben Bernkastel al verscheidene malen bezocht en toch blijft het steeds aantrekken om een terrasje daar te doen bij zonnig weer.
En omdat we met de motor naar daar reden stonden er natuurlijk wat kronkelwegen en mooie uitzichten op het menu.
In Bernkastel parkeerde we ons op de motorparking en weg waren we om in de stad eerst wat te snuisteren.

Afbeelding

Het historische centrum van Bernkastel telt vele vakwerkhuizen. Het renaissancestadhuis dateert uit 1608. Boven Bernkastel verheft zich de ruïne Burg Landshut, een voormalige zomerresidentie van de Trierse aartsbisschoppen.
Aan de oever van de Moezel in Kues staat het laatgotische St. Nikolaus-Hospital, of Cusanusstift.


Al snel hadden we een aangenaam terrasje gevonden waar we in de zon van de beweging in de straat konden genieten.
Hierna wandelde we naar de brug om de activiteiten op en naast het water te bekijken.

Afbeelding

Tegen 16.30u zaten we alweer op de motor richting Neef en ook nu weer ging het langs mooie wegen en uitzichtspunten.

Afbeelding

Klik op G-Ti om de gps-log/route van de motorrit te downloaden.
Eénmaal aan de moby werd het avondeten gemaakt en konden we buiten al etend van het zonnetje genieten.
We deden ook nog een wandeling langs de oever naar de nabij gelegen kloosterruïne stuben dat op een 2km van de moby lag.

Afbeelding

Hierna was het tijd om wat tv te kijken.
Toen het donker werd ben ik nog wat foto's gaan trekken. En voor middernacht lagen we beiden te ronken in ons bedje.

Afbeelding

zondag 30 april '17

afstand : 0km
reisroute : geen

Voor vandaag gaven ze 21° en zonnig weer. Wie had dat kunnen denken een week geleden toen ze al die aprilse grillen aankondigden.
Daar gingen we uiteraard van profiteren en zodoende werd de motor uitgehaald voor een mooi ritje naar Boppard aan de Rijn.
Via heel mooie wegen en panorama's reden we door de Hünsruck met een kleine pitstop in Mörsdorf waar het stikte van het volk om de geierlay te bezoeken.
Voor we in Boppard aankwamen stopte we nog om te genieten aan de funfseeënblick.

Afbeelding

In Boppard parkeerde we ons aan de Rheinpromenade en gingen we eerst een hapje eten.
Vanop het terras hadden we een mooi uitzicht op de Rijn en het begin van de Rheintaunus.
De altstadt en dan vooral de markt en de omringende straatjes waren ook leuk om eens te bezichtigen.

Afbeelding

Boppard is de stad met het grootste wijnbouwareaal aan de Middenrijn.
Ze werd al bewoond van in de Romeinse tijd en behoorde tot in de vroege middeleeuwen tot een van de vrije rijkssteden.
Hierna kwam de stad onder verschillende bewinden terecht en werdt het betrokken in verscheidene twisten.
In 1815 kwam het onder bewind van het Pruise rijk en sinds 1946 is het een deel van Rheinland-Pfalz.


Na ons bezoekje begonnen we aan de terugweg en wederom werden we op mooie uitzichten getrakteerd in de Hunsrück.
In Kastellaun hielden we halt om de burcht te bezoeken.

Aan de rand van Kastellaun kijkt een enorme ruïne over de huizen uit. De burcht uit de Middeleeuwen is een van de zestig burchten in de Hunsrück uit dat tijdsdeel. Het kasteel dient een tijd als residentie van de Graaf van Sponheim en is van groot belang voor de ontwikkeling van de stad. Net als de vele andere burchten wordt ook deze aan het einde van de 17e eeuw grondig verwoest tijdens de “Pfälzischen Erbfolgekrieges”. Wat nu over is gebleven is alsnog een flinke ruïne, met mooi uitzicht over de vele leistenen daken van de stad.

Afbeelding

Het kasteel is gratis te bezoeken, het museum is betalend en er is ook een leuke stube op de esplanade van het kasteel. De motor kan je vlak aan het kasteel en de bijhorende kerk kwijt.
Na ons bezoekje was het niet ver naar Burcht Balduinseck dat een echte hoogteburcht is. Dat wil zeggen dat hij op natuurlijke hoogte gebouwd is.
Sinds 2009 zijn ze aan de restauratie ervan begonnen en het is een kijkje waard.

Afbeelding
Op hun website vind u meer info over Burg Balduinseck.

Hierna ging het in een rechte lijn ????? Nou ja rechte lijn met al die bochtjes kon je het geen rechte lijn noemen. Dus terug richting Neef waar we nog van de zonnige avond konden nagenieten van onze leuke rit.
Klik op G-Ti om de gps-log/route van de motorrit te downloaden.

Maandag 1 mei '17

afstand : 246km
reisroute : Neef - B49 Alf - B49 Wittlich-West - A60/E42 Verviers - E40 Luik/Brussel - Tienen - Boutersem - Lubbeek

Onder lichte regen stonden we vandaag op.
Typisch voor de laatste vakantiedag.
Maar we lieten het niet aan ons hartje komen en voor de middag gingen we onder moeders paraplu toch een wandeling maken.
Langs de boord van de moezel gingen we eerst tot aan de punt van de schleiffe om van daar uit de Petersberg op te wandelen.
We werden regelmatig vergast op mooie zichten maar de mooiste was toch die aan het uitzichtspunt Eulenköpfchen.
Het volgende dat we tegenkwamen op een plaats waar we het helemaal niet verwachtte was een kerkhof aan de Petersbergkapelle.

Afbeelding

Van hier uit had je ook een mooi zicht op Edinger-Eller.

Afbeelding

Langs de wijnranken begonnen we nu langzaam naar beneden te gaan en ondanks de feestdag vandaag bleven de schippers werken.

Afbeelding

Helemaal op het uiterste van onze wandeling kregen we wederom een ander mooi zicht op Neef.

Afbeelding

En voor we het wisten waren we al weer terug aan de moby.
Klik op G-Ti om de gps-track van de wandeling te downloaden.
Na het eten begonnen we alles op orde te zetten en rond 14u werd de motor van de moby tot leven gewekt en begonnen we aan de rit huiswaarts.
Ondanks de grillige weersvoorspellingen hebben we toch wel een mooi lenteverlof gehad met weinig regen en veel zon. De temperaturen waren wel wat te fris voor de tijd van het jaar maar daar konden we ons beter tegen wapenen dan tegen de hevige regen, hagel en sneeuw die ze een week geleden nog voorspelde, dus we waren er zeker niet kwaad omdat we de regio en het microklimaat van de moezel hebben opgezocht.

Met vriendelijke dank voor het lezen.

Afbeelding
Patrick & Carla

De Gps-logs/routes en waypoints van de overnachtingsplaatsen die we aandeden kunt u op G-Ti downloaden.

Klik hier voor het overzicht van onze grote trips
Plaats reactie